Hogyan tároljuk a matcha teát? Az 5 legfontosabb szempont

A matcha tea tárolására nagyon oda kell figyelni, ha szeretnéd, hogy jó minőségű maradjon. Mi most eláruljuk az 5 legfontosabb titkot!
Vigyázz a matchádra, hogy sokáig finom legyen

Dobozban az erő!

Ha már beszerezted a jó minőségű matcha teát, akkor az is fontos, hogy megfelelően tárold, hogy teljesen kiélvezhesd ezt a zöld csodát és minden előnyét. Azért is különösen fontos, hogy ügyelj a matchádra, mert kevesebb ideig tartható el, mint a hagyományos teák, és sokkal érzékenyebb is a környezeti hatásokra. Tehát semmiképp ne hagyd elől, fedetlenül a konyhapulton!

A jól tárolt matcha teát a barátaiddal is megoszthatod
A jól tárolt matcha teát a barátaiddal is megoszthatod

Törékeny érték

A matcha tea rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaz. Ezek azonban gyorsan eltűnhetnek a matcha porból, ha sokáig levegővel érintkezik, miközben veszít ízéből és frissességéből is. A matcha pedig érzékeny a melegre és a párára is, de a fényt sem bírja. Lássuk tehát, mi a legjobb tárolási módja ennek a törékeny finomságnak, ami meghódította az egész világot!

1. Ne hagyd a levegőn

Az oxigén a matcha tea legnagyobb ellensége. Ha a port a levegőn hagyod, eltűnnek belőle az értékes katechin nevű antioxidánsok és a vitaminok. Hogy az oxidációt elkerüld, mindenképpen légmentesen zárható edénybe tedd a matcha port. Ha tőlünk vásárolsz matchát, már most nyugodt lehetsz, ugyanis a Lucky Matcha jól záródó fémdobozban érkezik!

2. A hűtő és a matcha tea viszonya

A hűtő ugyan megvédi a gyönyörű zöld port a hőkárosodástól, de előfordulhat, hogy a teádnak fura íze lesz tőle. A magas hőmérséklettől és páratartalomtól a matchának állott íze lesz. A hűtő azonban nem biztos, hogy mindig jó ötlet a matcha frissen tartására. De miért nem? Azért, mert a matcha por – a többi teához hasonlóan – mindenféle szagot és illatot könnyen átvesz. Gondolj csak bele, hogy ha hagyma mellé kerül a polcon, milyen bizarr íz lesz az eredmény! Ezt szintén egy légmentesen záródó edénnyel védheted ki.

Tartsd frissen a csodás színű matcha port
Tartsd frissen a csodás színű matcha port

3. A hideg matcha és a pára

Ha a hűtőben tárolást választod, mert nagyon meleg van, még egy dologra nagyon oda kell figyelned. A matcha por hideg lesz, mikor kiveszed, és könnyen lecsapódhat rajta a szoba párája. Hogy ez ne történjen meg, amíg szobahőmérsékletű nem lesz, ne vedd le róla a fedőt! Pár óra várakozás biztos neked is megéri erre a superdrinkre, addig pedig akár a Lucky Matcha dobozát is díszítő rókaszellemek történeteiben is elmélyülhetsz!

4. Védd a fénytől!

A matcha másik nagy ellensége a fény. A fény hatására ugyanis a vibrálóan zöld színét adó klorofill elkezd lebomlani, a matchának pedig fémes íze lesz. Így mindenképp fontos, hogy ne átlátszó tárolóban tartsd a teát. A Lucky Matcha fémdoboza ezt a problémát is megoldja!

Vigyázz a matchádra, hogy sokáig finom legyen
Vigyázz a matchádra, hogy sokáig finom legyen

5. Az idő vasfoga

Vannak, akik azt állítják, hogy az idősebb, régebbi matcha sokkal finomabb, mint a friss. Lehet, hogy benned is felmerült, hogy “érleled” kicsit a polcon a matcha port. Mi azonban nem javasoljuk, mert idővel veszít a frissességéből, sőt, akár meg is betegíthet. Ha szeretnél finom matchát inni, 1 éven belül mindenképp fogyaszd el, felbontás után pedig maximum 60 napig tárold!

A ceremoniális minőségű Lucky Matcha felbontás után egy hónapig jól tartja az ízét és állagát. Az oxidáció hatására azonban idővel a mi matchánk is sötétebb színű lesz. Nagyjából három hónap alatt keletkezik minőségromlás a termékben. Tehát mindenképp ezen az időn belül célszerű elfogyasztani!

Összefoglalás

Aranyszabály tehát, hogy a matcha port átlátszatlan, jól zárható edényben, hűvös és száraz helyen kell tartani, különben az állaga és az íze, de még a hatóanyagai is elkezdenek romlani. A Lucky Matchát ezért mi könnyen zárható fémdobozban szállítjuk ki, hogy minél tovább megtartsa az ízét, színét, illatát és hatását! A matcha tea élményét csak így, a tárolásra is odafigyelve fogod tudni átélni, de hidd el, megéri! Tégy egy próbát és kortyolj bele a szamurájok kedvenc, vibrálóan zöld és frissítő italába!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest