Teafesztivál: mai fellépőnk a Tihanyi levendula tea

Ismerd meg velünk a Tihanyi levendula tea különleges ízvilágát és történetét!

A nyár sok gyümölccsel kecsegtet: édes barackkal, dinnyével és cseresznyével. A gyümölcs ínycsiklandó íze kedves emlékeket juttat eszünkbe. Szerencsére gyümölcs tea formájában még sokáig felidézhetjük az együtt töltött kellemes pillanatokat, ám a gyümölcs tea a szezon alatt is kiváló kiegészítője lehet egy nyári hangulatnak akár hűtve is. A Tihanyi levendula tea illatos rétekre kalauzol minket, ahol vele együtt táncol a csipkebogyó, az eper, a bodza és a málna. Ez a dús ízvilágú gyümölcs tea aromájával elvarázsol és felébreszti az érzékeket. Különleges és a szívünknek kiváltképp kedves, hiszen hazai.

A tihanyi levendula mindenkit elvarázsol
A tihanyi levendula mindenkit elvarázsol

A tihanyi levendulás története

A tihanyi levendula Tihany és a Tihanyi-félsziget szimbóluma is lett a tihanyi levendulásnak köszönhetően, ami hazánk első ipari célú levendulaültetvénye volt. Az 1920-as években Bittera Gyula gyógynövényszakértő Franciaországból hozott levendulával telepítette be az első ültetvényt. Bittera Gyula a magyar illóolaj ipar megalapítója, a budapesti illóolajgyár létrehozója és igazgatója volt. A francia mintára telepített levendula ültetvényt egy, a tihanyi apátságtól bérbe vett földterületre ültette (a levendula a középkortól kezdve csak kolostorkertekben volt ismert). A déli fekvés, a félmediterrán éghajlat és a vulkáni bazalttufa kitűnő táptalajt biztosít és ideális feltételeket teremtenek a levendula termesztéséhez.

Az itt termesztett levendulából sajtolt olaj óriási szenzáció lett, illóolaj tartalma megelőzte francia társiét. Még a tőzsdén is jegyezték a vállalkozást. A sikerben fürödve a levendulást 100 hektárra bővítették. A világhírű tihanyi levendula azonban pusztulásnak indult a hatvanas években a szocializmus alatt az államosítás következtében; a földeket kiszántották és szőlőt telepítettek a helyükre, a maradék területen lévő levendulás pedig elvadult. Újra csak 1986-ban kezdődött meg a levendula termesztés Zátonyi Zsigmond és családja jóvoltából, akik újjá élesztették a levendula termesztést a félszigeten. Ma a legtöbb levendula a hathektáros nagy telepítésen (Öreg levendulás), összesen mintegy harminc hektárnyi területen illatozik és terem az Apáti-hegy oldalában és a félszigeten. Virágzása június-júliusra tehető.

A tihanyi levendulát sokféleképpen használják fel

A levendula felhasználása

A Tihanyban termesztett levendula az úgynevezett keskeny levelű vagy orvosi levendula (Lavandula angustifolia, L. Officinalis) a Földközi-tenger vidékén őshonos. A fertőtlenítő és nyugtató hatású tihanyi levendulából készült illóolajat a kozmetikai-, és vegyipar, illetve az illatszer-ipar használja. A tihanyi levendula görcsoldó, emésztést javító és nyugtató attribútumai azonban leginkább ételekben és italokban érvényesülnek, így a belőle készült különleges mézben vagy a tihanyi levendula teában.

Nyári hűsítő jegestea recept tihanyi levendula teából

A jegestea ilyen kánikulában kiváló ötlet és a tihanyi levendula tea egy olyan természetes alternatíva, melyet bátran adhatunk gyerekeknek is, hiszen koffeinmentes. Egy csésze illatos finomság hűsítő és üdítő hatással lesz a testünkre és a közérzetünkre is.Elkészítés: Öntsünk 600 ml forrásban lévő vizet 18 gramm (avagy 5 púpozott teáskanál) tihanyi levendula teához. A főzetet 8 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Vegyünk elő egy 1 literes kancsót és töltsük meg jéggel úgy a két harmadáig. A főzetet öntsük rá a jégre. Kész is a hűsítő ital. Ha még hidegebbet szeretnénk, a jegesteát egy kis időre be is tehetjük a hűtőbe. Karikázhatunk bele citromot vagy epret a gyümölcsös hatás kihangsúlyozása érdekében.

Fagylaltokhoz is kitűnő társ a tihanyi levendula tea, leginkább a vaníliához, fahéjhoz, mandulához, pisztáciához a gyümölcsfagyikon belül az eperhez megy. A Balaton partján járva, de más helyeken is gyakran találkozhatunk levendulás fagylalttal, melynek ízvilága összehasonlíthatatlan harmóniában olvad össze a tihanyi levendula zamatával.

Levendula fagyi a nyári hőségben

Kreatív ötletekből nincs hiány és sokak számára ismerős a levendulafröccs is, amit levendulaszörpből készítenek. Aki maga akar kísérletezni levendula receptekkel, az minden évben részt vehet szedd magad akciókon. A szemfülesek még elkaphatják a lajosmizseit például július 21-ig. Persze aki szívesebben kóstolna más által készített finomságokat az sem jár pórul, hiszen a magyaros ízvilágot előnyben részesítő, évente kiválasztásra kerülő Ország tortája megmérettetés keretein belül a Honvédség tortája 2014-ben mandula, sárgabarack és levendula felhasználásával készült fehér csokival keretbe foglalva, amit számos cukrászdában ma is megtalálhatunk.

Összegzés

Mindegy, hogy szilárd vagy folyékony állapotban van, a tihanyi levendula igazi hazai különlegesség, melyet számos ételben és italban fogyaszthatunk időszakosan. A Tihanyi levendula tea azonban egész évben lehetővé tesz egy csészényi gőzölgő nyáridézést!

Akár most is megveheted a Tihanyi levendula gyümölcsteát, vagy kipróbálhatod ki a többi ízt:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha