Újévi fogadalmak – a Teapalota 5+1 tuti tippje az elérésükhöz

Itt van az újévi fogadalmak ideje, de nem biztos, hogy tudod hogyan tartsd be őket. A Teapalota pár hasznos tippel segít neked!

Itt az újév, végre vége 2020-nak is. Habár a szilveszter most igen rendhagyó volt, az újévi fogadalmak legtöbbünknél most is megszülettek, hiszen ilyenkor összegezzük magunkban az évet, majd levonjuk a tanulságot, hogy min kéne változtatni. Ha te is hasonló cipőben jársz, akkor a Teapalota tippjei neked szólnak! Segítünk abban, hogy ne törjön bele a bicskád a fogadalmakba már rögtön az év elején, és azt is eláruljuk, hogy mi milyen módszerrel tartjuk be a őket és persze teáink sem maradhatnak ki! Na de hogyan is vágj bele?

Fiatal pár 2021 lufit tart
2021-ben megtartjuk a fogadalmakat!

1) Tervezz kisebb elvárásokkal!

Ha mondjuk megfogadtad, hogy 2021-ben elkezdesz dobolni, ne hidd, hogy egyből fel fog kérni a Metallica! Ha nyelvtanulásra adod a fejed, szintén tudatosítsd magadban, hogy hosszú az út. Mindkettőnek a kitartás a kulcsa! De így van ez a legnépszerűbb fogadalommal, a fogyással is! Apró lépések és kitartás! Iktasd be a sportot az életedbe, először könnyebb edzéseket és fokozatosan változtass az étrendeden is. Ha nem tudsz lemondani a kedvenc csokidról, nem kell, itt most a mérték és a tudatosság a lényeg!

Minden fogadalom esetében fontos, hogy ne csak a végső cél lebegjen a szemed előtt, mindig a következő alkalom, a következő kis lépcsőfok lebegjen a szemed előtt! Ha zenélni tanulsz, ha nyelvet sajátítasz el vagy éppen fittebb szeretnél lenni, a lényeg, hogy találd meg az élvezetet a zenében/nyelvekben//sportban!

Egyesek szerint 21 nap elég kialakítani egy új szokást, van akik szerint ez 66 napba telik. A fontos azonban az, hogy tarts ki új szokásaid mellett! Ha kicsit “kisiklasz”, kihagysz egy órát vagy két szelettel több csokit eszel, attól még nem kell az egész fogadalmadat semmibe venni! Térj vissza az útra, hiszen az sosem egyenes és mindig van rajta egy-két buktató! Hogy tovább mész-e rajta, csak rajtad áll!

2) Csak olyat fogadj meg, ami tőled függ!

Csak olyan dolgokat tervezz, amik tőled függnek. Ha elhatároztad, hogy mostantól hetente 2-3 alkalommal edzeni fogsz, de például éppen nincs, aki vigyázzon a gyerekedre, vagy éppen ki se látsz a munkából, akkor mérlegelj! Lehet, hogy 5-10-20 perc edzés is fel fog pörgetni és jobban érzed tőle magad, sőt, a gondolkodásodat is felfrissíti! Ezeket a rövid edzéseket pedig szinte bármikor beiktathatod a napodba, így ha azt nézed, hogy heti 5 nap 10 perc testmozgást beiktatsz, az összesen 50 perc és máris tettél valamit magadért!

Ha nincs pénzed edzőterembe járni – amit most valójában az sem tehet meg, akinek van -, akkor nézz szét a neten! Próbálj ki különféle edzéseket a Youtube-on, rengeteg időhatékony fajtát találsz majd!

Ha azt fogadtad meg, hogy zenélni tanulsz, vagy új nyelveken tanulsz, a napi 10 perc gyakorlás ebben az esetben is érvényes. Hiszen így minimum szinten tartod a képességeid, de ha rendszeresen szakítasz rá pár percet, a fejlődésed is gyorsabb lesz!

Az újévben többet szeretnél olvasni? Ennek sincs akadálya, hiszen ugyanúgy érvényes rá a 10 perces szabály! Csatlakozz például olyan Facebook csoportokhoz, ahol havonta egy könyvet olvastok el közösen! Máris több motivációd lesz folytatni a könyvedet! Itt van például Szabados Ági Van időm olvasni csoportja, ahol a többiekkel megvitathatjátok az olvasottakat!

Napsütéses ablakban ülő fiatal férfinak teát tölt a barátnője.
Kezdjétek együtt teával a reggeleket!

3) Alakíts ki új rutinokat!

A fentiekből következik, hogy kicsit meg kell változtatnod az eddig talán egybemosódó napok ritmusát. Következetesnek kell lenned – az időd mondjuk 90%-ában – ezért érdemes előre tervezned. A hét vagy hónap elején csinálj egy beosztást, hogy mikor tudsz időt szakítani a fogadalmadra, és próbáld meg minél jobban tartani magad hozzá! Ha zeneórára vagy nyelvórára mész, a tanárhoz nyilván könnyebb igazodni, mint magadhoz, de az előre megírt terv is sokkal többet segít, mint ha egyáltalán nem foglalkozol előre a céljaiddal!

Ha például megfogadtad – mint például mi is -, hogy a kávézást teázásra cseréled, vagy teázással csökkented a kávémennyiséged, este képzeld el magad előtt, ahogyan reggel elkészíted a teád. Készítsd ki a kellékeket, a kávézáshoz szükséges dolgokat pedig tedd nem látható helyre! Így reggel máris könnyebb lesz a tea után nyúlnod! Ha a kávé helyett választod a teát, érdemes kipróbálnod Assam Mangalam fekete teánk, ami tejjel is rendkívül finom, de bevetheted például a Pu-Erh teát vagy a Lucky Matchát is! Ha szeretnél sokáig éber maradni, akkor a matcha tea mellett a F.G. Temple of Heaven zöld teát javasoljuk! Felpörget és sokáig segít energikusnak maradni! Ezek a teák egyébként ez edzésnek is kiváló kiegészítői!

Edzés vagy jóga előtt érdemes beiktatnod egy Lucky Matcha teát vagy bármelyik zöld teánkat! Ezek energetizálnak, de nem hirtelen töltenek el energiával, hanem tartósan, fokozatosan fejtik ki hatásuk és segítenek, hogy az edzés is jobban menjen!

4) Keresd az ingyenes lehetőségeket!

Most épp nincs pénzed zenetanárra, nyelvtanárra, vagy kondibérletre? A könyvek is drágák? Mindenből van ingyenes lehetőség! Rengeteg videó van az interneten, amelyek segítenek például dobolni tanulni vagy megmutatják az általad választott nyelv szépségeit és fortélyait, az edzős videókról pedig már fentebb szóltunk. Ha súlyzóra van szükséged, akkor sem kell egyből a boltba rohannod, van, hogy megteszi két könyv, vagy teli ásványvizes palack is! Nézz szét otthon, hogy mit tudsz hasznosítani a fogadalmadhoz, bármiről legyen is szó!

A könyveket sem muszáj megvenned, hiszen egy könyvtári tagsággal pár könyv áráért több ezer könyvhöz férhetsz hozzá! Ráadásul az interneten is rengeteg könyv fent van! Bármit is fogadtál meg, az ingyenes videók, alkalmazások, az otthoni eszközök egy kis ötletességgel mind segítségedre lesznek!

Újévi fogadalmak visual boardon
Ha látod magad előtt a lépéseket, sokkal könnyebb!

5) Vizualizálj!

Ha nem hiszel magadban kellőképp, akkor nem fog menni a fogadalom betartása, de ezt a problémát is kiküszöbölheted, ha vizuális táblát készítesz! Erre akár motiváló idézeteket rakhatsz, fotókat a kisebb eredményekről! Ha a feladatokkal teli tábla frusztrál, megelégedhetsz a kedvenc idézeteddel is, amelyből minden nap erőt meríthetsz!

Képzeld el a céljaidat magad előtt, de a kisebb állomásokat is álmodd meg magadban! Mit fogsz csinálni, ha egy részhez elérkezel? Mit fogsz tenni érte? Esténként képzeld magad elé, hogy a következő napon mit fogsz csinálni, mikor fogsz a fogadalmaddal foglalkozni!

Nagymama és unoka süti mellett beszélgetnek
Sütögessetek, beszélgessetek egymással többet idén!

5+1) Játssz, nevess, beszélgess többet 2021-ben!

Bármi is legyen a fogadalmad, a tavalyi év nagy tanulsága, hogy a szeretteinkkel való kapcsolat mindennél többet ér. Szerencsére sokan arra használták az időt, hogy együtt legyenek a családdal, hogy újra és jobban megismerjék egymást. Idén is tartsd meg ezt a jó szokásod!

Ha teheted, társasozz vagy beszélgess szüleiddel, testvéreiddel, gyermekeiddel! Ha senki sem beteg, hívd át néha teázni barátaid! Az újévi újjászületés jegyében kínáld meg őket a Pu-Erh Főnix Újjászületés teánkkal, vagy kóstoljátok meg együtt a Shou Mei Örök Élet fehér teát! Ha a gyerekekkel játszotok, válasszatok gyümölcsteát, vagy rooibost, ezeket ugyanis ők is bármikor ihatják!

Ha szeretnétek finom, de az egészségetekre jó hatással bíró teákat inni, próbáljátok ki a Citromfű stresszoldó gyógyteát, a Ginkgo memóriajavító teát vagy a Csipkebogyó facelifting teát! Ezeket csomagban is megvásárolhatjátok (csomag linkje). Vagy akár a Hibiszkusz vérnyomáscsökkentő teával is gondoskodhatsz szeretteidről!

Beszéljétek meg egy tea mellett, ki mit fogadott meg 2021-re és hogy miben tudtok egymásnak segíteni a betartásában!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha