Egészséges fogyás: súlykontroll teával

Egészséges fogyás és súlykontroll teával igenis lehetséges! Cikkünkből te is megtudhatod, hogy mit kell tenned érte!

A teának számos jótékony hatása van. A fehér teától a feketéig, zöld teától az oolong-ig ezt a kincset érő italt évszázadok óta fogyasztjuk. Természetes módon magas flavonoid tartalma az egészségmegőrzésben játszik jelentős szerepet, mivel csökkenti a gyulladást a testünkben és támogatja a szervezetet bizonyos betegségek, például a szívbetegség vagy a diabétesz elleni védekezésben. Mindez nagyon dicséretes, de segíthet-e a tea abban, hogy megszabaduljunk a felesleges kilóinktól? Létezhet-e egészséges fogyás és súlykontroll a tea segítségével? Ennek jártunk utána!

Teával a csinos alakért
Teával a csinos alakért

Súlykontroll teával

„Igyunk meg egy csésze teát ás holnaptól beleférünk a régi farmerünkbe!” – hirdetné bármely, gyors eredménnyel kecsegtető szlogen. Ez, bár kicsit másként működik csak annyiban túlzás, hogy a tea hosszabb távon fejti ki a hatását. Megfelelő étrenddel és testmozgással kombinálva a tea azonban erősen támogatja ezek jótékony hatását és egyesített erejüknél fogva „te lehetsz a bolygód kapitánya”.

Gondoljunk csak bele! Ha lecseréljük a reggeli mokka-csokka, mézes-fahéjas (irtó finom) lattét egy csésze forró, citrommal ízesített teával (szintén irtó finom) , nagyjából 300 nem kívánatos kalóriától szabadítjuk meg magunkat, a frissítő hatás viszont ugyanaz, sőt még felül is múlhatja a kávéét! Egy korábbi cikkünkben írtunk már a Matcha lattéról, ami egy magas minőségű, koffeintartalmú latte. Ez az ital garantáltan kiegyensúlyozott, egész napos éberséget biztosít a lassú, fokozatos felszívódásnak köszönhetően.

A tea olyan flavonoidokat (katechin) tartalmaz, melyek felturbózzák az emésztést és segítenek a testnek a zsírsejteket gyorsabban lebontani. Sok teában koffein is található, ami az energiaszint megemelésével több kalória elégetését eredményezi. Ez a két összetevő nagyban támogatja a súlykontrollt és a súlycsökkentést. A súlyvesztés után tipikus az emésztés lassulása, a tea azonban már ledobott kilók távol tartását is segíti és megelőzi ezt a folyamatot. A tea tehát jótékony hatással van az egészséges fogyásra és a súlykontrollra is. Bár minden tea ugyanannak a fajta cserjének a leveléből készül, az eljárás mégis különbözik, így az egyes fajták más és más hatóanyagokkal rendelkeznek.

Súlykontroll teával
Súlykontroll teával

Melyek a legjobb teák az egészséges fogyáshoz és a súlykontrollhoz?

1) Zöld tea

A zöld tea magas antioxidáns-tartalmú , csökkenti a súlyt és a testzsír-százalékot.

A zöld tea általában nem fermentált, a leveleket egyszerűen gőzölik és ez után a jobb minőségű teákat gyakran kézzel morzsolják. Az EGCG (Epigallocatechin gallate), ami a legerősebb katechin a zöld teában mérsékelt súlyvesztést eredményez. A zöld tea az egyik leghatékonyabb tea súlyvesztéshez. Bizonyított tény, hogy összefüggés van a zöld tea fogyasztás és az egészséges fogyás, illetve testzsír-százalék csökkenés között. Egy 2008-as tanulmányban 60 túlsúlyos személy követett egy megadott diétát 12 héten keresztül, mialatt vagy zöld teát fogyasztottak vagy placebót. A 12 hét alatt a zöld teát ivók átlagosan 3,3 kg-tól szabadultak meg, ami többnek mutatkozott a kontroll csoport súlyvesztésénél.

Természetesen ugyanez a hatás jellemzi a Matcha tea fogyasztását, ami finomra őrölt zöld tea és a zöld tea jótékony összetevőit fokozottan tartalmazza.

Próbáld ki most a pu-erh-t vagy zöld teáinkat:

2) Pu-Erh tea

A Pu-Erh kínai fekete teaként is ismert, ami fermentált. Gyakran étkezés után fogyasztják, földes aromája annál erőteljesebb, minél tovább tárolják.

Embereken és állatokon végzett kutatások kimutatták, hogy a Pu-Erh tea kivonata fokozza a súlyvesztést , csökkenti a vércukrot és a vér triglicerid-szintjét.

Egy 70 férfi részvételével végzett tanulmány során, ahol is a résztvevők 3 hónapig kaptak Pu-Erh tea kivonatot vagy placebót, a Pu-Erh kivonatot szedők átlagosan 1 kg-ot vesztettek a súlyukból a kontroll csoporthoz képest.Patkányokon végzett kísérletek alatt az bizonyosodott be, hogy a Pu-Erh kivonat elhízásellenes hatásokkal rendelkezik és elnyomta a súlygyarapodást, vagyis kitűnő társ az egészséges fogyáshoz és a súlykontrollhoz is.

Teával érezd jól magad a bőrödben

3. Fekete tea

A fekete tea magas flavonoid-tartalmú és összefüggésbe hozták a súlykontrollal, a BMI-index és a derékbőség csökkenésével.

A fekete tea egy olyan tea, ami több oxidáción ment át, mint más tea fajták. Számos tanulmány úgy találta, hogy a fekete tea hatékony lehet, ha súlycsökkentésről és súlykontrollról van szó. 111 ember részvételével végeztek egy kísérletet, melyben háromszor ittak fekete teát naponta szintén három hónapon keresztül. A hatás nem maradt el: a résztvevők súlycsökkenése magasabb volt a kontroll csoporténál (ami koffeiben gazdag másféle italt kapott) és a derékbőségük jelentősen kisebb lett .

Egy jóval átfogóbb tanulmány ( 14 éven át követték 4280 felnőtt életét ) eredményei szerint erős az összefüggés a magas flavonoid bevitel és az alacsony BMI-index mutató között.

4. Oolong tea

Az oolong tea segíthet a súlykontrollban, csökkentheti a súlyt és a testzsír-százalékot az emésztés felgyorsítása és a zsírégetés fokozása által.

Az oolong tea egy hagyományos kínai tea, amit részben oxidáltak, így valahol félúton van a zöld és a fekete tea között. Gyümölcsös aromájú, illatos tea melynek íze az oxidáció mértékétől függően variálódhat.

Százkét fő , akik vagy túlsúlyosnak vagy elhízottnak számítottak hat héten keresztül fogyasztott oolong teát, ami segített nekik az egészséges fogyásban és a testzsír-százalék csökkentésében. A kutatók eredményei arra mutattak, hogy a tea felgyorsította a zsírégetést a testben.

Más tudósok megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek víz helyett oolong teát adtak ugyanabban a háromnapos időszakban, átlagosan napi 281 kalóriával égettek többet.

5. Fehér tea

Laboratóriumi tesztek igazolják, hogy a fehér tea kivonat segíthet a súlykontrollban.

A fehér tea kiemelkedik a többi típus közül, mert minimálisan dolgozzák csak fel és akkor szüretelik, amikor a tea növény még igen fiatal. A fehér teának megkülönböztethető íze van; összetett, finom és enyhén édes.

A fehér tea jótékony hatásait széles körben vizsgálták és a szájüreg egészségének javításától a rákos sejtek elpusztításáig terjed néhány , laboratóriumi körülmények között végzett kutatás szerint.

A fehér tea akkor is segthet, ha a súlyunkat kontroll alatt akarjuk tartani vagy egészségesen fogyni.

A zöld teához hasonlóan a fehér tea is tartalmaz katchinokat, ami segíthet a súlyvesztésben.

Egy kifejezetten biztató tanulmány kimutatta, hogy a fehér tea segített a zsírsejtek lebontásában és megakadályozta az újabbak kialakulását!

Összegzés:

A felsorolt teák mind ugyanazon cserje fajtából, a Camellia sinensis szárított leveleiből vagy rügyeiből készülnek. Különbséget tehetünk azonban a feldolgozási eljárásban, ami meghatározza az oxidáció mértékét, a hatóanyagok milyenségét és természetesen az ízt. Összességében elmondható, hogy a tea flavonoid (katechin) tartalmának köszönhetően segít az egészséges fogyásban és a leadott kilók távol tartásában, vagyis a súlykontrollban. Érdemes tehát a kávét koffeintartalmú teára cserélni ha nem is drasztikusan, de fokozatosan, hiszen egy csésze gőzölgő egészség tea formájában csodát tehet a mi formánkkal és egészségünkkel is!

Itt máris megveheted a cikkben említett teákat:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha