Iskolakezdés: Kedvenc padtársad a Tea!

Koncentráció növelő teák iskolakezdéshez – tea az új padtársad!

Szeptember elsején elkezdődött az iskola. Lelkes és kevésbé lelkes lurkók ezrei ültek be az iskolapadba; van, aki újra és van, aki első élményeit gyűjti idén. Az iskolakezdés mindig egy kiemelten dolgos része az évnek és nem mindegy, a végén hogyan is sül el! Kiderül, megvettünk-e minden holmit, becsomagoltuk-e a kakaós csigát és az Ancsa lesz-e a padtársunk, úgy, ahogy tavaly is volt?

Szó, mi szó, izgulhatunk gyermekünkért és azért, hogyan veszi majd az iskolakezdéssel kapcsolatos akadályokat. Tudjuk, hogy huzamosabb ideig koncentrálni még felnőtt fejjel is sok önuralmat igényel, ezért mi lenne, ha segítenénk gyermekünknek elsajátítani ezt a készséget és egyben kialakítanánk egy egészséges szokást? Mi szól amellett, hogy a tea legyen a kedvenc padtársad? Erről írunk a mai cikkben.

Koncentrálni könnyebb iskolakezdéskor is teával!
Koncentrálni könnyebb iskolakezdéskor is teával!

Miért a tea?

Iskolások, egyetemisták vagy kurzusra járók mind tisztában vannak vele hogy ahhoz, hogy megfelelő módon tudjunk koncentrálni és információt feldolgozni az agynak megfelelő tápanyagokra van szüksége. Sokan maximum kapacitásukat energiaitalokkal és Velencei-tó mennyiségű kávébevitellel akarják elérni, de ez nagy valószínűséggel nem a legcélravezetőbb módszer. Miért is nem? A fő ok az az, hogy a koffein hatása úgy 60-90 percig tart, amíg ki nem pukkad, mint egy lufi. Míg a kávé növeli az éberséget és a mennyiség növelésével több koffeint vihetünk be, a teának is megvannak a saját előnyei, ha az elme kondicionálásáról van szó. 

Iskolások könnyedén, termoszban is vihetnek magukkal teát, így a gyors segítség mindig kéznél van és a jóízű, forró ital hidegebb napokon kis melegséget is nyújthat. 

A tea fejleszti a memóriát

Az agy, mint bármelyik másik szerv elfárad és szüksége van pihenő időszakokra ahhoz, hogy kielégítően funkcionáljon. Amikor fáradhatatlanul és hosszan koncentrálunk, a koncentrációszintünk lecsökken és a produktivitásunk issza meg a levét. Átlagosan 25 percig vagyunk képesek egyhuzamban fókuszálni, utána 5 perces szünetre van szükség. Az alvás és a helyes életvitel segítenek a koncentráció növelésében, a teafogyasztás pedig kiegészítője lehet a megfelelő életmódnak. 

A zöld vagy fekete tea fogyasztása segít fejleszteni a memóriát. Mindkét tea elősegíti bizonyos ingerületátvivő anyagok felszabadulását, melyek az emlékek keletkezéséért felelősek. A kávénak nincs meg ez a tulajdonsága. 

A zöld és fehér tea növeli az agy teljesítőképességét, mert egy teanin nevezetű anyagot tartalmaznak, ami glutamátot (a memóriához kapcsolódó ingerületátvivő anyagot) szabadít fel. 

A tea és koffein kombinációja növeli a koncentrációs képességet, a pontosságot és az éberséget. A teanin csökkenti a fizikai stresszt, fejleszti a kognitív funkciókat és javítja a közérzetet. Ezen felül a zöld tea egy másik összetevője (EGCG –  epigallocatechin gallate) elősegíti az idegi őssejt-termelést, mely sejtek képesek adaptálódni és bármilyen más sejtté alakulni. A konklúzió: az EGCG gyorsítja az idegsejtek képződését, ami viszonzásképp javítja a memóriát.

Fejlett koncentráció, jobb teljesítmény
Fejlett koncentráció, jobb teljesítmény

Most, hogy ismerjük a tudományos hátteret nézzük, milyen teák a legalkalmasabbak a memória-, és koncentrációfejlesztésre iskolakezdéskor és később is!

Zöld teák

Magas antioxidáns-tartalma miatt a zöld tea egyike a legjobb gyógyító hatású növényeknek, melyek segítenek megbirkózni a kognitív nehézségekkel. A zöld tea fogyasztása csökkenti a mentális stresszt, lassítja a kor előrehaladtával jellemző memóriavesztést és javítja a koncentrációt és a teljesítményt. Zöld teát nyugodtan fogyaszthatnak gyerekek is. Arra vigyázzunk, hogy a víz hőfoka 80 ° C körül legyen és a tea ne ázzon a vízben 2 percnél tovább. 

Goji ízesített zöld tea

Ebben a teában zöld tea koncentrációra gyakorolt jótékony hatásait egészíti ki a goji bogyó, mely szintén bővelkedik antioxidánsokban és emellett még az A-vitamin tartalma is magas, ami frissítően hat a látásra. Sok iskoláskorú gyermek erőlteti meg a szemét a tanórák alatt, de a kütyük képernyőjének folyamatos bámulása során is, így nem árt egy kis „rásegítés”. 

Deep Forest ízesített zöld tea

A Deep Forest ízesített zöld tea az erdők mélyéről hozza el nekünk az egyik legismertebb szuperfoodot, az áfonyát! Ez a rendkívül ízletes, egészséges gyümölcs vetekszik a zöld teával antioxidáns-tartalmának erőssége miatt és annyi van egy adagban, mint 5 adag sárgarépában vagy brokkoliban. A zöld teával együtt verhetetlen és finom kombinációt alkot!

Mate IQ

A mate tea egy prémium kategóriájú teaféle, a mate IQ pedig igazi agyturbó, mely segít a koncentrálásban. Köszönheti ezt főleg a gingko biloba leveleknek. A gingko biloba növény leveleinek kivonata az agyat több tápanyaghoz juttatja, illetve több oxigént lesz képes felvenni. Fokozza a vér áramlását is, mely éberséghez vezet. Ez a tea valódi agyturbó!

Lucky Matcha

A matcha igazi kuriózum! A Japánból származó teakülönlegesség mostanság igen sok figyelmet élvez, fogyasztása népszerű a nyugati világban is. A matcha egy zöld tea, melyet sajátos módon takarítanak be és készítenek el: a hetekig árnyékban növesztett zöld levelek zsenge rügyeit szedik le kézzel, majd őrlik porrá. Hagyományosan teaként, a japán teaszertartás során élvezik.

A matcha tea először buddhista kolostorokban terjedt el, mert folyamatos, nyugodt éberséget biztosít fogyasztójának, ami előnyös lelkiállapotot nyújt a meditációhoz és fókuszáláshoz. A matcha kitűnően alkalmas a koncentráció elősegítésére. Zöld színe fel is keltheti a gyerekek érdeklődését. Az íze, ha prémium minőségű matchát szerzünk be, bársonyos és édeskés. A piacon már rengeteg utánzat és „felhigított” változat van, így nagyon körültekintően válasszuk ki a matchát, ha szeretnénk a legoptimálisabb hatást elérni. A Lucky Matcha megbízható forgalmazó, mely egyenesen Japánból szállítja ezt az ízletes különlegességet.

Kedvenc teáddal a háziírás is könnyebb
Kedvenc teáddal a háziírás is könnyebb

Fekete tea

A fekete tea, legyen az Earl Grey, Darjeeling vagy Irish cream szintén nagy segítséget nyújthat, ha a koncentráció növeléséről van szó. A hagyományos Early Grey bergamott aromával ízesített, ami egy citrusféle. Earl Grey és Darjeeling egyaránt alakítható úgy, hogy a gyerekek szájízének megfeleljen, vagyis elkészíthetjük citrommal, kevés cukor hozzáadásával, vagy egyszerűen csak angolosan , tejjel felöntve. Az Iris Cream már önmagában is ízes, hiszen tejcsokoládét és kakaómasszát is tartalmaz. Emiatt könnyedén lehet kicsik és nagyok kedvence is. 

A felsorolt teák természetesen nem csak iskolásoknak, gimnazistáknak és egyetemistáknak nyújtanak enyhet, hanem a szülőknek is.  Este, lazításképp afféle „After Party” naplezárásként ajánlunk egy teakoktél oldalt. Érdemes szétnézni a felnőttesebb koktélok között is!

Összegzés: 

A tea évezredek óta az emberiség társa és számos gyógyhatása mellett a koncentráció segítésében is élen jár. Az iskolakezdés hirtelen olyan információáradatot jelent a diákoknak, melyet fókuszáltabban könnyebb feldolgozni. Az órán való odafigyelés megkönnyíti a diákok dolgát és így otthon sem kell majd annyit tanulni. A tea társ lehet a mindennapokban, hogy a legjobb formádat hozd! Segítsük gyermekünket a koncentrálásban és az egészséges életmód kialakításában! Éljen a tea – a kedvenc padtársad!

Szerezd be a cikkben említett teákat akár már most:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha