Ha lassan is, de kezd beindulni a nyár, melegszik az idő, jöhet a jeges tea! Ilyenkor a legtöbben egyáltalán nem kívánjuk a forró italokat, legszívesebben belevetnénk magunkat valamelyik tengerbe, vagy a Balatonba, aztán ki se jönnénk. A folyadékot azonban mindig pótolni kell, akkor is, ha sikerült lejutnod a Balcsihoz, és akkor is, ha csak a légkondi miatt jársz mostanában plázába. A legjobb, ha készítesz magadnak egy jeges teát a lenti receptek alapján és azt kortyolgatva merülsz el a hullámok csodálatában, vagy a ventillátor zúgásában.

Hűtsd le magad levendulával!
Egész nyáron tart a levendulaszezon, ezt a növényt pedig biztosan te is kóstoltad már limonádéban, fagyiban. Sőt, ha igazi rajongó vagy, biztos jártál már a Tihanyi Levendula Fesztiválon és a Szedd Magad! lehetőséggel is éltél. Ha szeretnéd az élményt felidézni, vagy csak valami igazán frissítőre vágysz, készíts levendulás jeges teát magadnak!
Hozzávalók:
- 18 gramm Tihanyi levendula gyümölcstea
- 600 ml víz
- 400 gramm jég
- Citrom
- Tetszés szerint idénygyümölcsök: eper, málna
- Ízlés szerint és a díszítéshez: menta, levendula
- Méz
Önts 600 ml forrásban lévő vizet 18 gramm teára (kb. 5 púpozott teáskanál), hagyd ázni 8 percig, majd szűrd le. Tölts meg egy 1 literes kancsót 2/3-áig jéggel (kb. 400 gramm). Öntsd a főzetet a jégre. Add hozzá a gyümölcsöket, citrom levét facsarva, vagy citromkarikákat, a levendula- és mentadarabokat. Ha édesíteni szeretnél, adj hozzá pár csepp mézet! A Tihanyi levendula gyümölcstea tartalmaz almát, csipkebogyót, epret, bodzát, málnát, céklát és nana mentát, így akár önmagában is finom frissítő lehet!
+1 tipp: gyömbérrel még izgalmasabbá teheted az ízeket!
Ha a citrus a tuti befutó
A legtöbben a melegben inkább a savanykásabb ízeket részesítjük előnyben, vagyis a citromos, lime-os, narancsos italok jobban csúsznak. Mutatunk egy szuper jegesteát, ami tuti kielégíti a citrusok iránti vágyadat! A lime-os ízt pedig sárgabarack egészíti ki. Igazi nyári varázskoktél!
Hozzávalók:
- 10 gramm Sárgabarack-lime ízesített zöld tea
- 600 ml víz
- 400 gramm jég
- Lime
- Tetszés szerint gyümölcsök, lehetőleg barack, mangó, málna
- Méz
Önts 600 ml forrásban lévő vizet 10 gramm teára (kb. 7 púpozott teáskanál), hagyd ázni 3 percig, majd szűrd le. Tölts meg egy 1 literes kancsót 2/3-áig jéggel (kb. 400 gramm). Öntsd a főzetet a jégre. Add hozzá a gyümölcsöket, a lime levét facsarva, vagy lime-karikákat. Ha édesíteni szeretnél, adj hozzá pár csepp mézet! A Sárgabarack-lime ízesített zöld tea tartalmaz almát, csipkebogyót, epret, bodzát, málnát, céklát és nana mentát, így akár önmagában is finom frissítő lehet!
+1 tipp: egy kis citromfű még inkább feldobja a hangulatot!

Egzotikus kalandozás az ízlelőbimbók földjén
Fogadjunk, hogy most legszívesebben te is egy egzotikus szigeten pihennéd ki a mindennapok fáradalmait! Ha erre nem is tudunk megoldást javasolni, azt tudjuk, hogyan idézheted meg jeges teával a különleges ízvilágot. Elő a banánt, mangót, papayát, ananászt és induljon a buli!
Hozzávalók
- 18 gramm Goa 486 tea
- 600 ml víz
- 400 gramm jég
- Gyümölcsök tetszés szerint: ananász, papaya, mangó, dinnye
- Ízlés szerint kókusz szirup vagy méz
Önts 600 ml forrásban lévő vizet 18 gramm teára (kb. 5 púpozott teáskanál), hagyd ázni 8 percig, majd szűrd le. Tölts meg egy 1 literes kancsót 2/3-áig jéggel (kb. 400 gramm). Öntsd a főzetet a jégre. Add hozzá a feldarabolt gyümölcsöket és a kókusz szirupot vagy mézet. A Goa 486 tea tartalmaz almát, ananászt, banánt, mangót, dinnyét, papayát, hibiszkuszt, narancsot és mentalevelet, ezért garantált a különleges ízélmény!
A klasszikusok kedvelőinek
Szereted a letisztultságot és az ízekben is inkább az egyszerűséget keresed? Akkor próbáld ki ezt a hagyományos jeges tea receptet!
Hozzávalók:
- 6,5 gramm Beduin fekete tea
- 600 ml víz
- 400 gramm jég
- Citrom
- Menta
- Méz
Önts 600 ml forrásban lévő vizet 6,5 gramm teára (kb. 4 púpozott teáskanál), hagyd ázni 8 percig, majd szűrd le. Tölts meg egy 1 literes kancsót 2/3-áig jéggel (kb. 400 gramm). Öntsd a főzetet a jégre. Add hozzá a citromot, mentát és mézet, és fogyaszthatod is!
+1 tipp: egy kis naranccsal megbolondíthatod a klasszikus jeges teát is!
Teázni bármikor lehet, nyáron pedig kifejezetten jó ötlet jeges teát fogyasztani. A recepteket nem kell kőbe vésett törvényként alkalmazni, a legfinomabb italokat úgyis kísérletezés után tudjuk elkészíteni. Vedd elő a jégkockakészítőt és vágj bele te is a kalandba!