Teakoktélok: Challenge koktélok régen és ma

Kultikus koktélok régen és ma, nosztalgiázz és kísérletezz velünk! Készítsd el teakoktéljainkat!

Nem tudom, hogy mikor esett le nekem a tantusz, mint Newton almája; amikor zombiként mentem haza egy jól sikerült party után, hogy meglássam az alagút végén a Fényt? Mindenesetre egy ideje rájöttem, hogy egy jó koktél felbecsülhetetlen pluszt adhat bármilyen társasági eseményhez. Azóta kísérletezgetek mindenféle kreálmánnyal, legyen az régi vagy új recept alapján, teakoktél vagy csak egy hagyományos Long Island Iced Tea. Minden koktél a szánk íze szerint alakítható, de kihívást jelent a saját dallam megtalálása a pohárban. Nézzük meg a Challenge koktélokat régen és ma, hogy megleljük a nekünk valót!

Zombi, a kult koktél
Zombi, a kult koktél

1) Zombi koktél

A Zombi koktél története az 1930-as évekre nyúlik vissza. A koktélt egy Donn Beach nevű amerikai üzletember találta ki, aki később második világháborús veterán lett. Ő az, aki megálmodta a tiki bárokat, amiket már mindenki látott, de eddig nem tudtuk, hogy így hívják őket. Ezek azok az egzotikus motívumokkal díszített bárok és éttermek, amelyek egy utazó elvágyódását szimbolizálják a Csendes-Óceán déli régiójába. A pálmalevelekkel fedett, fa viskókra emlékeztető külső kiülős helyiségek fafaragványokkal díszítettek, ahol különféle fantázianevű koktélokat szolgálnak fel. A Zombi koktél is ilyen, melyet általában törzsi faragásokra emlékeztető pohárban kínálnak. 

Donn Beach a saját bárjában előszeretettel kísérletezett koktélokkal és barátain tesztelte le őket. A szóban forgó koktél „prototípusa” annyira megízlett egy ismerősének, hogy rögtön hármat is megivott belőle egy huzamban. Másnap saját elmondása szerint „inkább élő halottnak” érezte magát semmint épkézláb embernek. Így kapta a koktél a nevét és emiatt volt a bárban sokáig korlátozás: zombi koktélt márpedig egy fő csak két pohárral fogyaszthat legfeljebb. Ebből is sejthetjük, hogy ütős jószágról van szó. 

Hozzávalók:

  • 2cl barnarum
  • 2cl fehérrum,
  • 2cl cherry brandy
  • 2cl overproof rum
  • 5cl ananászlé
  • 5cl narancslé
  • 1cl citromlé
  • 2cl grenadine szirup
Fény, mely megvilágítja az estét
Fény, mely megvilágítja az estét

2) Fény – a magyar találmány

Mi tagadás, mindig is leleményesek voltunk, és nincs ez másképp az italozásnál sem. A Fény egy alattomos itóka, hiszen csak olyan, mintha szörpöt hörpölnénk, aztán… Aki már ivott Mad dog nevezetű rövidet lengyel testvéreinknél az nagyjából tudja, mire számítson. A Fény a 2009-es Sziget Fesztivál nagy szenzációja volt és azóta is töretlen sikereket arat. 

Elkészítés: A nagyi jó öreg szódás szifonjába szóda helyett tegyünk vodkát, majd töltsünk valamilyen szirupot (általában málnát) egy pohárba és tegyünk rá jeget. Ezek után már nem nehéz kitalálni a matekot: engedjük fel a szörpöt szénsavas vodkával és aztán húzóra fenékig, míg a szénsav ki nem megy belőle. Így olyan érzésünk lesz, mintha csak szörpöt innánk, mégis vagy három feles tartalma lötyög a gyomrunkban. Csak óvatosan!

3) Newton almája, az eredeti ötlet!

A Newton almája koktél egy kicsit téli, de legalábbis őszies hangulatú, mely borongós időben a nappaliban eltöltött csendes pillanatokat juttatja eszünkbe. Ez egy letisztultabb életérzés és már érettebb vibe-okat hoz. Dús, megnyugtató, az otthon melegét idéző ízével teret ad az eredeti gondolatoknak. Réz csészében mutat a legjobban mentával díszítve.

Hozzávalók:

4 cl fűszeres, fahéjas rum

2 cl dl alma snapsz

2 cl dl brandy

2 cl dl rum

1 evőkanál juharszirup

egy kevés alma cider, alma szelet, menta és fahéjrúd díszítésnek

Teakoktélok családi összejövetelekre
Teakoktélok családi összejövetelekre

+1) Teakoktélok

A teakoktélok egyszerre tartalmaznak a testre jótékony hatással lévő teát és egyéb hatóanyagokat. Teakoktélokból nincs hiány, persze csak prémium minőségű alapanyagokat érdemes felhasználni az elkészítésükhöz. Összegyűjtöttük pár, az olvasók és barátok által kedvencnek tartott teakoktél receptjét, ezen a linken elérhetitek őket egy e-book formájában. A sok nyári fagyi után én a diétás teakoktélokra szavazok 😉

Összegzés

A koktélok alkoholos vagy alkoholmentes formában, illetve egyszerűen teakoktélként fogyasztva kellemes kiegészítői lehetnek buliknak és baráti összejöveteleknek. Új receptek mindig felbukkanak és miért ne lehetnénk mi azok, akik előállnak valami eredetivel? Legyen az eddigiek elkszítése vagy valami új kitalálása a cél, csin-csin mindenkinek! Akinek pedig nincs ötlete, bátran mazsolázzon a teakoktélok közül.

Válassz teáink közül, hogy a koktélod alapja legyen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha