Matcha az 5 kontinensen

Világjáró matcha: bemutatjuk matcha különféle formáit az 5 kontinensen.

A matcha szeretete, világszerte zöld hullámokat keltett és bekebelezte mind az 5 kontinenst Amerikától Ázsiáig, Ausztráliától Afrikán át Európáig. Mindenki egy kicsit másként értelmezi: van, aki fagylaltban szereti, van, aki latteként, olyan is akad, aki már-már művészi szintre emelte a matcha különböző formákban való elkészítését. Egy azonban közös az összes matchás helyben: a matcha imádata mára már életszemlélet, ami sok az egészségre és saját környezetére odafigyelő, tudatosan élő városlakót vonz! A mai nap ezért egy kis kalandozásra invitálunk titeket és a TripAdvisor segítségével megnézzük, hogyan is fogyasztják a matchát szerte a glóbuszon és vajon hogyan hatnak egymásra a különböző kultúrák a matchát felhasználó gasztronómia világában? Induljunk is!

A világ egyes részein fánkot készítenek a matcha porból
A világ egyes részein fánkot készítenek a matcha porból

1) Cha Cha Matcha – New York City, USA

Tipikus nagyvárosi New York vibe, amit a legtöbben csak filmekből ismerünk. A gyorséttermek és kozmopolita életstílus nyüzsgő manhattani központjában áll a Cha Cha Matcha (most már 4 helyszínen van), ahová bátran betáncolhatunk egy kis egészségtudatos menüsorra. Mi sem bizonyítja a matcha népszerűségét jobban, minthogy Amerikában, azon belül is a stílusdiktátor New York Cityben olyan üzletek nyílnak, melyeknek fő profilja a matchára épül?! Ez a hely nem csak matcha különlegességeket árul, hanem életszemléletet is. Facebook oldalukon rendszeresen felhívják vásárlóik figyelmét az újrahasznosítás fontosságára és egyes napokon a teljes bevételt különböző környezetvédő egyesületeknek adományozzák, így például a @rainforesttrust-nak, akik pénzalapot gyűjtenek, hogy védett területeket vehessenek meg az Amazonas menti esőerdőkből. Többek között lattékat, jeges teát és matcha port árulnak.

Love matcha – NYC, Forrás: TripAdvisor

2) Matcha Bar, Amszterdam, Hollandia, Európa

A Matcha Bar hitvallása szerint az új generáció két, látszólag szélsőséges megközelítését ötvözi: a desszertek iránti végtelen szeretetet és a tudatos táplálkozást. Ez a haladó szellemű hozzáállás eredményezte azokat a desszert-, és kávé kreációkat, amik a Matcha Bar védjegyévé váltak. Vannak itt matcha rétesek, töltött édes sütemények, matcha tiramisu, matcha fánk és még sorolhatnánk. Egy divathullámot meglovagolva a hagyományos matcha tea és latte mellett matcha bubble teát is árulnak. Aki Amszterdamban jár, annak mindenképpen érdemes kipróbálnia!

Kaviáros-avokádós matcha burger, Forrás: https://www.matchabar.nl/

3) Amausaan Uji Matcha, Jakarta, Indonézia, Ázsia

Az indonéz fővárosban található Amausaan Uji Matcha szinte zarándokhelynek számít. Igaz, hogy kicsit kívül esik a város központjából, mégis a turisták egyik kedvenc matchás helye, ahová biztos ellátogatnak  a zöld arany csodálói.  Jellemző módon a matchás különlegességekhez helyi alapanyagokat is hozzáadnak, így például ez az ínycsiklandó matcha fagyi egy a lichihez hasonló helyi gyümölcs gyűrűjében díszeleg. 

Forrás: TripAdvisor

A globalizáció hatása mindenhol erős, így például a Senmadia Gradient nevet viselő sajttorta házi készítésű kekszet tartalmaz alapként, amit Olaszországból importált sajt és matcha por egyedi keveréke díszít szivárvány alakban. Hát nem ennivalóan különleges?

Forrás: TripAdvisor

4) Matcha Cafe Dakar,Dakar, Szenegál, Afrika

Dakar nem csak a rallynak ad otthont, hanem a Matcha Cafe Dakar-nak is, ahová reggel, délben és este is beugorhatunk egy matchás különlegességre. A kommentelők szerint ez az egyetlen hely Dakarban , ahol valódi, organikus matchát lehet kapni minden lehetséges kombinációban. Érdekes módon sokan megemlítik a matchás sushit, mint kifejezetten ízletes falatot. Nem csoda, hiszen nem csak a matchát, de a séfet is Japánból importálták! A rekkenő hőségben az utazó itt légkondicionált oázisra talál.

A kicsit sósabb ízvilág kedvelőinek érdemes megkóstolni a matcha muffinokat, melyek kitűnő párost alkotnak a matcha teákkal vagy lattékkal egy reggeli vagy késő délutáni felüdüléshez.

Forrás: TripAdvisor

5) Matcha Mylk Bar, Melbourne, Ausztrália

A Matcha Mylk Bar nyíltan kiáll a vegetarianizmus és a vegán étrend mellett. Növényi alapú étel- és italkínálatuk széles skálán mozog. Specialitásuk a palacsinta, amit sok formában lehet rendelni, például eperrel, spirulina algával vagy popcornnal. A vagabond ötletek sorát ékesíti a matcha palacsinta, ami négy zöld palacsintát, sós karamella szószt, mogyoróvajat, oreo-morzsákat és csokifagyit tartalmaz. Nyami! 

Matcha palacsinta, Forrás: TripAdvisor

+1 ) Természetesen ezeken a helyeken kívül is számos egyéb étterem, bár és büfé van, ahol matchás ételeket és italokat kóstolhatunk világszerte, hiszen ezek gombamód szaporodnak.

A kreatív ételkülönlegességek és az egészséges matcha por vonzzák a gasztronómiai élvezetekre vágyókat. 

A Love you so Matcha étterem nem csak kínálatában, hanem nevében is igen kreatív. Hogy miért különleges? Mert Szentpéterváron található, de amerikai és japán kézben van, így egy étteremben három kultúra találkozik. Ez aztán az igazi fúziós konyha! Oroszország maga is Európához és Ázsiához is tartozik, így különleges elegyét alkotja a keletinek és a nyugatibbnak. Nem csoda hát, hogy épp Pétervárott bukkant fel ez a kávézó, ami egy olyan kis zug, ahol “új desszerteket és italokat lehet megkóstolni eredeti elgondolásokban illetve az új teát, a matchát”. Az oroszok köztudottan nagy teafogyasztók és úgy tűnik, mostantól a matcha is felírható a kedvenceik listájára. 

Desszertek és minden, ami matcha, Forrás: Love you so Matcha – Facebook

Aki most azonnal repülőre ülne és kipróbálná ezeket, annak sok szerencsét kívánunk és kérünk titeket, hogy küldjetek beszámolót a  teapalota.hu-ra, messengeren elértek! 🙂 Sajnos azonban legtöbbünknek a helyek személyes felkeresése egyelőre csak vágyálom marad, főleg, hogy világszerte még mindig nagy a vírusfertőzöttség és nem tudhatjuk, itthon hogy alakul a helyzet. De ne keseredjünk el, hanem kreáljunk mi is valami eredetit matchából!

Már többször hangsúlyoztuk, hogy erős különbség van a főzésre használt és a tea szertartás során fogyasztott matcha por között. Míg a főzésre való matcha kesernyésebb ízvilágú, addig a tea és latte készítésére való matcha zsenge, árnyékban érlelt hajtásokból készül és gondos kézi szüretelés és őrlés eredménye. Ezért is csak a legkiválóbb matchát érdemes választanunk akkor, amikor teát vagy lattét készítünk és szeretnénk ennek  a teapornak minden egészségre gyakorolt jótékony hatását kiélvezni. A matcha lassítja az öregedési folyamatokat magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően. A matcha továbbá olyan energiával tölt fel , ami egész napon át kitart és folymatos éberséget és koncentrációt biztosít.

A legendás ital évszázadok óta ismert Kínában és Japánban, az Ázsián kívüli világot csak az utóbbi pár évben hódította meg. Hatása azonban annál erősebb: a matcha világszerte elismert és felkapott fogyasztási cikké vált, ami nem csak a testnek, de a léleknek is felüdülést nyújt! Az 5 kontinensen mindenütt találhatunk kávézókat, cukrászdákat és bárokat, ahol matchás finomságokat kínálnak. A legjobb tea és ital alapanyagot pedig jobb, ha megbízható online shopból szerezzük be, olyan helyről, ahol maguk is japán forgalmazóval állnak kapcsolatban. A Lucky Matcha 100 %-ban organikus japán matcha port kínál, ami kiváló íze mellett még szerencsét is hoz 😉

Szerezd be matchád nálunk:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha