Teafesztivál: Kókuszos Mate tea a fókuszban

A Kókuszos Mate tea a Teafesztivál eddigi legkülönlegesebb indulója. Fedezd fel velünk a mate és a kókusz varázslatát!

Hókuszpókusz, Mate kókusz

Mate teán most a fókusz

A mate teáról biztosan te is tudod, hogy valójában nem is tea, hiszen nem teafalevelekből készül! A mate növény Dél-Amerikából származik, ahol már évszázadok óta népszerű. Rengeteg pozitív hatása ismert, jellegzetes ízéről pedig bárki felismerheti. Most ezt egy kis kókusszal turbóztuk fel, hogy a mate élménye számodra is felejthetetlen legyen! A Teapalota Teafesztiválja a Kókuszos Mate teával folytatódik!

A mate tea ízben, fogyasztási módban és hatásában is különleges
A mate tea ízben, fogyasztási módban és hatásában is különleges

A mate tea eredete

A tea a dél-amerikai matéfa megszárított leveleiből és száracskáiból készült főzet. Természetesen legendák is fűződnek hozzá. Az egyik szerint a yerba matét Tup, a jó isten adta az embereknek, hogy segítse őket. A teát először a guaraní indiánok itták, később a portugál és spanyol gyarmatosítók tőlük vették át. A XVI. századtól kezdett egyre népszerűbb lenni az európai hódítók körében is, méghozzá a jezsuita hittérítőknek köszönhetően. A XVII. században pedig már szinte minden társadalmi réteg fogyasztotta azt Dél-Amerikában.

Eleinte a skorbut ellen itták, mert – ahogy a misszionáriusok megfigyelték – a szinte csak húst fogyasztó őslakók nem lettek betegek. Persze most már nyilvánvaló, hogy a mate tea C-vitamin tartalmának köszönhették egészségüket, de akkoriban a pontos okok még nem voltak tisztázottak. Később már nem csak a skorbut ellen, hanem másnaposság vagy enyhe mérgezés leküzdésére is elkezdték inni.

A magas koffeintartalmú mate tea élénkít, sőt, egyelőre pontosan nem ismert módon segít a zsírok lebontásában. Tehát az elhízás ellen is véd, de a fogyókúrában is segít. A mate támogatja az immunrendszert, vízhajtó hatása révén pedig megszünteti a menstruáció előtti puffadtságot is. A C-vitamin mellett van benne A, B1, B2, B3, B6 és E vitamin, magnézium, vas, kálium, mangán és cink is! Persze nem szabad túlzásba esni a fogyasztásával, mert ha túl sokat iszunk belőle, az gyomorideget, illetve hasmenést is okozhat. Mértékkel azonban csodákra képes!

A mate tea mate tökből a legfinomabb!
A mate tea mate tökből a legfinomabb!

A mate tea fogyasztása

A mate teát – mivel a világnak egy teljesen más tájáról származik, mint például a zöld tea -, nem úgy fogyasztják, mint a többi forró italt. A mate leveleket 80°C-os vízzel öntik fel, de nem szűrik le! Régen az emberek a fogukkal, igen, jól látod, a fogukkal szűrték meg a matét. Ma már azonban a bombilla nevű szűrős fémszívószálat használják erre a célra. Fontos megjegyezni, hogy a víz semmiképp nem szabad, hogy melegebb legyen 85°C-nál, mert afölött már a matéban található hatóanyagok veszítenek erejükből.

A csésze, amiből isszák, szintén rendhagyó eszköz. Ezt is maténak hívják. A mate tök szó szerint tökből készül, ezért első használat előtt érlelni szokták, hogy a teának ne legyen mellékíze. Ehhez általában használt matéfüvet öntenek az új pohárba, és néhány napig állni hagyják.

Kókusz, a sokoldalú csonthéjas
Kókusz, a sokoldalú csonthéjas

Hogy jön ide a kókusz?

Nincs ebben semmi ördöngösség! A mate füves, friss ízét ugyan tökéletesen kiegészítik a citrusos, narancsos aromák is, de a kókusz valami igazán különlegeset varázsol elő belőle. Engedd, hogy téged is elbűvöljön a kókuszos, csokoládés ízvilág! Egyszerre könnyed és édeskés, miközben lágyan, fokozatosan élénkíti a tested és az elméd! Ha szereted a kókusz ízét és illatát, ezt a teát imádni fogod!

Ráadásul a kókuszról is tudni kell, hogy szintén nagyon egészséges! A kókuszdió tápláló és telis-tele van vitaminokkal (C, E, B1, B3, B5 és B6), valamint rost- és ásványi anyagokkal (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor).

A növény őshazája Malajzia és környéke, tehát csak a modern kor tette lehetővé, hogy megszülessen a Kókuszos Mate tea. A kókuszdió felhasználása rendkívül sokoldalú, igazi szupernövény!

A kókuszdiót borító durva rostszálakat kefesörték, tömítőanyagok, valamint szőnyegek, kötelek alapanyagaként lehet felhasználni. De ebből nyerik ki a koprát is, ami a kókuszdió kiszárított húsa, és alapanyaga a kókuszolajnak és számos takarmánynak. Kókusztejet és kókuszkrémet a dió reszelt húsából állítják elő préseléssel.

A Kókuszos Mate tea a matén kívül tartalmaz kókuszt, fehércsokoládét, tej aromát, és hogy még meglepőbb legyen az íze, római köményt és bambusz darabokat is. A tea elkészítése igen egyszerű 12 gramm keveréket (körülbelül 7 teáskanálnyi tea) 1 liter, 80°C-os vízzel kell felönteni. Ha ezt megtetted, hagyd ázni 3 percig, majd szűrd le a teát és ihatod is! Gyerekeknek nem javasolt adni belőle, ugyanis koffein is van benne.

Itt beszerezheted a Kókuszos Mate teát:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha