Cica a pohárban? Matcha latte költemények Lucky Matchából!

Ha szereted a latte artot, akkor biztosan a matcha latte is nagy hatással lesz rád. Tégy vele egy próbát!

Dobozban az erő

Ha akartad, ha nem, biztosan te is belefutottál a neten a manapság egyre népszerűbb kávékölteményekbe, amelyeket szakképzett baristák készítenek a vendégeknek. Ezeket a remekműveket azonban nem csak kávéból, hanem matcha teából is el lehet készíteni! A profik elképesztő mintákat képesek létrehozni a tejhabból, nincs számukra lehetetlen. Nézzük hát, milyen varázslatok születhetnek a szakértő kéz alatt! Ha te is ki szeretnéd próbálni, válaszd a szuper, frissentartó dobozban érkező Lucky Matchát a kísérletezéshez!

Matcha latte art, aminek csak a képzelet szab határt!
Matcha latte art, aminek csak a képzelet szab határt!

A latte art története

A latte art, vagyis a gyönyörűen elkészített latték története a nyolcvanas években kezdődött az egyesült államok-beli Seattle-ben. Pontosabban ekkor fejlesztették művészi szintre a lattékat, a technikát pedig David Schomer tette népszerűvé a microfoam, vagyis a tökéletes állagú tejhab elkészítésével és elterjesztésével. A latte artnak ez a tökéletesen elkészített tejhab és a kávé krémes habja a kulcsa, hiszen csak ennek a két összetevőnek a segítségével lehet különféle alakzatokat festeni a forrón gőzölgő kávéra.

A 2000-es években már Ausztráliában és az észak-európai országokban is ismert volt a latte művészete, de az áttörést az ázsiai baristák megjelenése, illetve a közösségi médiában való megjelenés hozta. Ha csak az Instagramot nézzük, a #latteart keresésre jelenleg több mint 8 millió találatot dob az alkalmazás.

A legnépszerűbb, klasszikus latte minták mind a mai napig a szív, illetve a levélszerű rozetta. A tapasztaltabb baristák azonban hattyúkat, tulipánokat és más összetett mintákat is el tudnak készíteni.

Cicás matcha latte a különlegességek kedvelőinek!
Cicás matcha latte a különlegességek kedvelőinek!

A matcha latte sztori

Mivel a latte art-hoz tejhabra és a kávé saját, finom és krémes habjára van szükség, a matcha tea adta magát, hogy a baristák kikísérletezzék rajta a matcha latte art technikát. A matcha tetején ugyanis szintén finom hab keletkezik készítéskor. A matcha ráadásul manapság nagyon trendi italnak számít, plusz superfoodként tartják számon. A kávét is tökéletesen helyettesíti, hiszen tartalmaz koffeint, de fekete társával ellentétben nem gyorsan, hanem hosszabb távon fejti ki élénkítő hatását. Segít kiegyensúlyozottan összpontosítani, miközben a nyugalmat is megőrzi. Ha szeretnéd tudni, hogy a matcha teának milyen pozitív hatásai vannak még, akkor ezt a cikket ajánljuk!

A reggeli kávé helyett ébredj Lucky Matcha lattéval!
A reggeli kávé helyett ébredj Lucky Matcha lattéval!

A matcha latte elkészítése egyébként nem bonyolultabb, mint a hagyományos latte art (ami egyébként kellőképpen bonyolult), hiszen csak egy jól elkészített matcha teára és tejhabra (legyen az tehéntej, mandulatej vagy egyéb növényi tej) van szükség. Fontos, hogy a matcha por friss legyen, hogy a matcha teád íze tökéletes, hatóanyagai pedig erőteljesek legyenek. A matcha por nagyon érzékeny a fényre és a levegő páratartalmára, de ha Lucky Matchánkat választod, nem kell aggódnod! A légmentesen záródó fém dobozba zárt zöld csoda biztonságos sötétben és szárazon várja majd, hogy elővedd a matcha lattédhoz!

Ha nem vagy ügyes barista és gyönyörű formákat nem is tudsz egyről a kettőre a csészédbe varázsolni, egyszerű matcha lattét te is készíthetsz otthon!

Hozzávalók:

1 teáskanál Lucky Matcha por (vegán, kósher, ceremoniális minőségű matcha)

2 teáskanál cukor (vagy egyéb édesítőszer, például méz vagy vegánoknak agavé szirup)

3 evőkanál melegvíz

250 ml hideg tej vagy 300 ml forró tej (vegánoknak növényi tej)

Készítsd el a szokásos módon a matchát, add hozzá az édesítőt, majd a felhabosított tejet és élvezd a kellemes, lágy felfrissülést.

Összegzés

Ha szereted a latte artot, téged is hipnotizál a baristák kézügyessége és az általuk alkotott gyönyörű italok, akkor biztosan a matcha latte is nagy hatással lesz rád. Tégy vele egy próbát, ha otthon szeretnéd elkészíteni, akkor válaszd hozzá a gyönyörű, rókás fémdobozban érkező Lucky Matchát!

Végezetül, ha ihletet merítenél, vagy egyszerűen csak gyönyörködnél a matcha latte művészetében, összegyújtöttünk pár elképesztő instaposztot:

Sárkányhajó, a legimpozánsabb alkotás:

https://www.instagram.com/p/CB2hlyCBsjm/

Mackós maccsa a gyermeki léleknek:

https://www.instagram.com/p/B_6vX17pe_R/

Habcica, aki túl cuki, hogy megidd:

https://www.instagram.com/p/CFBpd8Jgy55/

Idd meg a tájat:

https://www.instagram.com/p/CBpSCF-hj5q/

Zsiráf, mert… CSAK!

https://www.instagram.com/p/CEy0EEsnGLE/
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha