Költők, sztárok celebek és a koktélok

Költők, sztárok celebek és a koktélok. Derítsd ki velünk, hogy ki mit iszik, ha egy finom koktélra vágyik?

Mint ahogy a Jókai-bableves híres írónk nevét őrzi, úgy számos étel-, és italkülönlegesség, például koktél lett elnevezve jól ismert, ünnepelt illetve kevésbé népszerű költőkről, írókról vagy manapság filmsztárokról és celebekről. Ezek általában az illető leggyakrabban fogyasztott kedvencei, de lehet saját kreálmánya is. A lényeg az, hogy hírét megőrzi az utókor számára és mi már csak legurítunk egy Margaritát, hogy utána ebédnél koccintsunk David Bowie-val egy Újházy-tyúkhúsleves felett. Salut! Induljon a koktéltúra!

Híres emberekről elnevezett koktélok

Míg hazánkban inkább ételeket nevezünk el híres emberek után, úgy Amerikában például az a mondás járja, hogy addig nem futottál be Hollywoodban, amíg nincs csillagod a Broadwayn, nem nyitottál meg valamilyen fontos eseményt és egy barista sem nevezett el rólad koktélt!

Sok filmsztár neve vált halhatatlanná egy-egy bárpultos által, akik csodálták őket és akiknél ezek a hírességek gyakran megfordultak. Mások egyszerűen megalkották a saját, jól felismerhető koktéljukat, hogy elébe menjenek a várakozásnak vagy csak mert kicsit túl gyakran szerettek felönteni a garatra. 

Íme néhány jól ismert koktél és az ember, aki mögötte van.

Bloody Mary - a véres koktél
Bloody Mary – a véres koktél

1) Bloody Mary – a történelmi személy

A Bloody Mary, amint neve is sugallja, véres történetre tekint vissza. A másnaposság enyhítésére ajánlott koktélt “Véres Máriáról”, Anglia királynőjéről nevezték el, aki az utolsó katolikus uralkodója volt az országnak és a hírhedt VIII. Henrik idősebbik leányaként született. A “véres” jelzőt a protestánsok elleni kegyetlen bánásmódja miatt kapta. A saját hitét terjesztő királynő nem tűrte a protestánsok előretörését az országban és kegyetlen módszerekkel irtotta őket. A Bloody Maryben lévő paradicsomlé a kiontott vért szimbolizálja, míg a vodka feltehetően a királynő kegyetlen kivégzési módszereinek brutalitását hivatott jelezni. Kis, vidám történet esti italozásokhoz, igaz?

2) Hemingway – az író

Earnest Hemingway, a legendás író és lelkes koktélrajongó nevéhez fűzhető az a koktél, amit még Délutáni Halálként szoktak emlegetni. Nem meglepő, mivel egy jó nagy löket van belőle abszintból és pezsgőből. Ez a kombináció garantáltan elhomályosítja a nap további részét. 

3) Tomb Raider – a kitalált karakter

Ki másról is lenne elnevezve ez a koktél, mint Angelina Jolieról? Egy kamodzsai bárpultos alkotta meg ezt az italt Angelina Jolie tiszteletére, amikor is a színésznő  Lara Croft: Tomb Raider című filmjét népszerűsítette az országban. A Vörös Zongora nevű étterem, ahol a bárpultos dolgozott azóta helyi nevezetességnek számít és az oda betérők ki nem hagynák a híres italt, melynek legfőbb alapanyaga a rum.

Legendás színésznek legendás koktél jár
Legendás színésznek legendás koktél jár

4) Charlie Chaplin – a színész

A híres emberekről elnevezett koktélok listája nem lehet teljes a némafilm sztárjának dedikált koktél nélkül. Az ital eredete a huszadik század elejére nyúlik vissza. A Charlie Chaplin koktél a Waldorf-Astoria Hotel premier itala volt az 1920-as évekig megörökítve a némafilm zsenijét. Alkotóelemei közé tartozik a kökény-gin, citromlé és a sárgabarack brandy. Tökéletes választás édesszájúaknak. 

5) Jennifer Aniston – a régi kicsit újszerűen

Jennifer Aniston nem vet meg egy jó Margaritát. A Margarita koktél eredete vitatott, de legtöbben úgy tartják, hogy a koktélt egy német nagykövet lányáról, Margarita Henkelről nevezték el, aki ellátogatott Ensenadába, Mexikóba. A Hussong Cantina nevű bár pultosa épp koktélokkal kísérletezgetett és az elkészült koktélcsodát vendége tiszteletére ajánlotta és még el is nevezte róla. Szerencsés kiruccanás!Mindenki Rachele a klasszikus Margaritát (tequila, friss limedzsúz, Cointreau likőr, só és jég) egy meglehetősen elit tequilából készíti, a Don Julio 1942-ből, amihez hozzáadja a limedzsúzt és egy lehelletnyi Cointreau likőrt.

Alkossuk meg a saját teakoktélunkat!
Alkossuk meg a saját teakoktélunkat!

Mit ittunk mi?

Számunkra nem meglepő módon a huszadik századi magyar írók-költők kedvencei közé nem a koktélok, hanem a bor tartozott. Krúdy a fröccsöt és a bort kedvelte, Ady jó érzéssel gurította le a bort és a konyakot, Weöres Sándor pedig szintén a bor oltárán áldozott. Ezekről bővebben egy érdekes posztsorozatban olvashattok itt. 

Összegzés

Történelmi személyekről, írókról, kitalált karakterekről egykori és kortárs színészekről elnevezett koktélokkal gyakran találkozhatunk a világ bármely pontján, amikor besétálunk egy bárba. Azonban mi is megalkothatjuk a kedvencünket! Íme, egy kis inspiráció teakoktélokból, hátha valami egyedit sikerül összehozni ezek alapján. Már csak egy tettrekész, kreatív bárpultossal kell összefutnunk nyaralás közben és elkerülhetetlen lesz a hírnév!

Szerezz be pár teát a teakoktélokhoz itt:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha