Hogyan tároljuk a matcha teát? Az 5 legfontosabb szempont

A matcha tea tárolására nagyon oda kell figyelni, ha szeretnéd, hogy jó minőségű maradjon. Mi most eláruljuk az 5 legfontosabb titkot!

Dobozban az erő!

Ha már beszerezted a jó minőségű matcha teát, akkor az is fontos, hogy megfelelően tárold, hogy teljesen kiélvezhesd ezt a zöld csodát és minden előnyét. Azért is különösen fontos, hogy ügyelj a matchádra, mert kevesebb ideig tartható el, mint a hagyományos teák, és sokkal érzékenyebb is a környezeti hatásokra. Tehát semmiképp ne hagyd elől, fedetlenül a konyhapulton!

communication and friendship concept. smiling young asian women with tea bowls in chado shop outdoor cafe. girl best friends laughing chatting talking cheerful relax in japanese old wooden house zen

Törékeny érték

A matcha tea rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Ezek azonban gyorsan eltűnhetnek a matcha porból, ha sokáig levegővel érintkezik, miközben veszít ízéből és frissességéből is. A matcha pedig érzékeny a melegre és a párára is, de a fényt sem bírja. Lássuk tehát, mi a legjobb tárolási módja ennek a törékeny finomságnak, ami meghódította az egész világot!

1. Ne hagyd a levegőn

Az oxigén a matcha tea legnagyobb ellensége. Ha a port a levegőn hagyod, eltűnnek belőle az értékes katechin nevű antioxidánsok és a vitaminok. Hogy az oxidációt elkerüld, mindenképpen légmentesen zárható edénybe tedd a matcha port. Ha tőlünk vásárolsz matchát, már most nyugodt lehetsz, ugyanis a Lucky Matcha jól záródó fémdobozban érkezik!

2. A hűtő és a matcha tea viszonya

A hűtő ugyan megvédi a gyönyörű zöld port a hőkárosodástól, de előfordulhat, hogy a teádnak fura íze lesz tőle. A magas hőmérséklettől és páratartalomtól a matchának állott íze lesz. A hűtő azonban nem biztos, hogy mindig jó ötlet a matcha frissen tartására. De miért nem? Azért, mert a matcha por – a többi teához hasonlóan – mindenféle szagot és illatot könnyen átvesz. Gondolj csak bele, hogy ha hagyma mellé kerül a polcon, milyen bizarr íz lesz az eredmény! Ezt szintén egy légmentesen záródó edénnyel védheted ki.

Tartsd frissen a csodás színű matcha port
Tartsd frissen a csodás színű matcha port

3. A hideg matcha és a pára

Ha a hűtőben tárolást választod, mert nagyon meleg van, még egy dologra nagyon oda kell figyelned. A matcha por hideg lesz, mikor kiveszed, és könnyen lecsapódhat rajta a szoba párája. Hogy ez ne történjen meg, amíg szobahőmérsékletű nem lesz, ne vedd le róla a fedőt! Pár óra várakozás biztos neked is megéri erre a superdrinkre, addig pedig akár a Lucky Matcha dobozát is díszítő rókaszellemek történeteiben is elmélyülhetsz!

4. Védd a fénytől!

A matcha másik nagy ellensége a fény. A fény hatására ugyanis a vibrálóan zöld színét adó klorofill elkezd lebomlani, a matchának pedig fémes íze lesz. Így mindenképp fontos, hogy ne átlátszó tárolóban tartsd a teát. A Lucky Matcha fémdoboza ezt a problémát is megoldja!

Vigyázz a matchádra, hogy sokáig finom legyen
Vigyázz a matchádra, hogy sokáig finom legyen

5. Az idő vasfoga

Vannak, akik azt állítják, hogy az idősebb, régebbi matcha sokkal finomabb, mint a friss. Lehet, hogy benned is felmerült, hogy „érleled” kicsit a polcon a matcha port. Mi azonban nem javasoljuk, mert idővel veszít a frissességéből, sőt, akár meg is betegíthet. Ha szeretnél finom matchát inni, 1 éven belül mindenképp fogyaszd el, felbontás után pedig maximum 60 napig tárold!

A ceremoniális minőségű Lucky Matcha felbontás után egy hónapig jól tartja az ízét és állagát. Az oxidáció hatására azonban idővel a mi matchánk is sötétebb színű lesz. Nagyjából három hónap alatt keletkezik minőségromlás a termékben. Tehát mindenképp ezen az időn belül célszerű elfogyasztani!

Összefoglalás

Aranyszabály tehát, hogy a matcha port átlátszatlan, jól zárható edényben, hűvös és száraz helyen kell tartani, különben az állaga és az íze, de még a hatóanyagai is elkezdenek romlani. A Lucky Matchát ezért mi könnyen zárható fémdobozban szállítjuk ki, hogy minél tovább megtartsa az ízét, színét, illatát és hatását! A matcha tea élményét csak így, a tárolásra is odafigyelve fogod tudni átélni, de hidd el, megéri! Tégy egy próbát és kortyolj bele a szamurájok kedvenc, vibrálóan zöld és frissítő italába!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha