Aroma kisokos – mit kell tudni az ízekről?

Te is ódzkodsz az aromáktól? Cikkünkben elmondjuk, hogy pontosan mik is azok az aromák és miért bízhatsz bennük!

Az aroma szó manapság negatív felhanggal rendelkezik, sokan ódzkodnak tőle, pedig közben sokszor teljesen természetes íz- és illatanyagokról van szó. Az aroma egyébként egy görög eredetű szó és eredetileg fűszert, illatot, parfümöt jelent. Az aromákat élelmiszerekben, gyógyszerekben és kozmetikumokban is használják. Persze terméktől függ, hogy melyik fajtát és abból mennyit.

Ízek, illatok, színek, aromák a csészében
Ízek, illatok, színek, aromák a csészében

Az aromák között megkülönböztetünk természetes, természetazonos és mesterséges aromát. Valójában a természetazonos aroma és a mesterséges aroma kategória már megszűnt, de cikkünkben mindent tisztázunk ezekkel a fogalmakkal kapcsolatban. Fontos az elején megjegyezni, hogy a Teapalota teáiban csak természetes aromákkal találkozhatsz!

Mi az aroma hivatalos meghatározása?

Az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság honlapja a mi szempontunkból is fontos élelmiszeraromákkal foglalkozik. A honlap meghatározása szerint az élelmiszeraroma egy összefoglaló név, egyszerre vonatkozik az aromaanyagokra (köztük a természetes aromaanyagokra), az aromakészítményekre (vagyis kivonatokra), a hőkezeléssel előállított aromákra, aroma-elővegyületekre, füst aromákra és egyéb aromákra, valamint ezek keverékeire. Hozzáteszik, hogy az aromaanyag egy olyan kémiai vegyület, ami ízesítő tulajdonsággal rendelkezik.

Teatojásban illatos tea.
Teatojásban illatos tea

Milyen fajta aromák léteznek?

Korábban megkülönböztették a természetes, természetazonos és mesterséges aromákat. A természetazonos aroma és a mesterséges aroma kategória azonban már nem létezik, erről kicsit lejjebb. Most nézzük meg, hogy mit jelent az eredeti három kategória!

Természetes aroma

A természetes aromákat növényi, vagy állati nyersanyagokból nyerik ki fizikai, mikrobiológiai vagy enzimatikus folyamatok által. Ezek az anyagok természetes és feldolgozott állapotban is alkalmasak emberi fogyasztásra, de fontos, hogy nem tartalmazhatnak más természetazonos vagy mesterséges anyagokat!

Tehát ha egy cukorka banán ízű, és rá van írva, hogy természetes aromát tartalmaz, akkor azt az aromát a banánból nyerték ki. Igaz ez Cseresznye-banán gyümölcsteánkra is, amelyben az igazi banán ízét erősíti ez a kis természetes extra!

Próbáld ki a Cseresznye-banán gyümölcsteát!

Természetazonos aroma

A természetazonos aromák kémiailag teljesen azonosak a természetes aromákkal, tehát azonos a molekulaszerkezetük, de mesterségesen állítják őket elő. Az ilyen aromák más mesterséges anyagokat nem tartalmazhatnak! A természetes és természetazonos aromákat egyébként sem ízben, sem kémiai összetételben nem lehet megkülönböztetni.

A banános példánál maradva a banán ízű cukorka természetazonos aromával készülhet bármiből, tehát nem csak banánból, de kémiai összetétele pont ugyanolyan, mint a természetes banánaromáé.

Mesterséges aroma

A mesterséges aromát egy vegyi szintézissel hozzák létre. A folyamat olyan anyagot eredményez, ami a növényi vagy állati eredetű anyagban természetesen jelen lévő aromaanyagoktól kémiailag különbözik. Vagyis a mesterséges aromák abban különböznek a természetes ízanyagoktól, hogy szintetikusak, vagyis nem más élelmiszerekből származnak.

Ízesített tea szárazon bögrében
Ízesített tea szárazon bögrében

Mi változott?

A természetazonos és mesterséges aroma kategóriák megszűntek és most már egy osztályba tartoznak. Vagyis hivatalosan csak akkor „természetes” egy aroma, ha az összetevői csak aromakészítményekből és/vagy természetes aromaanyagokból állnak.

Az összes, szintetikus úton készült aroma pedig ugyanabba a csoportba tartozik, attól függetlenül, hogy „a természetessel kémiailag azonos vagy a természetben előforduló aromaanyagoktól eltérő kémiai szerkezetű” – írja a hivatalos szabályzat.

Biztonságos aromát fogyasztani?

A szintetikusan létrehozott aromákat sem szabad azonban kárhoztatni, hiszen csak a forrásuk különbözik a természetes aromáktól. Sőt, az aromák olyan kis koncentrációban kerülnek az élelmiszereinkbe, hogy a szakértők szerint igazából nincsenek is hatással az egészségünkre. Plusz, mielőtt egy aromát engedélyeznének, nagyon szigorú teszteken kell átmenniük. Sokkal inkább arra kell odafigyelnünk, hogy a feldolgozott élelmiszerek milyen sok cukrot tartalmaznak, milyen magas a szénhidráttartalmuk, hiszen ezek elhízáshoz vezethetnek.

Tehát a mi teáinkban található természetes aromáktól semmiképp nem kell tartanod, csak a teák ízét erősítik, illetve emelik ki, méghozzá természetes, veszélytelen módon!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha