Hogyan erősítsük az immunrendszerünket zöld teával?

Őszi immunerősítés zöld teával +1 hatékony módon. Turbózd fel velünk immunrendszered!

+1 hatékony ötlet 

A kínaiak, japánok és indiaiak évszázadok óta használják a zöld teát, hogy megelőzzenek különböző fajta megbetegedéseket és hogy erősítsék az immunrendszerüket. A nyugati világ sokkal később fedezte fel a zöld tea jótékony hatásait, azóta azonban bőséggel aratja le javait: a betegségmegelőzésen túl a zöld tea segíthet a fogyásban, a bőrápolásban, növeli az élettartamot és javítja az agy működését. A jelenlegi vírushelyzetben nem árt, ha kicsit megtámogatjuk a szervezetünket és igyekszünk természetes módon felvenni a kesztyűt a kórokozókkal. Tehát hogy is segíthet a zöld tea az immunrendszer megerősítésében? Immunerősítésre fel!

Egészséges ősz, egészséges immunrendszer zöld teával
Egészséges ősz, egészséges immunrendszer zöld teával

A zöld tea tele van antioxidánssal

A zöld tea „betegségűző erejének” titka magas antioxidáns-tartalmában rejlik. Míg az emberi test képes saját antioxidánsokat termelni, ezek önmagukban nem elég hatékonyak a szabadgyökök elleni védekezésben ( ezek az oxidáció során keletkezett anyagok, melyek az öregedési folyamatok felgyorsítása mellett számos rákfajta kialakulásáért is felelősek). A rákon kívül az érszűkület, a stroke, a szívbetegség, a légzőszervi megbetegedések és a Parkinson-kór kockázatát is növelik. A test képtelen megbirkózni ezekkel a kórokkal külső segítség nélkül, ezért van szükségünk extra antioxidáns-forrásokra, mint például a zöld tea. 

Más teákkal összehasonlítva a zöld teának van a legmagasabb antioxidáns-tartalma (polifenol). A zöld tea  a legkevésbé feldolgozott teafajta, ugyanis a Camellia Sinensis növény friss leveleit először gőzölik, hogy bizonyos enzimeket hatástalanítsanak és megelőzzék a jótékony összetevők fermentálódását és oxidációját. Ennek eredményeképp a zöld tea gazdag polifenol összetevőkben, melyeket más néven katechineknek vagy flavonidoknak nevezünk. Természetesen ugyanez a hatás jellemzi a Matcha tea fogyasztását, ami finomra őrölt zöld tea és a zöld tea egészséges összetevőit fokozottan tartalmazza.

A rák ellen kiütéssel zöld teával!
A rák ellen kiütéssel zöld teával!

Rákmegelőzés

Az oxidatív stressz és a krónikus megbetegedések között szoros összefüggés van. Oxidatív stressz hatására a normál sejtek gyulladásos vagy rákos sejtekké változhatnak a testben. Amikor ezek a sejtek kontrollálatlanul nőnek a szervezetben, az rákos tumor kialakulásához, rákos megbetegedéshez vezet. Ezért tartják úgy orvosi körökben, hogy a krónikus megbetegedés a rák kapuja. 

Legyünk résen és előzzük meg a bajt!

A zöld teában lévő polifenolok csökkentik a rák kialakulásának veszélyét azáltal, hogy lassítják az oxidáció által okozott károk miatt fellépő folyamatokat. A zöld teában található EGCG bizonyítottan megállítja a rákos sejtek növekedését és egyes esetekben direkt módon meg is semmisíti őket! A zöld teát fogyasztó nők 30 %-kal kisebb eséllyel betegedtek meg mellrákkal, illetve a férfiaknál 48%-kal kevesebbszer diagnosztizáltak prosztata-rákot. 

Ezek a számadatok magukért beszélnek. 

A zöld tea is véd az UV-sugarak ellen
A zöld tea is véd az UV-sugarak ellen

UV-védelem

Az őszi-téli időszakban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a Nap sugarai már nem jelentenek olyan intenzív megerőltetést a bőr számára. Ez azonban tévedés! Az UV-sugarak továbbra is jelen vannak. A Nap ultraviola sugarai a DNS károsodásához vezetnek, gyengítik az immunrendszert és bőrrákot okoznak. A zöld tea ugyan nem képes az UV-sugarak okozta károkat megszüntetni vagy azokat szűrni, de enyhítheti a szabadgyökök hatásait és megelőzi a bőr gyulladását, leégését. Ha zöld teát fogyasztunk, a tea elemei utat találnak a bőrszövethez és védőréteget képeznek az UV-sugarak ellen. 

A szív-, és érrendszeri betegségek megelőzése

A szív-, és érrendszeri betegségek fő kiváltó oka a fizikai aktivitás hiánya és a telített zsírsavakból álló diéta, ami az erek elzáródásához, vérrögök keletkezéséhez vezet. A zöld tea azon sejteket támogatja, amik a vér rögösödését akadályozzák meg. Ezen felül a zsír oxidálódását, más szóval lebontását segíti elő, így megelőzi az elhízást. Edzés után fogyasztva a zöld tea társ az izmok regenerálódásában.

Milyen zöld teát fogyasszunk?

Zöld teát, mint teát általában, természetesen csak magas minőségű termékek forgalmazóitól szerezzünk be, hogy a lehető legjobb hatékonysági fokon élvezhessük a tea tulajdonságait. 

Homoktövis Ízesített Zöld Tea

A homoktövis ízesített zöld tea a csodanövényként számon tartott homoktövis és a zöld tea előnyös tulajdonságait egyesíti. A homoktövis e-vitamin tartalmának köszönhetően javítja a bőr szerkezetét, az öregedési folyamatot késlelteti (ez  a zöld teára is igaz), a máj védelmezője, a vércukorszint karbantartója és még a hajhullást is meggátolja. 

Szerezd be a teád most!

Goji Ízesített Zöld Tea

A goji bogyó a gyökércsakra tisztítója, szintén önmagában is magas antioxidáns-tartalmú növény, mely a zöld teával együttesen verhetetlen párost alkot. A goji-bogyó magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő immunerősítő . A goji bogyóban található A-vitamin a látást erősíti, de jó hatással van a a szív-, és érrendszerre is.

Temple of Heaven Zöld Tea

A legízletesebb „Kínai Puskapor” néven is elhíresült tea íze enyhe, kissé keserű hatással. Ízesítetlen zöld tea, hogy a tea ízét a maga teljében élvezhessük ki.

Kínai Sencha Zöld Tea

A Kínai Sencha Zöld Tea szintén egy klasszikus érdekes módon eredetileg Japánból. A japán sencha kínai változatát egyre gyakrabban termesztik teakertekben és feltörekvő népszerűségnek örvend. Szintén ízesítetlen zöld tea. 

Az immunerősítés egyéb módjai

Az immunerősítés egyéb módjai támogathatják a zöld tea hatásait. Mit tehetünk még annak érdekében, hogy a testünk jobban felkészülhessen az előtte álló kihívásokra?

– Együnk több fokhagymát!

– Fogyasszunk probiotikumokat!

– Edzzünk többet!

– Kerüljük a feldolgozott ételeket és a cukrozott italokat!

– Csíráztassunk!

+1 ) Csíráztatni? 

Igen! A csíráztatás remek módja az immunerősítésnek. A növényi csírákban rendkívül sok vitamin és ásványi anyag rejlik, amik a „bébi növényben” koncentrálódnak, hiszen a magból kikelt növényből lesznek a kifejlett példányok, így a mag a növekedéshez szükséges összes táplálékot tartalmazza. A csírák ezen felől úgynevezett „élő ételek”, amiket közvetlenül a tálból fogyaszthatunk, így gazdag tápanyagaikat közvetlenül juttathatjuk be a szervezetbe. A csíráztatás nagyon egyszerű, csak csíráztató tál és külön erre való magok kellenek, amiket bioboltokból tudunk beszerezni. A csíráztató tál jó, ha több emeletes, az alján lévő tálban friss vízzel. A további rétegeket érdemes naponta váltogatni, hogy a tálakban lévő magok egyenlő arányban részesüljenek vízből és napfényből egyaránt. A tálak tetejére tegyünk tányért.  A különböző magoknak 1-5 nap szükséges a kicsírázáshoz. Ez idő alatt folyamatosan öntöznünk kell őket és ügyelnünk arra, hogy ne penészedjenek be. A kicsírázott növény hűtőben körül-belül három napig áll el, de a időarányosan veszít vitamintartalmából. 

Összegzés

Az őszi-téli időszak megviseli a szervezetünket, ezért érdemes rá időben felkészülni immunerősítéssel, ami a koronavírus-helyzetben kiemelten fontos. Az immunerősítés számos módja létezik, köztük vannak könnyebben és nehezebben elérhető módszerek. A könnyen hozzáférhető és ízletes immunerősítők közé tartozik a zöld tea.  Ha már zöldségeknél tartunk ezen kívül érdemes kipróbálnunk a csíráztatást is. A kettő együtt pedig igazi egészségturbó. Azért ne tegyünk csírát a teánkba! 😉

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha