Éberség és karcsúság a home office alatt – Egy win-win teateszt zöld teával és Pu-erh fitness-szel

Éberség és fogyás a home office alatt, teateszt a Teapalotától! Olvasd el tapasztalataink a Temple of Heaven zöld teáról és a Pu-erh fitnessről!

Ezzel a cikkel kis betekintést adunk a Teapalota csapatának életébe, ugyanis a „brit tudósok szerint” helyett (persze lesz az is) arra vállalkoztam, hogy két héten keresztül kísérleti alanya leszek egy teatesztnek és az általunk legjobbnak ítélt teákat fogyasztottam meghatározott szabályok szerint. A szempontjaink a következők voltak: igaz, hogy home office és sok szempontból rugalmasabb így az élet, koncentrálni azért ugyanúgy kell, így kizárt dolog, hogy megengedhetjük magunknak a szervezetlen összevisszaságot.

Az éberség és a magas energiaszint fenntartásához segítségül hívtuk a jó öreg zöld teát, mégpedig a Temple of Heaven nevezetűt. Nyamm! A másik szempont az otthoni sportolás volt. Mivel nemigen javallott ilyen vírusos időkben edzőterembe járni, illetve az esős idő beköszöntével sokunk számára nem olyan kényelmes hosszasan a szabadban tartózkodni, ezért marad az otthoni sport. Kifejezetten azért „estem áldozatul” ennek a második kihívásnak, mert rólam a többiek is tudják, hogy évek óta itthon sportolok és így izgalmasabbak az eredmények, hiszen van mivel összehasonlítani. A választásunk a Pu Erh Fitness teára esett. Lássuk, mit hozott ki belőlem a tea ereje!

like a boss nagy bogreben tea home office alatt
Hatalmas bögréből kortyolva a zöld teát a munka is jobban megy!
Fotó: Brooke Lark – Unsplash

Teateszt 1. október 12-18, 2020 – Egy kávéfüggő naplójából

Álmos őszi reggelen kibotorkálok a konyhába és jól megszokott mozdulattal nyúlnék a kávéhoz, hogy megtömjem vele a kotyogóst és utána adjak magamnak egy löketet a felébredéshez. Igen ám, de kávé sehol. Hirtelen nem esik le. Pánik üzemmódba kapcsolok: Mi az, hogy nincs kávé?! Megoldási variációkon agyalok: fent van már a szomszéd? Becsöngetek. Szállít már a Wolt? Úgyis kihűl. Pizsamában menjek le a sarki kávézóba? No-no. És akkor leesik. Aha! Hogy ma indul a teatesztem és nincs kávé. Megint pánik üzemmód. Hogy fogom így túlélni? Megnyugtatom a kedves olvasót, hogy valahogy sikerült, ha most ezeket a sorokat körmölöm ;).

Persze drasztikus lépésnek tűnhet teljesen kiiktatni a kávét a teszt idejére, de ismerem magam, ha lenne itthon, „alternatív megoldásokhoz” folyamodnék és hiteltelen lenne a kísérletünk. Így hát a zöld teához nyúlok és gondosan elolvasom a leírást. 

Instrukciók:

 • A tea elkészítése igen egyszerű: egy teáskanál teát 2 dl 70-80°C-os vízzel kell leönteni, 2 percig állni hagyni, leszűrni, majd fogyasztani. Vigyázzunk, mert a magasabb hőfokú víz kiöli a teában lévő hatóanyagokat és úgy nem érhető el a kívánt hatás.
 • Hogy bizonyosodjunk meg róla, hogy a víz 70-80°C-os? Forrás után a vizet 2 percig hűtsük és csak utána öntsük fel vele a zöld teát, így speciális eszközök nélkül is elérhetjük, hogy tényleg 70-80°C-os legyen a vizünk.
 • Egy teáskanálnyi tea elég egy napra, mert a zöld teát akár háromszor is fel lehet önteni, nem kell egyből az első felöntés után kidobni. Tehát egy teáskanál zöld tea=3 adag tea!
 • A napi 2. csésze teát ebéd előtt igyuk meg.
 • 3-5 csésze teát fogyasszunk maximum egy nap alatt. Este 5, maximum 6 órakor igyuk az utolsót – a benne található élénkítő anyagok miatt, hiszen szeretnénk minden éjjel jól aludni!
Temple of Heaven zöld tea második lefőzés növény előtt
Temple of Heaven második lefőzés

Teszteredmények

Az első két napon rettenetes kávéhiányom volt és kemény agymunkába került megbeszélni magammal, hogy ez jó lesz nekem. Aztán jó lett. A harmadik nap reggelén már nem azt tervezgettem, hogy melyik boltba szaladok le egy zacskó feketéért, sőt! Vártam a reggeli teázást.

A Temple of Heaven zöld tea egy kifejezetten finom, kesernyés-üde illatú zöld tea, ami egyenletesen fejti ki a hatását. Nem egy energialöketet ad, mint a kávé, hogy aztán egy óra múlva ugyanúgy visszaess a megelőző állapotba.

A Temple of Heaven zöld tea hatását fokozatosan fejti ki és ami a legfontosabb, folyamatosan egyenletes szinten tartja! Ez hatalmas előny a kávéval szemben. A harmadik naptól kezdve érezhetően javult a teljesítményem, tartósabban tudtam koncentrálni és nap végére nem éreztem annyira kimerültnek magam, nem jött rám hirtelen energiaveszteség és kívántam a tea ízét. Kell ennél több? Ez egy abszolút pozitív hozam volt és be is iktattam a teát reggeli fogyasztásra.

A kávéról teljesen nem mondtam le, a kettőt párhuzamosan iszom, de lényegesen kevesebb kávét fogyasztok. Ki tudja, talán végleg el is hagyom, ha rászánom magam! Mindenesetre aki alternatívát keres a kávé helyett, a Temple of Heaven kitűnő választás! Tapasztalatból tudom.

Pulzusszám és elégetett kalória edzés közben
Kalóriagyilkos Pu Erh Fitness

Teateszt 2. október 19-25, 2020. – Pu Erh Fitness

Mint már említettem, évek óta rendszeresen otthon edzek. Időbe telt, míg kitapasztaltam, melyik edzésforma illik legjobban hozzám, illetve hogy melyik az, ami hozza az eredményeket. Nekem a HIIT edzés vált be a legjobban, ez a High Intensity Interval Training.

A HIIT célja, hogy állandóan zsírégető tartományban tartsa a pulzusszámot. Ezt intenzív (40-60 mp) szakaszok pihenős szakaszokkal (10-20 mp) való felváltásával érik el. Ez egy rendkívül hatásos edzésforma, mert koncentrált idő alatt lehet magas kalóriát égetni. Ha a HIIT tréningek közül olyat választunk, ami súlyzót is használ, akkor a zsírégetés mellett a formásodás is garantált!

A célom hetente minimum 1000 kalória elégetése ilyenformán. Ha esetleg felmerült volna, az edzéseket YouTube-ról csinálom. Itt van néhány bevált csatorna, amit követek: POPSUGAR Fitness, Christine Salus, Chloe Ting.

Nekik vannak rövidebb (nagyjából 30 perc) és hosszabb edzéseik is (körül-belül egy óra), amiket variálok. Az alapfeltevésünk az volt, hogy a Pu Erh Fitness teával fogyni lehet és remek kiegészítője az edzésnek. Lássuk!

Instrukciók:

 • Elkészítés. A teát 80 °C-os vízzel öntsük fel és 1 percig áztassuk, majd szűrjük le! (A 80°C-os vízről fentebb már írtunk.)
 • 1. csésze tea reggeli után,
 • 2. csésze tea ebéd után,
 • 3. csésze uzsonna után.
 • Sportolás után fogyasszuk levezetésképp (az én esetemben ez este 6-7 között történt).
 • Fontos: maximum napi 5 csészével igyunk belőle!
Edzőfelszerelés az edzőcipő mellett és kézisúlyzók
Hatékony otthoni edzés Pu Erh-rel

Teszteredmények

Mivel eleget mozgok, így nem feltételeztem drasztikus súlyvesztést (a Pu Erh-rel akár heti 3-4 kg-ot is lehet fogyni). A kezdő reggeli súlyom 60,8 kg volt, ami az én esetemben 22,3%-os, normál testtömeg-indexet jelent. Az ideális testtömegem a BMI szerint 58,4 kg kéne, hogy legyen. Hm. Utoljára általános iskola 7.-ben voltam 58 kg de mint tudjuk, az izom nehezebb a zsírnál. A hét során a szokásos két rövid és egy hosszú edzés sorozatomat csináltam végig, utánuk gondosan megittam a Pu Erh Fitness-t és követtem az utasításokat. Nem hiába.

A tavalyi évben átlagban 1022 kalóriát égettem ily módon hetente. A hosszú edzés során általában 480 Kcal-t égetek, a Pu Erh-rel ez 560 Kcal volt! Hoppá! A rövid edzések során is hasonló arányban növekedett a kalóriaszám. Átlag 260 helyett 320 az egyiken, míg a másiknál átlag 252 helyett 332 kalória tűnt el. És a mérleg nyelve is az én javamra billent: az utolsó napra a reggeli súlyom 59,4 kg lett! Ez 1,4 kg fogyás. Teljesen elégedett vagyok, működik! Nem csak a teljesítményem nőtt, hanem a testtömeg indexem is csökkent. A Pu Erh Fitness csodákra képes akár kezdő, akár haladó vagy! Megtartom.

Összegzés

Mindig mindenki azt hiszi el, amit a saját bőrén tapasztal. Ez egy alapigazság, amit a teák mellett most teszteltem és öröm volt látni, hogy minden úgy van, ahogy eddig is leírtuk. A teák szuperek, mind a Temple of Heaven zöld tea, mind a Pu Erh Fitness beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket: éberebb vagyok és karcsúbb is, a közérzetem pedig ebben a borús őszben is remek. Talán itt az ideje, hogy a Száraz November kapcsán belefogjunk egy kis méregtelenítésbe és tegyünk valamit magunkért. Igazán nem nagy erőfeszítés, de nagyon megéri. Hajrá mindenkinek!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha