Mi köze a japán juharnak a randizáshoz?

A japán juhar a japánkertek egyik leggyönyörűbb lakója, környezetében a szerelmetek is jobban elmélyülhet!

A japán juhar nem feltétlenül tartozik a legismertebb növényekhez, pedig a zen kertek egyik legkedveltebb lakója. A csók világnapjához közeledve pedig mi is lenne jobb, mint egy romantikus randevú a japán juharok tövében? Sőt, ha le akarod nyúgözni a párod, elmondhatod neki, hogy azért oda szervezted a találkozót, mert a japánoknál a juhar levele a szépséget jelképezi. A változatos színű japán juhar egyébként bonsaiként is igen népszerű, így akár otthon is nevelheted!

Színpompás japán juharok között romantikus hangulatba kerültök!
Színpompás japán juharok között romantikus hangulatba kerültök!

Japánkert+japán juhar=randevú!

Nincs is jobb randihelyszín, mint egy japánkert, amiből szerencsére hazánkban is többet találhatsz. A zen kert és japánkert nem teljesen ugyanaz. A japán kertekben fontos elem a víz, míg a zen kertekben hullámosra gereblyézett fehér homok. A zen kert három alapelve az egyszerűség, játék az asszimetriával és a finom árnyékok. Ilyen hangulatban tehát igazán jó pár órára elszakadni a zord valóságtól kedvesünkkel és nyugodtan élvezni egymás társaságát. Na de hol vannak a japán juharok?

A japán juhar különleges levélformája és változatos színei miatt annyira fontos szereplője a zen kerteknek. Ráadásul izgalmas, mozgalmas árnyéka van, így tökéletesen illik az ilyen helyszínekre. A növénynek számos bokorszerű, tarka levelű, színes lombú nemesített fajtája ismert, vöröses és zöld színű változata is létezik. Nagyjából 4 méter magasra nő meg, a kissé nedves és párás, világos vagy félárnyékos környezetet kedveli. A tűző napra viszont nem szabad kiültetni.

Ez a csodálatos növény ugyanolyan fontos a japánok számára, mint a cseresznyefa, a páfrányfenyő, azaz ginkgo biloba, a krizantém, bambusz és barackfa. Nemzeti értéket képvisel és nagy tiszteletben tartják. Sőt, mivel a japán juhar a szépséget jelképezi, a fa bonsai változatával akár a párodat is meglepheted!

Melyik a legszebb japánkert?

A japánkerteknek több változata is létezik: a hagyományos, a sziklakert és a teakert típusú, ahol tea szertartásokat is szoktak végezni. A japán teakert nagyjából a XV. században keletkezett és ezt tartják a legszebbnek. A kert maga az önzetlenséget, míg a benne emelt kunyhó a mulandóságot, annak belső tere pedig a Nirvánát jelképezi. A kunyhóhoz kövekből kirakott ösvény, a roji vezet, amely egy olyan tiszta hely, ahol senkit sem védhet meg a származása, a rangja. A teakertben nemcsak az útnak, hanem a mellette elhelyezett köveknek és minden apró mozzanatnak szimbolikus jelentősége van, ezért csak átszellemült állapotban érdemes ellátogatni oda.

A japán juharoktól vöröslő kert esküvői helyszínnek is tökéletes
A japán juharoktól vöröslő kert esküvői helyszínnek is tökéletes

Randihelyszín és randi ajándék egyben

Ha úgy döntesz, hogy a kedvesed egy japánkertbe hívod randira, garantáltan nyert ügyed van. Ugyan ezek a kertek nincsenek tele virágokkal, de a hangulat és a változatos színű levelek és levélformák páratlan élményt fognak nyújtani. Első randihelyszínnek tökéletes, mert erre biztosan mindketten emlékezni fogtok!

Ha azonban otthon szeretnéd meglepni a párod, a japán juhar bonsai mellé választhatsz neki virágzó teát is, ami ugyanolyan különleges és látványos meglepetés. A bonsai sok törődést igényel, ezért ezt nem érdemes a kapcsolat elején ajándékozni, hiszen még nem tudhatod, hogy a párod mennyire tud vigyázni az érzékeny növénykére.

A bonsaiként nevelt japán juhar 30-38 centi magasra nő meg, a félárnyékos helyeket kedveli és télálló. A mini fa neveléséhez és visszametszéséhez azonban gyakorlatra van szükség, különben gyorsan elbúcsúzhattok a színpompás lakótól.

Összegzés

Meghitt, szerelmes sétához tehát a legjobb és legötletesebb választás a japánkert, ahol a japán juhar ad a mostani nyári hőségben finom árnyékot, hogy ne kelljen a tikkasztó meleggel törődnötök és csak belülre, egymásra koncentrálhassatok. A japán juhar ajándéknak is tökéletes, de csak akkor, ha a párod már gyakorlott a bonsai nevelésben. Ellenkező esetben sétáljatok egyet, majd a randi végén kortyoljatok el egy finom csésze zöld teát!

Vásárold meg kedvenc zöld teádat akár most:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha