Teakészítési kisokos – így lesz a legfinomabb a teád!

Olvasd el kisokosunkat a zöld tea elkészítéséről! Gyümölcsteától pu-erh-ig mindent megtalálsz cikkünkben!

Ha nem tudod, miért nem olyan finom a teád, mint ahogy elképzelted, lehet, hogy az elkészítési módot nem találtad el! Mi most infografikáinkkal segítünk neked, hogy minden teafajtát tökéletes ízében élvezhess, ne legyen se túl erős, se túl gyenge, ne legyen feleslegesen keserű vagy ízetlen! A teák elkészítési módja ugyanis fajtánként különbözik. Nem szabad mindegyik teát egyből leforrázni, sőt, a legtöbb teának nem is tesz jót a túl forró víz! Ha nincs otthon megfelelő vízforralód, amivel például 80°C fokos vizet tudsz előállítani, cikkünkben azt is eláruljuk, hogy hőmérő és speciális forraló nélkül hogyan lehet a te vized is pont megfelelő hőmérsékletű!

Gyümölcstea elkészítése

gyümölcstea infografika

A gyümölcsteák elkészítése nem igényel nagy gyakorlatot. Ráadásul ezeket a gyerekek is ihatják, hiszen nem tartalmaznak koffeint. A legjobb, ha ízesítés nélkül isszátok őket, de igény szerint egy kis mézet vagy citromot adhattok hozzájuk.

Egy adag elkészítéséhez 1 teáskanál (5 gramm) teára, 2 dl vízre, egy vízforralóra, egy csészére és egy szűrőre lesz szükséged. A vizet forrald fel, majd még 100°C fokosan öntsd a teára. 5-8 perc után szűrd le és már ihatod is!

Teapalota tipp: a legfinomabb teához használj tisztított vizet, így nem lesz semmilyen mellékíze! Ha sima csapvizet használd, akkor forrald fel kétszer a vizet, úgy öntsd le vele a teát. Az áztatási idővel is játszhatsz kicsit, ugyanis minél tovább áztatod a teát, annál savanykásabb, fűszeresebb lesz, a rövidebb áztatás esetén pedig az édesebb ízeket érzed majd belőle.

Zöld tea elkészítése

Egy adag elkészítéséhez 1 teáskanál (2 gramm) teára, 2,5 dl vízre, egy vízforralóra, egy csészére és egy szűrőre lesz szükséged. A vizet forrald fel, majd várj 5 percet, míg kicsit lehűl. Ekkorra nagyjából 70°C-os lesz, ez az ideális hőmérséklet a zöld teák elkészítéséhez! A vizet úgy is visszahűtheted 70°C-ra, hogy kiöntöd egy üvegedénybe hűlni, és amikor már szinte nem is gőzölög, csak kicsit pislákol, leöntöd vele a teát. Az ideális áztatási idő zöld teák esetén maximum 2-3 perc!

Ízesített zöld tea elkészítése

izesitett zold tea elkeszites infografika

Az ízesített zöld teákban a zöld teák immunerősítő, fogyasztó hatását házasítják vitaminokkal, virágokkal, aszalt gyümölcsökkel, mesés fűszerekkel, gyógynövényekkel. A teát felnőtteknek ajánljuk, koffeint tartalmaz.

Az ízesített zöld tea elkészítése sokban hasonlít az ízesítetlen zöld teákéhoz, de ezeket a teákat 70-80°C-os vízzel is felöntheted, áztatási idejük pedig inkább legyen 3 perc. Egy adag elkészítéséhez 1 teáskanál (2 gramm) teára, 2 dl vízre, egy vízforralóra, egy csészére és egy szűrőre lesz szükséged. A 100°C-ra forralt vizet ugyanúgy tudod visszahűteni, mint a sima zöld teák esetében.

Fekete tea elkészítése

A fekete teákat máshogy állítják elő, mint a zöld teákat. Előbbi ugyanis fermentált tealevelekből van, míg a zöld teákat nem fermentálják. Ennek megfelelően elkészítési módjuk is különbözik. Egy csésze fekete tea elkészítéséhez 1 teáskanál (2 gramm) teára, 2 dl vízre, vízforralóra, csészére és szűrőre lesz szükséged. A teát azonnal leöntheted a 100°C-os vízzel, de nagyon figyelj, hogy maximum 1-3 percig áztasd, különben keserű lesz! Ha szeretnéd, hogy kicsit intenzívebb íze és erősebb élénkítő hatása legyen, semmiképp ne az áztatási időt növeld, inkább tegyél a csészébe valamivel több teafüvet!

Ízesített fekete tea elkészítése

Az ízesített fekete teák édesebbek, desszert helyett is fogyaszthatók, de elkészítési módjuk nem különbözik a hagyományos fekete teákétól. Vagyis: ahhoz, hogy a legfinomabb teát kapd, 2 dl 100°C-os vízzel kell leöntened 1 teáskanálnyi (2 gramm teát), majd 1-3 percig hagyni ázni és kész is a cukormentes finomság! Ha kevesebb ideig áztatod, akkor az édeskés, ha hosszabb ideig, akkor pedig a fűszeresebb ízek kapnak hangsúlyt a teádban.

Rooibos tea elkészítése

A vörös rooibos teát bárki ihatja, ugyanúgy, mint a gyümölcsteákat. Sőt, nem csak gyerekeknek, de akár csecsemőknek is adható!. A hasfájós, vagy nehezen elalvó kicsikkel már 1-2 teáskanál tea is csodát tesz!

A rooibos elkészítéséhez 2 dl vízre, vízforralóra, 1 teáskanál teára, csészére és szűrőre van szükséged. A teát 100°C-os vízzel kell leönteni és 3-5 percig áztatni. A rövidebb áztatási idő esetében most is az édeskés ízeket fogod jobban érezni, míg hosszabb áztatási idő mellett a savanykásabb, fűszeresebb íz dominál majd.

Pu-erh tea elkészítése

A pu-erh teák elkészítésénél az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy az első főzettel csak felébreszted a teát, azt nem érdemes meginni, ugyanis nem kapsz finom italt. A második főzet viszont már hozza a pu-erh által elvárható, földes, határozott ízeket.Elkészítési javaslat:

A pu-erh elkészítéséhez 2 dl vízre, vízforralóra, 1 teáskanál (2 gramm) teára, csészére és szűrőre van szükséged. A teát 85°C-os vízzel kell leönteni és 2 percig áztatni. Ha tovább áztatod, a tea keserű lesz! A pu-ehrben egyébként az az egyik legjobb a csodálatos hatások és semmihez sem fogható íz mellett, hogy akár ötször is felöntheted, az ital ugyanolyan hatásos lesz, mint először! Fontos, hogy mindig ízesítés nélkül idd – legfeljebb pár csepp citromlét adj hozzá, ha nagyon szeretnél!

Oolong tea elkészítése

Az oolong egy félig fermentált tea, tehát nem annyira fermentált, mint a fekete tea, de a zöld teával szemben kicsit “erjesztik”, azaz oxidálják. Egy adag elkészítéséhez 1 púpozott teáskanál (2 gramm) teára, 2 dl vízre, egy csészére és egy vízforralóra lesz szükség. A teát 80°C-os vízzel kell felönteni, amit 3 perc hűtéssel – vagyis egyszerű várakozással érhetsz el a víz felforralása után. A teát 2 percig hagyd ázni a tökéletes ízélmény érdekében! Ez a tea szintén többször felönthető, egy teáskanálnyi teát akár háromszor is felönthetsz!

Vásárold meg itt a fent említett teákat:

Honeybush tea elkészítése

A honeybush tea a rooiboshoz hasonlóan nem tealevélből készül, hanem egy másik növényből. A honeybusht az afrikai mézbokor virágjából és leveléből állítják elő, és mézes, édes íze van.

Egy adag elkészítéséhez 1 púpozott teáskanál teára (2 gramm), 2 dl 100°C-os vízre, egy csészére, szűrőre és vízforralóra van szükséged. A tea áztatási ideje 5 perc, ennyi várakozás után leszűrve már élvezheted is a különleges aromájú és nagyon egészséges italt!

Fehér tea elkészítése

A fehér tea szintén fermentálatlan ital, de a zöld teánál is sokkal gyengédebb, lágyabb az íze, mert ez a legkevésbé feldolgozott teatípus. Nagyon óvatos kezek kellenek az előállításához, lágy és gyengéd, ezért szűzteának is hívják.

Egy adag elkészítéséhez 1 teáskanál tea szükséges, valamint 1,5 dl víz, csésze, szűrő és vízforraló. A teát 90°C-os vízzel kell felönteni az ideális hatás érdekében, majd 5 percig áztatni és leszűrni.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha

1