Vércukorszint csökkentés és a tea: milyen teákat fogyasszanak a cukorbetegek?

A vércukorszint szabályozása és csökkentése teával is lehetséges. 3+1 teafajta és a diabéteszre gyakorolt hatásuk egy helyen.

Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy a cukorbetegség nem csak világszerte, de Magyarországon is súlyos probléma, ami a lakosság igen magas százalékának mindennapi életét keseríti meg. Ezért indokolt vércukorszint csökkentésére például teát fogyasztani. A KSH 2018-as adatai szerint a felnőtt korú lakosságot nézve (19 éves kor és a felett) 10.000 főre átlagosan 1321 cukorbeteg jut. Ez több, mint a lakosság 10%-a. Ijesztő számadatok ezek főleg, ha azt vesszük alapul, hogy 2005-ben még csak 679 fő volt cukorbeteg ugyanilyen merítésből. Ezen felül sajnos egyértelműen látható, hogy a gyermekek körében előforduló cukorbetegség aránya is egyre nő. Míg 2005-ben 10.000 gyermekből 13, addig 2018-ban már 27 gyermek volt cukorbeteg.

Teával lehetséges a vércukorszint csökkentése
Teával lehetséges a vércukorszint csökkentése 

Ezek a statisztikák ráadásul értelemszerűen csak azokat a számadatokat képesek tükrözni, amiket bejelentettek, tehát észrevették a betegséget. Joggal feltételezhetjük, hogy van egy jelentős hányad, akinek a cukorbetegsége jó ideig rejtve marad. A helyes táplálkozás és életmód mellett így tehát nem árt, ha a megelőzésre is komoly gondot fordítunk, illetve ha már fogyasztunk valamit, az lehetőleg használjon és ne ártson. Hogyha emellett még az íze is finom, akkor mégis ki mondana nemet egy jó csésze vércukorszint csökkentő teára? Lássuk, melyek azok a teák, amelyek természetes vércukorszint csökkentők és segítenek a koleszterinszint szabályozásában!

Vércukorszint csökkentés a domboldalakról betakarított zöld teával
Vércukorszint csökkentés a domboldalakról betakarított zöld teával

Megelőzés zöld teával

A cukorbetegségben szenvedők élete a betegség felfedezése után a vércukorszint egészséges szinten tartásáról szól. Míg sokan gyógyszeres kezeléshez és inzulin injekciókhoz kénytelenek fordulni, számos bizonyíték arra utal, hogy a zöld tea fogyasztása megkönnyítheti a cukorbetegség kezelését.

Számos tanulmány rámutatott arra, hogy a zöld tea fogyasztás potenciálisan hatékony módszer a cukorbetegség kezelésére, sőt még az inzulinrezisztencia javítására is.

A zöld tea csökkentheti a kialakulóban lévő diabétesz kockázatát. Egy japán tanulmány szerint azok az emberek, akik naponta 6 vagy több csészével fogyasztottak zöld teát 33%-kal kisebb valószínűséggel váltak 2-es típusú cukorbeteggé, mint azok, akik csak heti egy csészével fogyasztottak zöld teát.

Egy másik tanulmány szerint annak, aki 10 éven keresztül rendszeresen iszik zöld teát, az átlagos csípőbősége és testzsír százaléka alacsonyabb, mint zöld teát nem fogyasztó társaiké. Ez az adat a zöld tea elhízás-megelőző szerepét támasztja alá, ami, mint tudjuk, kéz a kézben jár a cukorbetegség kialakulásával.

Fekete tea - fekete öves a vércukorszint csökkentésében
Fekete tea – fekete öves a vércukorszint csökkentésében

A fekete tea cukorbetegségre gyakorolt hatása

A zöld tea mellett a fekete tea fogyasztása is jelentős előnyökkel bír a vércukorszint csökkentésében. Az Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent tanulmány rámutatott, hogy a fekete tea jelentősen csökkenti a vércukorszint emelkedését mind az egészséges, mind a cukorbetegség küszöbén álló felnőttek körében cukros ital fogyasztása után. A tanulmány szerzői úgy nyilatkoznak: „Bebizonyítottuk, hogy cukros ital fogyasztása után a fekete tea 60, 90, illetve 120 perc alatt csökkentette a növekvő vércukor szintet a kontroll-csoport által bevett placebo semleges hatásaihoz képest”. Az adatok megerősítik, hogy az úgynevezett polifenolok, amik többek között a fekete teában is megtalálhatók, csökkentik a glikémiás reakciót” állította Peter Clifton, orvos, PhD, az adelaidei dél-ausztráliai egyetem táplálkozási professzora. A polifenolok a fekete tea legfőbb bioaktív vegyületei, gazdag antioxidáns-források.

A fekete, a zöld, a Pu-erh és az oolong tea az úgynevezett Camellia Sinensis növényből készül. A minimálisan oxidált zöld tea egyszerű flavonoidokat tartalmaz. A teljesebben oxidálódó fekete tea készítésének folyamata során ezek a flavonidok átalakulnak komplex flavonoidokká, amelyek jelentős antioxidáns, gyulladásgátló, rák elleni és anti- hipertóniás tulajdonságokkal bírnak. A fekete tea a vér triglicerid szintjét is (a vérzsír egy fajtája) 10%-kal csökkenti 3 hét alatt. Érdemes tehát a kávét fekete teára cserélni egy héten legalább kétszer, hiszen egyértelműen látható, hogy a vércukorszint csökkentése mellett mennyi egyéb jótékony hatással van a szervezetre.

Oolong, a hosszúra nyúló egészségért
Oolong, a hosszúra nyúló egészségért

Az Oolong tea és a kettes típusú cukorbetegség

Az Oolong tea ugyanabból a fajta teacserjéből készül, mint a zöld vagy fekete tea. A különbség az elkészítési eljárásban keresendő. Míg a zöld tea alig vagy egyáltalán nem fermentált, a fekete tea teljesen az. Az Oolong a kettő közötti átmenetet képezi, ugyanis részben fermentált. A fermentálás a tea színének megváltoztatásán kívül annak kémiai összetételét is befolyásolja. Az Oolong tea ivásának fő előnye a fokozott éberség és energiaszint növekedése, tehát élénkítő hatású. Ez nagyban kapcsolódik a koffein szintjéhez: ahogy az növekszik, olyan arányban erősödnek az előbb említett tulajdonságok.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség nyilvánosan elérhető 2003-as kutatása arra az eredményre jutott, hogy az Oolong tea jelentős mértékben csökkentette a vérplazma-glükóz tartalmát (a plazma glükózról bővebben itt olvashatsz) és fruktozamin koncentrációját, míg a vizet ivó kontroll-csoport értékei nem változtak. Ebből arra a következtetésre jutottak, hogy az Oolong tea hatékony kiegészítője lehet a szájon át bevett hipoglikémiás szereknek a 2. típusú cukorbetegség kezelésében.

Napi hat csészével fogyasztva segít a vércukorszint csökkentésében.

Vércukorszint szabályozó földi örömök
Vércukorszint szabályozó földi örömök

A Pu-erh tea vércukorszint-szabályozó szerepe

A Pu-erh teák szintén ugyanabból a növényfajtából készülnek, mint a fekete, zöld vagy az Oolong tea. A Pu-erh esetében nem csak teljes, hanem elnyújtott és utólagos fermentációról is beszélhetünk, ugyanis a teát szárítás és hidratálás után egy bizonyos gombával (Aspergillus niger) újra fermentálják.

Az eredetileg Kínában, Yunnan déli részén termesztett és előállított Pu-erh tea hosszú múltra tekint vissza, és gazdag kulturális jelentőséggel bír. Úgy gondolják, hogy a Pu-erh tea fogyasztásának számos egészségügyi előnye van, beleértve a fogyást, a vércukorszint csökkentését és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Az emberekkel, rágcsálókkal és sejteken végzett kutatások mind megerősítették, hogy a Pu-erh tea valóban súlycsökkentő hatással rendelkezik. A fő bioaktív alkotóelemek, mint például a poliszacharidok, polifenolok és sztatinok, lecsökkenthetik a zsír bioszintézisét, és a zsír oxidációját szabályozhatják a súlycsökkentés és a vér lipidtartalmának csökkentése érdekében.

Teák a vércukorszint csökkentésére:

A cukorbetegség kiváltó okai a nem kielégítő táplálkozás, a túlzott szénhidrátfogyasztás, a mozgásszegény életmód, a stressz és az ezek következtében kialakuló elhízás. A cikkben tárgyalt négy teafajta (zöld tea, fekete tea, Oolong és Pu-Erh) mindegyike jelentős szerepet játszik a vércukorszint csökkentésében, emellett a testzsír-százalékot is szabályozzák. Egy jó csésze tea pedig mindig nyugtató hatású, kitűnő ellenszere a stressznek (ügyeljünk arra, hogy gyümölcsmentes teát igyunk). A teafogyasztás jótékony hatásai ráadásul nem csak a vércukorszint szabályozásában mutatkoznak meg, hanem számos egyéb egészségügyi előnnyel járnak. Ezt belátva már nem lehet kérdés, mit érdemes tenni, hogy az életminőségünk egy csésze gőzölgő egészség segítségével csak még jobb legyen!

Kóstold meg fekete, zöld vagy oolong teáinkat:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha