Keto diéta, vércukorszint, tea

A keto diéta segít a vércukorszint csökkentésében, amihez kifejezetten jól jön, ha néha elkortyolsz egy csésze teát! Megmutatjuk, milyen teát érdemes választanod!

A keto diéta és a vércukorszint kérdése szorosan összetartozik, a cukorbetegek közül is van, aki ketogén étrenddel próbálja stabilizálni a vércukorszintjét. A diéta során ugyanis az izmok és a máj lecserélik az első számú üzemanyagforrásukat, a glükózt és helyette zsírsavakat égetnek. Világszerte már több millió ketogén étrendet követő ember számolt be stabilizálódott vércukorszintről, valamint arról, hogy nagymértékben csökkent a gyógyszer- és inzulinszükséglete. De hogy jön ide a tea? Lássuk!

A keto diéta és az egészséges vércukorszint között sok kapcsolat van
A keto diéta és az egészséges vércukorszint között sok kapcsolat van

Keto diéta alatt mit ihatsz?

A ketogén diéta során a szervezetbe nem szabad szénhidrátot bevinni, naponta maximum 30 gramm engedélyezett. Ilyenkor lényegében csak fehérjét és zsírt fogyaszthatsz, tehát a gyümölcsöket, gyümölcsleveket és üdítőket is el kell felejtened. Attól azonban, hogy a szervezet eléri a ketózis állapotát a vércukorszint nem csökken nullára, de sokkal kiegyensúlyozottabb lesz, hiszen a szervezetet nem sokkolja például időnként egy tábla csoki és a vele járó rengeteg cukor.

Ha ilyenkor sem szeretnél kizárólag vizet inni, akkor szerencsére több választási lehetőséged is van! Naponta 2-3 liter folyadékot kell a diéta alatt is elfogyasztani, de ennek egy része lehet zöld vagy fekete tea – természetesen cukor, és lehetőleg citrom nélkül. A tea koffeintartalma pedig egyes szakértők szerint segít is a diétában. Ha mégsem szeretnél koffeint tartalmazó teát inni, akkor inkább válaszd a rooibost, amely egyáltalán nem tartalmaz koffeint, de rengeteg előnyös hatása van, amikről korábban már olvashattál nálunk is.

Vércukorszint és ketózis

Azt bizonyára te is tudod, hogy a szénhidrátokban gazdag ételek fogyasztása megemeli a vércukorszintet. Sőt azt is, hogy a szénhidrátbevitel csökkentése stabilizálja a vércukorszintet. A keto diéta pedig ahogy már láttuk, egy alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú diéta. Csökkenti a vércukorszintet és az inzulinszintet, miközben a test szénhidrátról átvált a zsírokra és a ketonokra.

Ha a diéta után szeretnéd, hogy a vércukorszinted később is stabil maradjon, és kisebb eséllyel alakuljon ki nálad a cukorbetegség, érdemes a teázást napi rutinná tenni. Ahogy előző cikkünkben is írtuk, a cukorbetegség egyre növekvő probléma hazánkban, ezért semmiképp sem szabad úgy tennünk, mintha minket nem fenyegetne a diabétesz.

Fogyás és alacsony vércukorszint - ez a tea és a keto diéta együtt!
Fogyás és alacsony vércukorszint – ez a tea és a keto diéta együtt!

Milyen tea illik a diétába?

Széles körben ismert tény, hogy a zöld tea segít a fogyásban, illetve az alakunk megtartásában. De nem csak ez az előnye van, hanem az is, hogy hatékony módszer a cukorbetegség kezelésére, sőt még az inzulinrezisztencia javítására is, ráadásul csökkentheti a kialakulóban lévő diabétesz kockázatát. Ez a hatása annak köszönhető, hogy segít a vércukorszintet stabilan tartani. Erre egyébként a fekete tea kiválóan alkalmas, szintén vércukorszint csökkentő hatással bír.

Ha szeretnél más ízt is kipróbálni, akkor az oolong és a pu-erh tea is belefér a keto diétába, ráadásul ezeknek is vércukorszint csökkentő hatása van és a fogyáshoz is hozzájárulnak. Ha pedig a matcha a kedvenced, arról sem kell lemondanod a diéta alatt! A matcha szintén tartalmaz koffeint, és akár keto lattét is készíthetsz belőle!

A keto diéta, a vércukorszint csökkentés és a teázás tehát remekül kiegészíti egymást. Sőt, kifejezetten ajánlott teázni a diéta alatt is, hiszen rengeteg hasznos vitamin és antioxidáns található a forró italban, ami fajtától függően élénkít, ha pedig rooibost iszol, segít este lenyugodni. Ráadásul ezek a teák a vércukorszintet is segítenek egészségesen kiegyensúlyozni, amiben a keto diéta is segít.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha