Teák meditációhoz: Hogyan mélyüljünk el és leljünk békére?

Teák meditációhoz: lépések az elmélyüléshez. Megmutatjuk, mit kell tenned hozzá!

2020 derekán a közhangulatot figyelve könnyen észrevehetjük, hogy az emberek nyugtalanok, belefásultak a koronavírus miatti helyzetbe és a jövőt sokan bizonytalannak látják. Talán most érkezett el az idő leginkább ahhoz, hogy magunkba nézzünk és megoldást keressünk a pillanatban, hogy megtanuljuk lecsendesíteni és irányítani az elménket és önmagunk Kis Buddhájává váljunk. Akármilyen úton is közelítjük meg a problémát, relaxációra szükségünk van. A gondolataink rendezésére és egy kis elmélyülésre kitűnő módszer a meditáció teával. Szépszerivel léteznek teák meditációhoz is.

A „teameditáció” nem csak teaimádóknak való, hanem kiegészítő tevékenysége lehet a már életünkben jelen lévő egyéb meditatív tevékenységeknek, mint a jóga, a művészetterápia vagy az önfejlesztő könyvek bújása. Sokan a meditációt elvont dolognak gondolják, pedig a mindennapi életben a koncentráció megtanulásáról és gyakorlásáról szól, ami közelebb hoz önmagunkhoz és enyhíti a belső feszültséget.

Teák meditációhoz: bárhol, bármikor
Teák meditációhoz: bárhol, bármikor

A teameditáció lépései

A meditáció teával a tea elkészítésével kezdődik. Az elfogyasztandó tea fajtájának kiválasztása mellett a leglényegesebb elem az, hogy elkészítésekor legyünk teljesen jelen és adjuk át magunkat tökéletesen az elkészítési procedúrának. Az elkészítés minden lépcsőjének szenteljünk különös figyelmet, úgy mint a vízforralás, a főzet elkészítése; tej, tejszín vagy cukor hozzáadása. Amennyiben észreveszed , hogy a gondolataid elkalandoznak egyszerűen vegyél tudomást a felmerülő gondolatról, ismerd el azt a pillanatban, majd térj vissza a meditációd tárgyához, a teához.

Amint a meditációhoz való teád elkészült keress egy kellemes, csendes pontot ahová le tudsz ülni és élvezni tudod azt. Nyáron jó érzés az ablak mellé telepedni és a naplemente meleg sugarait élvezni meditáció közben. Ha megtaláltad a neked legmegfelelőbb helyet szánj arra egy percet, hogy hálát adj a teáért, mielőtt elkezded inni. Fordíts figyelmet az aromára, a színre és a textúrára. Szánj arra egy kis időt, hogy átgondold, a meditációs tea, amit a kezedben tartasz valószínűleg hosszú utat járt be a Földön, egy másik országban szedték és te elég szerencsés vagy ahhoz, hogy élvezheted sőt, még tiszta ivóvíz is a rendelkezésedre áll ehhez. Lélekben öleld át ezt a gondolatot és hálával eltelve ülj így egy kicsit, majd kortyolj bele a meditációs teádba.

 Merüljünk el a pillanatban!

Miközben a teát kortyolod emlékeztesd magad, hogy jelen legyél minden pillanatban és ne siettesd a folyamatot. A koncentrációt segíti, ha az összes mozdulatunkat tudatosan megfigyeljük; ahogy a karunkat emeljük, ahogy az ajkainkat kinyitjuk, ahogy a teát lenyeljük. Vegyünk teljes és mély lélegzetet minden kortyolás előtt és csak az aktuális pillanatra koncentráljunk. Ismételten legyünk résen; ha gondolataink elkalandoznak ismerjük fel és engedjük el őket és térjünk vissza a kortyolás és légzés szertartásához.

Befejezésképpen újra mutassunk hálát és fejezzük ki köszönetünket szóban vagy gondolatban. Mondjunk köszönetet a meditációért és a békéért, amit az a napunkba hozott. Adjunk hálát azokért a jótékony hatásokért, amit a meditáció ás maga a meditációs tea gyakorolt a szervezetünkre. Gondoljunk örömmel azokra a lehetőségekre, amelyek előttünk állnak és amik kitöltik majd a napunk hátralevő részét. Ez a teameditáció lehet néhány perces vagy akár egy órás is, ahogy időnk engedi és hangulatunk kívánja.

Kapcsolódj önmagadhoz!

Teák meditációhoz

Zöld teák meditációhoz

A Kis Buddha ízesített zöld tea, de egyéb zöld teák együttesen a finomra őrölt Matcha teával mind a pillanat megélését és az éberséget segítik elő. A fokozatosan felszívódó Matcha hosszabb ideig tartó meditatív állapotot idéz elő.

Gyümölcs teák a nyári időszakban

Meditálni természetesen minden évszakban érdemes, de aki most szeretné elkezdeni, annak ajánljuk a jegesen is fogyasztható gyümölcs teákat, mint a Tihanyi levendula vagy a rooibos . Két kitűnő teafajta, melyekből varázslatos, hűsítő koktélok készíthetőek.

Összegzés

A meditáció és a tea kéz a kézben járnak, hiszen a teakészítés és fogyasztás szertartása a jelenbe hoz, az érzékek felélesztésével tudatosíthatjuk és felismerhetjük a körülöttünk lévő dolgokat és a mi viszonyulásunkat hozzájuk. Mi a helyünkre kerülünk és a világ is valahogy kerekebb lesz!

Itt megtalálod a cikkben említett teákat:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha