Szálas vs. filteres tea

Melyik a jobb a szálas tea vagy a filteres? Melyik szűrő a legjobb? Cikkünk most segít neked megtalálni a választ és pár teát is ajánlunk a kísérletezés mellé!

Megéri váltani: finomabb, egészségesebb, tisztább, hatékonyabb!

Habár elsőre bonyolultabbnak tűnhet a szálas tea elkészítése, mint egyszerűen a filtert a bögrébe dobni, de hidd el, megéri az a maximum két perc plusz! Ha eddig az tartott vissza a szálas tea fogyasztásától, hogy drágábbnak hitted, mint a filterest, akkor megnyugtatunk: egy adagra levetítve semmivel sem kerül többe, mint a dobozba, zacskóba, több rétegbe csomagolt gyári filteres változat. Ebben a cikkünkben elmondjuk, hogy miért jobb választás a szálas tea, bemutatjuk, hogy milyen szűrőt érdemes beszerezni és hogy hogyan érdemes áztatni a teákat!

vaszon teaszuro filter toltese feherhatter elott
Vászon teafilterrel a környezetet is véded

Mitől jobb a szálas tea, mint a filteres?

A szálas teából sokkal jobban kioldódnak a hatóanyagok, mint a filterbe zárt társából. De a filter nem csak az ízek kibontakozását gátolja, egy csomó olyan tulajdonsága van, amire elsőre nem is gondolnál!

Tudtad, hogy a filterből műanyag kerül a teádba?

Sokáig az élt a köztudatban, hogy a teafilternek nincs káros hatása a környezetre – és az emberekre sem. Az utóbbi években azonban néhány tudományos kutatásnak köszönhetően egyre tudatosabbak lettek a teafogyasztók, így mi is, és megtanultuk, hogy a teafilter ragasztót és műanyagot tartalmazhat. Tehát egyrészt nem komposztálható, másrészt különféle – akár káros – anyagok is oldódhatnak belőle a forró víz hatására!Hogy konkrét számokat is mondjunk: kanadai kutatók az American Chemical Society’s Journal of Environmental Science and Technology című folyóiratban közzétett tanulmánya szerint EGYETLEN darab teafilterből 11,6 milliárd mikroműanyag darabka és 3,1 milliárd nanoműanyag részecske oldódhat ki minden egyes csészébe, ha 95°C-os vízzel öntjük le. Ez azért elég ijesztően hangzik.

Kerámiaszűrővel a tea is finomabb lesz
Kerámiaszűrővel a tea is finomabb lesz

Tudtad, hogy a filterből a ragasztó is kioldódik az áztatás során?

A teafiltereket ugyanis leggyakrabban egyszerű ragasztóval rögzítik. Nem csak azokat, amelyek műanyagból vagy részben műanyagból készülnek, hanem a papírból készülteket is. Vagyis még akkor is ragasztó oldódik a teádba, ha azt hiszed, hogy lebomló filterrel készítetted el!

Tudtad, hogy mivel gátolják a filterek szakadását?

Egyes cégek mérgező anyaggal, egy karcinogénnel, tehát rákkeltő vegyülettel teszik a filtereiket szakadásmentessé. Az epiklórhidrin nevű vegyszer segít a filterek szakadását meggátolni. Ráadásul ez az anyag a vízzel egy másik vegyületet képez, amelynek 3-MCPD a neve és ez is rákkeltő.

Tudtad, hogy a filteres tea minősége kevésbé jó?

Ráadásul a filterek egyszer használatosak, így rengeteg szemetet termelünk vele. Főleg, ha egy nejlonba csomagolt dobozban vesszük meg a teánkat, egy nagyáruházban. Szinte alig van benne újrahasznosítható rész. A filteres tea minősége pedig nem ér fel a szálas teához. A szálas tea ugyanis teljes felületén érintkezik a vízzel, van helye “kibomlani”, átázni. A filterekben azonban a teának nincs helye “kibontakozni”, plusz általában törmelékes, kevésbé jó minőségű, (maradék) teát raknak bele. Olyan ez kicsit mint a teák párizsija. A filteres teák íze jellegtelenebb, standardizáltabb, hiszen minden évben ugyanúgy állítják őket elő. A szálas teáknak viszont szinte egyéniségük van, kiérezhető belőlük a termőhelyük, az időjárás és a gondoskodás, amivel termesztették őket. Az évjáratbeli különbségek, akár a bornál.

A szálas tea előnyei

Ahogy fentebb írtuk, a szálas tea karakteresebb ízű, fogyasztása pedig sokkal egyedibb és kielégítőbb, kifinomultabb élmény. Ha a kávézáshoz hasonlítjuk, nagyjából olyan a különbség a kettő között, mint amikor az instant kávédat frissen őrölt, tökéletes hőfokon készített, igazi olasz kávéra cseréled. Vagy mint amikor 720p helyett 4K-ban nézed a kedvenc filmed. Kezded érteni, igaz?

A szálas tea aromáit sokkal jobban érezheted a teádban, hatóanyagai jobban kioldódnak az italodba, miközben a filterekkel sem szennyezed sem a környezeted, sem a tested. Ha azt gondolod, hogy nem éri meg a macera a szűrőkkel, akkor most eláruljuk, hogy nem tart sokkal tovább a megfelelő szűrővel a tea elkészítése, mint amikor csak beledobod a filtert a csészébe!

Bevezető:Mi is tudjuk, hogy bonyolultabbnak tűnik az elkészítés, de mutatjuk mit érdemes beszerezni, szűrő fajták, mi melyiket ajánljuk. Ha csak egyet tudsz venni akkor azt javasoljuk, hogy ruházz be egy kerámia szűrőbe a legjobb íz és hatékonyság érdekében.

A legfinomabb teákat te is teaházban ittad?

Mi még ma is nosztalgiával gondolunk a budapesti teaházak finom italaira. A 2000-es évek elején még nem volt szokás otthon szálas teát inni, ezért a legtöbben ilyen helyeken találkozhattunk igazán jó teákkal. De ha még otthon kísérleteztünk is a szálas teával, valahogy sosem sikerült úgy, mint a teaháznak. De miért lehetett így?

A teaházak hangulatát nehéz otthon megidézni, de ha elég ügyes vagy neked is menni fog! Viszont a teaházi ízét már nehezebb előállítani, hiszen ezeken a helyeken jellemzően más szűrőt használtak, mint például mi otthon. A kerámiaszűrő sokat segít, hogy tényleg csak a tea íze legyen érezhető! A fém szűrő vagy egyéb fém eszközök ugyanis módosíthatják az élményt!

Különféle kerámiaszűrőkbe töltheted a teád
Különféle kerámiaszűrőkbe töltheted a teád

A teaházakban azt sem figyeltük meg, hány percig áztatták a teát és milyen hőmérsékletű vizet használtak. Sőt, általában jobban oda is figyeltek a tea tárolására, mint az otthon tartott teákéra. Ezek a tényezők már jókora különbséget eredményezhetnek az ízekben, de ha ez még nem lenne elég, a pontos ízesítési receptet sem ismertük. Milyen és mennyi mézet raktak a teába? Került bele tej vagy tejszín, esetleg cukor? Ezeknek a minősége és mennyisége is jelentősen meg tudja változtatni a forró ital ízét. Így már te is látod, hogy mekkora különbség lehet tea és tea között még akkor is, ha ugyanazzal az alapanyaggal dolgozol!

Milyen teaszűrőt válassz?

Jolly Joker választás a Teapalota vászonszűrője!

Boldogan indul a reggel, ha pároddal együtt készítetek teát vászonszűrőnkkel
Boldogan indul a reggel, ha pároddal együtt készítetek teát vászonszűrőnkkel

Többször használható, biopamutból készült praktikus kis eszköz. Akasztójával a csésze szélére teheted, és a szárításnál is segít! A mosható szűrő nem befolyásolja a tea ízét és a környezetet sem szennyezi! A finomabb tealeveleket sem engedi át magán, ezért tökéletes választás a mindennapokban! A mosható szűrő legnagyobb előnye, hogy a legkisebb tea szálakat is megtartja, így 100 % -os szüretet kapsz. Mindenhová magaddal viheted, kis helyet foglal és nem törékeny. Nem utolsó sorban ez egy pénztárcabarát megoldás és nem csak azért mert elfér benne. 

Minőségi élményhez: kerámiaszűrő

Kitűnő választás még a kerámiaszűrő, mert tartós, nem lép kölcsönhatásba a forró vízzel, nem változtat a tea ízén! Többféle kerámiaszűrő közül válogathatsz, létezik olyan kancsó, amelybe be van építve a szűrő, de csészébe helyezhető változatban is beszerezheted a hasznos kis eszközt. Itt viszont számolni kell azzal hogy gyakran 2x kell szűrjük a teánkat, ha nagyon aprók a szálak.

Kancsóba épített és kancsóba helyezhető kerámiaszűrő
Kancsóba épített és kancsóba helyezhető kerámiaszűrő

Finom szálas teához: french press

Ha meggyűlik a bajod a rooibos-szal, átcsusszannak az aprócska, vékony szálak a szűrőn, vagy más teák apró darabjait kell kiszűrnöd, tökéletes megoldás a french press!

Melegítsd át egy kis vízzel a french presst, tegyél egy teáskanál teát az aljára, öntsd fel a vízzel, zárd le és hagyd ázni, majd ha letelt a megadott idő, nyomd le a dugattyút, ami leszűri a teát és kész is! Arra figyelj, hogy ne hagyd benne a tealeveleket a french pressben túl sokáig!

French press és french press segítségével teát készítő szőke lány
A french press többféle teával is használható

Jobb, mint a semmi: fém szűrő

A legtöbb háztartásban fém szűrők vannak otthon. Fontos azonban tudnod, hogy a fémszűrők íze befolyásolhatja a teád ízét! A teatojásban ráadásul nem férnek el olyan szabadon a tealevelek, ezért kicsit kevésbé kiszámítható a megfelelő áztatási idő.

Teatojás és fém szűrő gyertyás vízmelegítőben
A fém teaszűrőt csak akkor javasoljuk, ha nincs kéznél másfajta!

Utazáshoz a legnyúzhatóbb: szilikon teatojás

Ha a hordozhatóság a fő szempont, akkor a szilikon teatojásokat érdemes inkább fontolóra venned! Ugyanúgy kell használnod, mint fém társát, de nem kell attól félned, hogy a táskádban deformálódik, vagy megsérül, hiszen tartós szilikon anyagból készült! Könnyen tisztítható, de azt nem javasoljuk, hogy 100°C-os vízzel forrázd le! A szilikon teatojás előnye a fémmel szemben, hogy semmilyen mellékíze nem lesz tőle a teának! A szilikonszűrők különféle színekben és formákban kaphatók, hogy akár a reggeled is vidáman kezdődjön!

Színes szilikon teatojások és egy anya-lánya páros teás csészékkel a számítógép és könyvek előtt
Vidám szilikon teatojások a vidám napindításért!

Hogyan kezdj bele?

Ajánlunk pár teát is, amivel kikísérletezheted, hogy melyiket hogyan a legjobb elkészíteni! Segítségként a termékoldalakon találsz leírást az elkészítésről, de infografikáink is ebben segítenek neked! A teapalota anyag szűrőjében mindegyik kifogástalan minőségben elkészíthető. 

Kezdésnek például a szupermarketben vásárolt filteres Earl Grey helyett próbáld ki a Teapalota Earl Grey fekete teáját, érezni fogod, hogy a különbséget zongorázni lehet! Ez a finom, klasszikus fekete a kávét is kiválóan helyettesíti, hiszen karakteres íze és koffeintartalma reggel ugyanúgy fel tud ébreszteni. Sőt, akár egy kis tejjel is krémesítheted!

Ha fontos, hogy tartsd a súlyod, esetleg fogyj, akkor F.G. Temple of Heaven zöld teánk az ideális választás! Ha már kiismerted magad ezzel a teával, a többi zöld teánkat is kipróbálhatod, nem fogsz csalódni! Ez a tea is segít megtartani az éberséged, ha már sikerült visszafognod a kávéfogyasztásod, akár ezt is beiktathatod reggeli italként!

A Szép bőr, haj vörös rooibos teánk nagyon finom szálakból áll, ezért nagy lyukú szűrőn át fog jutni, ezért erre figyelj oda, amikor kipróbálod! Ha van otthon french pressered, abban is elkészítheted! Ez a tea a szépség és fiatalság megőrzésében segít, és bármikor ihatod, mert nem tartalmaz koffeint! 

Ha a gyerekekkel együtt szeretnél teázni, akkor pedig Gyümölcskosár teánkat ajánljuk neked! Finoman gyümölcsös, nincs benne koffein és a kezdők is könnyedén el tudják készíteni, ugyanis azonnal forrázható és az áztatási ideje sem olyan szigorúan behatárolt.

Összegzés

Most már te is láthatod, hogy a filteres teánál miért jelent sokkal többet a szálas tea! Ha eddig tartottál tőle, most eljött az idő, hogy belevágj, hiszen amit a szálas tea ad, azt nem tudja a filteres! Próbáld ki teáinkat vászon filterünkkel és írd meg nekünk a tapasztalataid! Ha további tanácsokra van szükséged a teaszűrőkkel és filterekkel kapcsolatban, írj nekünk Messengeren, vagy hívj minket telefonon 9-17 óra között és segítünk!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha