Borotvakészlet vagy chasen? Mi kell a matcha tea elkészítéséhez?

A matcha tea egyre népszerűbb, mégis alig tudunk valamit az elkészítéséhez használt eszközökről. Most megismerheted az egyik legfontosabbat, a chasent!

Valószínűleg te is láttál már olyan eszközöket, amelyeket a matcha tea elkészítéséhez szokás használni. De tudod is, hogy melyik mire jó, vagy hogy hívják őket? Ha nem vagy teljesen biztos magadban, akkor segítünk eligazodni, és megtudhatod, hogy milyen funkciója van a borotvakészletre emlékeztető eszközöknek. A chasen távolról ugyanis talán hasonlít a borotvapamacsra, közelről viszont már te is láthatod, hogy nem alkalmas a borotvahab felvitelére. Lássuk hát, mi micsoda!

A chasennel a matcha teát keverhetjük el
A chasennel a matcha teát keverhetjük el

Matcha tea, a japán teaszertartás alapja

A matcha-fogyasztás Japánból indult, és ma már szinte minden országban isszák az élénkzöld, szuperegészséges italt. A zöld teából porított matcha tea az, amit a japán teaszertartások alatt felszolgálnak. A japán kultúrában a matchához több legenda is fűződik, korábban nálunk is olvashattál a rókák, vagyis kicunék és a Lucky Matcha kapcsolatáról.

Többféle minőségű matcha létezik, a nem-hivatalos (csakai) és a hivatalos (csadzsi) szertartáson a résztvevők más-más teákat isznak. A csakai alatt enyhébb főzetet fogyasztanak, a csadzsi alatt viszont erős és enyhébb teát, tehát először a koichát, majd az usuchát kóstolják meg.
A matcha tea elkészítéséhez az alap felszerelés a chashaku  (茶杓), azaz bambusz kanál, a chawan (茶花), vagyis kerámia edény, és a chasen (茶筅), a bambusz teaecset, amellyel elkeverjük a teát. Otthonra érdemes beszerezni egy kusenaoshit is, a chasen tartására használt kerámiaeszközt. A hagyományos szertartásokon egyébként minden alkalommal új chasent használnak, a kusenaoshi pedig nem látható, mert nincs a szobában.

Matcha tea készítésre fel!
Matcha tea készítésre fel!

Az édesebb, enyhébb, vagyis hígabb, úgynevezett Usucha (薄茶) tea készítéséhez általában két chashaku tea és 1 dl víz jár. A vízzel megtisztított és előmelegített chawanba tesszük a teát, és 80 fokos vízzel felöntjük. Ezt a chasennel, a borotvapamacsra emlékeztető bambuszkeverővel krémesre, habosra keverjük. Arra nagyon kell ügyelni, hogy a tea felülete minél homogénebb legyen, a hab pedig legyen sima, ne legyenek rajta nagy buborékok.

A sűrűbb, inkább krémes Koicha (濃茶) tea elkészítése nagyobb gyakorlatot igényel. A Koichához 4-5 chasahakuval teszünk a csészébe, ami fél dl vízzel öntünk fel. A teaport kevés vízzel, lassú mozdulatokkal krémesre keverjük. Ha már krémes, még egy kis vizet adunk hozzá és még tovább keverjük.

A chasen milliónyi apró titka

Talán nem is gondolnád, de a matcha tea fogyasztásának nem csak a szertartása van tele aprólékos részletekkel, hanem az eszközök is. A chasen előállítása például kész művészet, hiszen egy darab bambuszból készítik.

A chasennek a japánok több részét is megkülönböztetik. A belső kis csúcsot, amelyet a „habverő” szálai vesznek körül, chajiminek (茶じみ), azaz fülnek nevezik. Az azt körülvevő szálakat, vagy fogakat pedig hosakiként (穂先) tartják számon. Az egész eszközt, a karami-ito (絡み糸), egy cérnaszál tartja össze. A chasen fogantyúját jikunak (軸), míg a „habverő” részt és a fogantyút összekötő elemet fushinak (節) hívják. Látod, az ördög a részletekben rejlik!

A laikus számára minden chasen ugyanolyan, pedig mindnek története van!
A laikus számára minden chasen ugyanolyan, pedig mindnek története van!

Most már ismerjük a chasent. Na de hogyan válasszuk ki a megfelelőt? Többféle bambuszból is elkészíthető, és ettől függően más színű és máskor szokták használni. Az egyik fajta – amelyet csak Japánban érdemes beszerezni, mert friss zöld színe elváltozhat a szállítás alatt – az aodake (青竹). Jellemzően az újévi szertartásokkor használják.

A hachiku vagy awatake (淡竹) egy szárított, fehér bambusz eszköz, és az Urasenke típusú teaszertartások alkalmával használatos. A susudakét (煤竹) füstöléssel feketítik be, az Omotosenke típusú teaszertartásokon használják. A shikichut vagy kurotakét (黒竹), azaz fekete bambuszt a Mushanokojisenke iskola művelői használják.

Ha azt hinnéd, már mindent tudsz a hagyományos japán teaszertartás egyik központi eszközéről, akkor picit ki kell, hogy ábrándítsunk. A chasenek között azonban nem csak ennyi lehet a különbség! Formára is van ugyanis eltérés az egyes darabok között. A két fő típust azonban bőven elég, ha megjegyzed, mint matcha tea rajongó! Az egyik fajta a chu-araho chasen, amelynek 70-80 durvább „foga” van és a koicha előállításához használják. Egy kis gyors ismétlés: mi is az a koicha? Igen, a sűrűbb, erősebb matcha! A másik fajta chasent, a kazuhót az usucha, vagyis a lágyabb matcha készítésekor alkalmazzák és akár 120 foga is lehet. A többi fajtáról egyelőre elég annyit tudnod, hogy léteznek.

A matcha tea tehát nem csak holmi divat, amit egyik napról a másikra el is felejthetsz, hanem egy tudatosabb, jobb élethez vezető út. Ha kipróbálod, és elmélyülsz a matcha történetében, a szertartás eszközeit pedig még jobban megismered, te is sokkal jobban átérzed majd a hagyományt! Ha pedig már kellőképpen elmélyültél és valami újat próbálnál ki a matchából, akkor ide kattintva koktél recepteket is találsz.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha