Teapalota könyvespolcáról: A legboldogabb ország hygge szokásai!

Olvasd el könyvajánlónkat, hogy megtudd mi a hygge, hogyan kapcsolódik a teázáshoz és hogy még mit tanulhatsz a dánok boldogságáról!

Az elmúlt években sokszor lehetett arról hallani, hogy melyik ország a világon a legboldogabb. Persze, hogy mindenkit érdekel a kérdés, hiszen a legtöbben a boldogságot kutatjuk! Mi kell a boldogsághoz? Család, szeretet, biztonság, meghittség, sikerek vagy elég egy jó tea? A kérdés összetett, de nem megválaszolhatatlan!

Hygge és a Teapalota Lucky Matchája
Hygge és a Teapalota Lucky Matchája

Az utóbbi időben a téma ugyan kicsit háttérbe szorult, mert egy világjárvány közepén nem ez az elsődleges gondolatunk, de mi most mégis szeretnénk megosztani veletek a dánok titkát. Ők azok ugyanis, akik nem véletlenül álltak többször is a világ legboldogabb országai rangsorának élén. Az utóbbi három évben ugyan a finnek megelőzték őket, mégis van mit tanulnunk Dánia lakosaitól.

Titkuk a hygge, ami esős, borongós időben, egy forró ital mellett érthető meg leginkább. Hogyan érhetjük el és egyáltalán mit is jelent ez? A Teapalota könyvajánlójában most Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz című sikerkönyvével foglalkozunk, és ennek kapcsán elmondom én hogyan éltem át és Te mit tehetsz a hyggéért.

Forrás: Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Mit nevezünk boldogságnak?

“Az ENSZ World Happiness Report című dokumentuma szerint »bár a boldogsághoz lényeges az alapvető életkörülmények megléte, ha az alapszint biztosított, a boldogság inkább az emberi kapcsolatok minőségének a függvénye, semmit a jövedelemé«” ⎼ hogy egy komoly idézettel kezdjünk a könyvből.

A meghatározás azonban sokat elmond, hiszen ezek szerint is igaz, hogy a pénz nem boldogít. De ennyire egyszerű lenne? Természetesen nem. Ahogy Wiking a könyv végén megemlíti, több tényező befolyásolja, hogy kik a boldogabb emberek vagy országok. Ezek közé a tényezők közé sorolható a genetika, a kapcsolatok, az egészség, jövedelem, munka, életcél és szabadság is.

Azt azonban ő is leszögezi, hogy a jóléti államban könnyebb boldogabbnak lenni. Illetve könnyebb elkerülni a bizonytalanságot és szorongást: “… úgy is fogalmazhatunk, Dánia a legkevésbé boldogtalan ország a világon. A jóléti állam nagyon hatékony (nem tökéletes, de jó) a szélsőséges boldogtalanság csökkentésében.” Vagyis: az emberek általános hangulata jobb, mint más államokban. Viszont nem csak Dánia jóléti állam. Akkor hogy is van ez? Segíthet a dolgot jobban megérteni a már említett hygge.

Forrás: Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz

Hygge, hügge, hügg… tessék?!

A kötet megjelenésekor egyből felkaptam a fejem a furcsa szóra, és a könyv mesésen bohókás borítójára, de nem foglalkoztam tovább vele. Valahogy mégis mindig belebotlottam, így úgy döntöttem, adok egy esélyt neki. Már olvasás közben elkezdtem felvenni egy-két szokást, amit úgy éreztem, hogy most éppen jól esik. A jelszó: ne erőltess semmit, jöjjön természetesen! Azóta pedig mondanom sem kell, hogy egész hygge lett a szobám és a környezetem!

Na de mi is az a hygge? A szó ugyan már az 1800-as évek elején megjelent írásban dánul, de valójában norvég eredetű és azt jelenti: “jóllét”. Viszont elképzelhető az is, hogy a hugge szóból származik, ami “ölelni”-t jelent. Ha azonban egészen az ónorvég nyelvig utazunk vissza az időben, találkozhatunk a “megnyugtat” jelentésű hygga és a “hangulat” jelentésű hugr kifejezésekkel is. A hugr pedig az óangol hycgan szóval áll kapcsolatban, ami annyit tesz: “gondol, figyelembe vesz”. Ez egyszerre elég is, nem?

A kötet szerzője, Meik Wiking szintén összetett definícióval szolgál a következő bekezdésekben. Wiking a Boldogságkutató Intézetben dolgozik, természetesen Dániában. Könyvében azt vizsgálta, hogy a tipikus dán életérzés, a hygge és a boldogság hogyan kapcsolódnak össze. A két fogalom között ugyanis nem szabad egyenlőségjelet tenni! A boldogság általában rövid, intenzív érzés, míg a hygge inkább a kiegyensúlyozott, nyugodt élettel hozható kapcsolatba. És meg kell, hogy mondjam, sokkal jobbá teszi a mindennapokat!

Ahogy Wiking fogalmaz, a szó magyarázata nem túl egyszerű, mert a hygge inkább egy hangulatot ír le: “A meghittségteremtés művészete? A megnyugtató környezet élvezete? Otthonos együttlét? A hyggét tényleg sok mindennek nevezték már, a személyes kedvencem mégis ez: kakaó gyertyafénynél.”
Képzeljük csak el! Ugye máris olyan, mintha valami belülről felmelegítene? Valami ilyesmit jelent tehát a hygge. A hasonlat pedig tűpontos, hiszen, ahogy az alábbi képen is látható, a dánok a hygge kapcsán elsőként szintén a forró italokat említik. Ide tartozik a tea, kávé és természetesen a kakaó is! Érdemes egyébként kicsit elidőzni a listán, a második helyen egyből a gyertyák szerepelnek, de a társasjátékok is előkelő helyet foglalnak el. Erről később még esik szó!

Forró italok, gyertyák, kandalló, karácsony, társasjátékok… hygge!
Forrás: Meik Wiking: Hygge – A dán életérzés, amely boldoggá tesz

A hygge tehát meghittséget jelent, elmélyültebb olvasgatást, álmodozást vagy együttlétet a szeretteinkkel. Lehet hygge egy forró tea, vagy egy közösen eltöltött délután is. A lényeg, hogy legyél jelen a pillanatban, éld át azt a maga teljes valójában! Fontosak a kellemes, meleg fények. Mindenképp meleg fény legyen, ne neonvilágítás! Gyújtsd egy gyertyát, vagy ha olyan szerencsés vagy, kuporodj a kandalló mellé, esetleg a hyggekrog-odba. Igen, ilyen fogalom is létezik, és leginkább kuckónak lehet fordítani. Ez az a zugocska a szobában, ahová egy pokróccal, néhány puha párnával, egy csésze fekete teával vagy matcha teával és egy jó regénnyel kényelmesen elhelyezkedhetsz és akár órákig is nyugodtan olvasgathatsz!

Ha pedig szeretnél egy saját hyggekészletet összeállítani, Meik Wiking könyvében azt is megtalálod. Az író 13 elemet sorol fel, amellyel azonnal hyggébb hangulatot teremthetsz, de mi most csak az első ötöt soroljuk fel, hogy legyen számodra még újdonság a könyvben is!

Hygge lista top 5:

  1. Gyertyák
  2. Minőségi csokoládé
  3. Tea
  4. Kedvenc könyv
  5. Kedvenc film vagy sorozat

…és ugyan ötöt ígértünk, de a 6. pontot vétek lenne kihagyni, mert sokkal jobban segít az egészet megérteni!

  1. Egy pár jó meleg gyapjúzokni

Ugye?

Na de lássuk, hogyan lehet hygge egy átlagos nap!

Tea ajánlat hygge hangulathoz

A dánok ugyan imádnak kávézni, de a tea is központi szerepet tölt be a mindennapjaikban. Fővárosuk, Koppenhága is tele van teázókkal. Szeretik a fekete teát, zöld teát, de a teakoktélokat sem vetik meg! Sőt, még a mozikban teát isznak!

Almás rétes gyümölcstea

Ezt a lelket és testet melengető teát nem csak napközben, de akár este is ihatjuk, hiszen nem tartalmaz koffeint. Kicsit már a karácsonyt idézi – a karácsony pedig egy nagyon hygge dolog! – enyhén forralt borra emlékeztető, mégis frissítő ízével. Ha pedig mézzel édesíted, szinte már – az idén sajnos elmaradó – Vörösmarty téri karácsonyi vásárban érezheted magad!

Elkészítése: adj egy teásanál teát 2 deci forrásban lévő vízhez, majd 6 perc után szűrd le. Kellemesen üde és piros főzetet kapsz, aminek már az illata is úgy csábít, mint egy igazi süteményé. Összetevői egységes, friss ízzé állnak össze a teádban. Az Almás rétes gyümölcstea alma, hibiszkusz, csipkebogyó, narancshéj, mazsola, kókusz, cukor, fahéj és mandula kölcsönhatásából születik.

Szerezd be a teát itt:

1000+1 éjszaka fekete tea a meghitt estékre

1000+1 éjszaka fekete tea

Az 1000+1 éjszaka ízesített fekete tea a leghidegebb napokon is felmelegít. Ahogy felbontottam a csomagot, egyből megéreztem a különleges, szinte semmihez sem fogható aromát. Illata egyből elvarázsolt, ezért már nagyon vártam, hogy végre bele is kortyolhassak a finom italba. Az elkészült teát a jázmin és fehér csoki összhangja teszi különlegesen selymessé, édeskéssé. A narancsvirágtól sem kap citrusos ízt, édeskés, kellemesen lágy és simogató élményt ad. A teában található fekete tea, cseresznye, narancsvirág, jázmin és rózsa tökéletes harmóniát alkot a csészédben. Tökéletes hygge ital!

Elkészítése: forró vízzel önts fel egy teáskanál teát, majd 2 perc után szűrd le. Aztán egy kis várakozás után a fenti képen is látható gyönyörű, bronzos színű italt kortyolhatod!

Tedd a kosárba!

Milk oolong a Teapalota könyvespolcán

Milk oolong

A Teapalota Milk oolongja igazi krémes, tejes ízű varázslat, amit akár este, relaxáláshoz is kortyolhasz, mert a többi teával ellentétben nagyon kevés koffeint tartalmaz. A Milk oolong kibontás után egyből elvarázsol, illata mintha egy mesevilágba kalauzolna. Egyszerre friss, mégis tejes aromájú. Igaz ez a tea elkészülte után is. Letisztult, selymes íze lágyan simogatja az érzékeid, tökéletes választás egy rázós nap lezárásához!

A tea tartalmaz félig fermentált oolong teát, illetva 1,5% tej ízesítést. A tea alapját egy kiváló oolong képzi amit tavasszal szüreteltek Anxi tartományban, Fujianban. A leveleket a szárítás előtt egy különleges tejgőzölési eljárással fermentálják.

Milk oolong elkészítése: Egy teáskanál teát önts fel 2-3 deci 70-80°C-os vízzel és hagyd ázni 2 percig. Miután leszűrted, tiszta, világos sárga és finoman illatozó főzetet kapsz. A teába kortyolva nem a megszokott élményt, hanem valami egészen mást kapsz! Könnyed, mégis emlékezetes utazás, amire az oolong invitál!

Akár most is megveheted!

Gyertyák, matcha tea és egy jó könyv

Lucky Matcha

A Lucky Matcha tea egy igazi jolly joker! Már a doboza is elbűvöl, hiszen a japán legendák rókafigurája lép elénk, aki egyből be is mutatja a gyönyörű, élénkzöld matcha port. A teát elkészítve csodálatos, természetes illat lengi be a konyhát, szinte alig lehet kibírni, hogy ne hajtsd fel egyből az egész csészével!

Miután a hygge könyv olvasgatása mellé elkészítettem a matcha teát, sokkal jobban tudtam összpontosítani. A matcha kellemes hangulatba hozott, egyszerre voltam nyugodt, de mégis fókuszált. Aki már próbálta, az tudja, hogy a matcha tea kiváló társa a meditációknak is. A teám mellé gyújtott gyertyák és a kötet egészen meditatív állapotba hozott. A Lucky Matcha íze pedig a matchák között is kiemelkedően kellemes, hiszen egyszerre hozza a matcha teák zöld, friss ízét, amitől szinte a teaföldeken érzed magad, de közben mégis selymes, szinte csokoládészerűen lágy és édes. Sőt, ha például szeretnéd leküzdeni az édesség utáni vágyadat, akkor is bevetheted!

A Lucky Matcha elkészítése: Attól függően, hogy milyen erős teát szeretnél, adj 1-3 gramm matcha port 75-80°C-os vízhez és keverd habosra és simára. Ha nincs megfelelő eszközöd, egy habverő vagy tejhabosító is megteszi, de az igazán autentikus eszköz a bambusz chasen! Persze nem elvárás, hogy minden háztartásban legyen, én is a tejhabosítóval készítettem el a hygge matcha teát!

Szerezd be most a Lucky Matchát!

+Hygge elfoglaltságok

Készítsetek együtt gyertyát!

Mint már te is tudod, a hygge gyakorlatilag a gyertyánál kezdődik. Mi is lenne hát jobb közös program a hangulat megteremtéséhez, mint a gyertyaöntés!

Nem kell más hozzá, mint gyertyaviaszt, néhány díszítő elem, talpas kanóc, gyertyaöntő forma, esetleg gyertyaszínező vagy illóolaj. A gyertyaviaszt vízfürdőben olvasszátok fel, majd keverjétek el benne a színezőrudat! Kicsit hagyjátok hűlni, ne túl melegen és ne is túl hidegen öntsétek bele a formába. Így nem lesz sem horpadt, sem levegőbuborékos. A formába előzőleg tegyétek bele a kanócot, pár csepp viasszal ragasszátok az aljához, majd feszítsétek ki!

Ha pedig elkészült, hangulatos fényt ad majd a lakásnak például a teázáshoz, meghitt beszélgetésekhez, ráadásul garantáltan egyedi darab lesz!

Klasszikus társasjátékok

Ugye, hogy neked is szinte csak jó emlékek jutnak eszedbe a gyerekkori társasozásokról? Ha összevesztünk is, a következő körben jöhetett a revans! Persze a lényeg, hogy ne vegyétek túl komolyan, hiszen ez csak játék!

Az egyik este szedjétek elő a régi, jól megszokott dobozokat és üljetek az asztal köré a családdal. Indulhat a Gazdálkodj okosan, a Torpedó, Ki nevet a végén? Vagy éppen a Scrabble! Egyezzetek meg, hogy játék közben nincs telefon, sőt, ha lehetséges a szobából is távolítsátok el a készülékeket! Készítsetek egy finom teát, mondjuk egy Lucky Matchát, hogy jól menjen a gondolkodás és feledkezzetek bele a közös játékba!

Összegzés

Miek Wiking könyve rengeteg hasznos tanáccsal szolgál, ha szeretnénk kicsit lassabban és meghittebben élni, ha szeretnénk jobban átélni a pillanatok örömét. Ez máskor nem is lehetne aktuálisabb! Újra felértékelődtek emberi kapcsolataink, közben pedig a hideg idő is megérkezett. Töltsd te is a szívednek legkedvesebbekkel az időd!

A kötetben egyébként nem csak gyertyákról, teáról, társasjátékokról és puha zoknikról van szó. Lakberendezési tanácsok és ínycsiklandó receptek is helyet kaptak benne, hogy még autentikusabb legyen az egész. Most már csak rajtad áll, hogy hyggévé varázsolod-e a lakást és az időtöltéseid! Válassz magadnak a Teapalota Almás rétes, 1000+1 éjszaka, Milk oolong vagy Lucky Matcha teái közül és add át magad az életérzésnek!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha