Matcha: a superfood

Matcha: a superfood, amelynek hatásait cikkünkből te is részletesen megismerheted!

Manapság az étkezés és az egészség kapcsolata felkapott témának számít a fejlett világban. Ennek következményeképp erős figyelem irányul azokra az ételekre és italokra, amik az egészséges étkezés és életforma megőrzésében és támogatásában szerepet játszanak. A matcha por tökéletesen beleillik ebbe a kategóriába és nem véletlenül sorolják a superfoodok közé. Az EUFIC ( European Food Information Council) 2012-es kutatása szerint a superfood terminus már a huszadik század elejétől fogva létezik, de csak mostanában vált bevetté a hétköznapi nyelvben, leginkább a nyugati táplálkozással foglalkozó cikkekben.

A superfoodok valamiben kiemelkedők, legyen ez magas vitamin-, antioxidáns-, vagy ásványianyag-tartalmuk, és általánosságban véve organikus módon termesztik őket, így a legtisztább, vegyszermentes környezetből érkeznek , hogy a test számára a lehető legtöbb tápanyagot biztosítsák. Ilyen a matcha is, amire a legjobb beszerzőktől érdemes szert tenni.

Matcha: superfood a szuper közérzetért
Matcha: superfood a szuper közérzetért

Az erőpor

A matcha maga a megtestesült egészség: tiszta, porrá őrölt zöld tea, melyet a szüretelés előtt 2-3 hétre leárnyékolnak. A legjobb minőségű matcha leveleit kézzel szedik, a fiatal hajtásokat és rügyeket szüretelik. Az árnyékolásnak köszönhetően a matcha klorofil-tartalma igen magas, többszöröse a zöld teáénak. Azért, hogy vitamin-, és antioxidáns-tartalmát megőrizzék, a leveleket zárt, árnyékos helyen szárítják, így megakadályozva, hogy a Nap sugarai kárt tegyenek az értékes tápanyagokban. A megszárított tealeveleket a bársonyos íz elérése érdekében először gőzölik, majd felaprítják és kövön porrá őrlik.

Ennek az eljárásnak köszönhetően a matcha olyan, az egészségre kedvező hatással bíró elemeket őriz meg, aminek mai népszerűségét köszönheti. Úgy becslik, hogy legalább 10 csészényi, jó minőségű zöld teát kellene meginnunk ahhoz, hogy az a szervezetre ugyanolyan hatással legyen, mint mindössze 1 csésze matcha tea.

10 az 1-ben=matcha szupererő
10 az 1-ben=matcha szupererő

Az egészségtudatosak és szakácsok számára nem ismeretlen a matcha por. A porrá őrölt matchát számos recepthez hozzáadhatjuk, növelve annak tápértékét és az egészségünkre gyakorolt jótékony hatását. A receptekben használt matcha azonban nem egyezik meg a japán teaszertartásokon fogyasztott 100%-os tisztaságú matchával. Nem minden matcha egyenlő: a legkoncentráltabb tápanyagtartalmú matcha a szertartásokon használt ceremonial matcha Japánból. A ceremonial bővelkedik cinkben, C-vitaminban, magnéziumban és szelénben, ami gyilkos kombináció az évekkel és az öregedéssel folytatott harcban, a mi előnyünkre! A matcha még egy fiatalító képességgel rendelkezik, mégpedig azzal, hogy elősegíti a kollagéntermelődést a szervezetben, ami köztudottan a bőr rugalmasságáért és a fiatalos bőr megőrzéséért felelős. Minőségi matchát beszerezhetünk a Lucky Matchától!

Matcha: buddhista nyugalom a csészédben
Matcha: buddhista nyugalom a csészédben

Energiával teli, nyugodt és fókuszált

A matcha megküzd a stresszel és erősíti a vitalitást. A ceremonial matcha nyugodt éberséget kölcsönöz fogyasztójának, mely egész napon át kitart, az energiát egyenletesen eloszlatva a nap folyamán, így fókuszáltak maradhatunk, jobban és hosszabb ideig tudunk koncentrálni. A matcha tehát lecsendesíti az elmét és megnyugtatja a lelket. Nem hiába fogyasztják a zen buddhista szerzetesek több, mint ezer éve. Segít a meditációban és az elmélyülésben.

A matchát bármely napszakban fogyaszthatjuk. Reggeli kávépótlóként a matcha kiválóan vizsgázott, mivel fogyasztása után nincs túlzott „koffeinturbó” üzemmódban a szervezet és nem tapasztaljuk az ezzel járó remegéshez hasonló érzést. A matcha a kávéval ellentétben tartalmaz egy úgynevezett teanin nevű anyagot, ami egy aminosav az idegek lecsendesítése és a nyugodt fókuszálás szolgálatában.

A matcha jótékony hatásai egy csokorban, avagy mitől is superfood a matcha?

– harcol a rákot okozó szabadgyökök ellen

– segít a súlyvesztésben, mivel teltségérzetet okoz, így kevesebbet eszünk

– felgyorsítja az emésztést magas rosttartalma miatt

– növeli a koncentrációs képességet és csökkenti az idegességet

– magas klorofill-, és antioxidáns-tartalmának köszönhetően méregtelenít

– az öregedés folyamatát lelassítja

– a szervezet számára jótékony vitaminokat tartalmaz

– csökkenti a koleszterin szintet és a vércukrot

Összegzés:

A superfoodok feltörekvő piacán egyre népszerűbb matcha már a legtöbb trendi helyen megtalálható. A matcha nem véletlenül érdemelte ki a superfood címet, antioxidáns-, és vitamintartalmának köszönhetően messze kimagaslik az egyéb teák közül. Bár matcha port étel készítéshez viszonylag sok helyen kaphatunk, a legmagasabb minőségű matchát jellemzően webshopokon keresztül lehet beszerezni. Ilyen a Lucky Matcha is, mely 100%-os tisztaságú, organikus matcha por. Egészségre fel!

Szerezd be a Lucky Matchát itt:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha

1