Agyturbó tanulás idején; avagy hogyan ne golyózz be vizsgaidőszak alatt!

Tanuláshoz jár a jóga, öblítsd le egy teával, hogy jobban fogjon az agyad! Mutatjuk a legjobb jógapózokat és teákat hozzá.

Rendhagyó vizsgaidőszak zajlik az egyetemeken világszerte. A legtöbb helyen problémát okozott a távoktatásra való átállás, amivel nem csak az oktatóknak, de a diákoknak is meggyűlt a baja. Nem elég, hogy túl sok platform van, amelyen az órák zajlanak és a tanulás mellett beadandókat kell küldeni, a mikrofon gyatra, a wifi döcög, a rengeteg e-mail erdejéből ki sem látszó diák pedig azt sem tudja, hová kapkodja a fejét. És ilyenkor jön az, hogy a természetesen totál „véletlenül megnyílt” YouTube-on elkezded nézni a macskás videókat, a kutyásokat, a babásokat, a macskás-kutyás-babásokat és teljesen elveszve a cukisághalmazban azon kapod magad, hogy hajnali 3 van, a beadandó sehol, a csoportchat rég befagyott, a többiek elnyúló arca mereven néz vissza rád a képernyőről és már csak arra van energiád, hogy bedőlj az ágyba, hogy másnap minden kezdődjön elölről.

Mielőtt eleged lesz és benyomnád az „OFF” – gombot , inkább nyomd meg az „OHM”- gombot, vegyél egy nagy levegőt jógázz és teázz, hogy könnyebben koncentrálhass és sikerüljön elvégezned, amit el kell végezned. A jóga mozgással, míg a tea a benne található anyagok segítségével serkenti az agyműködést és növeli a koncentrációs képességet. A kettő kombinációja pedig csodákra képes! Lássuk, hogyan!

You slay!
You slay!

Légy teanin-dzsa! Fejleszd a memóriád és javítsd a koncentrációs készséged teával! 

A zöld tea és a fekete tea ivása javíthatja a memóriát. Mindkét fajta tea gátolja az emlékek kialakulásához kapcsolódó fontos neurotranszmitter lebontását, a kávénak azonban nincs meg ez a hatása. A zöld és a fehér tea más agyfokozó funkciókban is megjelenik, mivel egy teanin néven ismert vegyületet tartalmaznak. A teanin egy emlékezethez kapcsolódó neurotranszmittere hasonlít. Amint a teanin áthalad a vér-agy gáton, agyvédő hatást fejt ki. A teanin és a koffein kombinációja erősítheti a kognitív funkciókat: egy igénybevevő feladat előtt jelentősen növelheti  a koncentrációs készséget, a pontosságot és az éberséget. A teaninról kimutatták, hogy csökkenti a mentális és fizikai stresszt és a koffeinnel együtt fokozza a hangulatot.

A zöld tea egy másik vegyületében (EGCG) található egy olyan anyag, ami az őssejtekhez hasonlatosan alkalmazkodik a különböző típusú sejtekhez és képes megkülönböztetni azokat, elősegíti az idegsejtek képződését, ami javítja a memóriát.

A test méregtelenítéséhez, a koncentráció fejlesztése érdekében tehát mindig igyunk teát! A mate tea már önmagában is top kategóriás teaféle, de a Mate IQ ennél többet is tud! Ginkgo biloba levelet, narancshéjat, guaranát, narancsvirágot, guávát és mályvát is tartalmaz, melyek együttes hatása igazi agyturbó! 

jógázó unikornis tanulás közben
Tanulás, sállálá!

Milyen jó a tea + jóga!

Érdemes tanulás közben legalább 10 perces szüneteket tartani, hogy utána újult erővel és frissebb aggyal láthassunk neki újra a feladatainknak. Külön plusz, hogy a gyötrő kiselőadás-írás közben valami kellemessel megjutalmazni magunkat pozitív-kondicionálást jelent és az addig oly fárasztónak tűnő feladat rögtön más színben tűnik fel: igen, szivárvánnyal meg unikornissal.

A jóga a légzést mozgással összekötve a jelenbe hoz. Ez maga a koncentráció gyakorlása, mely egy igen szükséges készség a mai korban, ahol annyi a figyelemelterelő inger, mint még soha. Ha elgémberedtél és már az sem használ, hogy kinyitottad az ablakot, ha egy liter kávét is megiszol egy nap, de többé már nem segít (most már tudjuk, hogy miért), íme néhány tipp arra, miként tudnád energetizálni magad és jobban fókuszálni a feladataidra:

Test és lélek egysége

Az univerzummal egy hullámhosszon rezegve tisztítsd meg testedet és szellemedet! 

A tanulást elősegítő koncentráció egy egyszerűnek tűnő feladattal kezdődik: próbálj meg egy pontot nézni és arra fókuszálni. Ahová a tekinteted irányul, oda irányul a figyelmed is. Igaz ez fizikailag , de átvitt értelemben is. Ahogy a tekinteted kalandozni kezd, úgy követik azt a gondolataid. Míg egyensúlygyakorlatokat végzünk rendkívül fontos, hogy megtaláljuk ezt az egyensúlypontot míg a pózt kitartjuk. Érdemes egy stabil tárgyat nézni. Amint a külső világot bezárjuk, elindul az utazás befelé.

Vriksászna – fa póz

Nagymértékben feljeszti a koncentrációs képességet, kiegyensúlyozottá és higgadttá tesz. A gép előtt görnyedőknek külön öröm, hogy javítja a tartáshibákat.

Vriksászna póz jóga fiatal nő
Tanuláshoz ideális nyújtógyakorlat

Hogy csináld: 

Hegytartásból vagy „vigyázzállásból” kiindulva az egyensúlyt átvisszük a bal talpra. Keressük meg a fent említett fix pontot és koncentráljunk arra. A jobb sarkat betámasztjuk a bal bokához, majd amint stabilnak érezzük magunkat megyünk egyre feljebb: a jobb lábat felemelve a talpat a bal térdhez tapasztjuk. Aki gyakorlottabb, mehet feljebb egészen a combtőhöz. Ügyeljünk arra, hogy a térdeket síkba kell  hozni, tehát a jobb térdet hátra kell húzni, így nem nehezedik a térdekre akkora nyomás. Készen van a fatörzs. Amikor itt már stabilnak érzed magad, a két tenyered a szívközpont előtt összesimítva, nyújtózva emeld a fejed fölé. A gerinced mindvégig egyenes marad. Ezt tartsd ki fél-, egy percig, majd ereszd le a két karodat és a lábadat. Ismételd meg a másik oldalon is. 

Mivel öblítsd le a gyakorlatot? Igyál egy jó Eper Aloe Fehér Teát! 

Ardha csandrászana –  Félhold póz 

Ajánlott minden vizsgázónak, aki félhold alakúra görbítette a hátát a gép előtt. Ideje nyújtani! Ez az egész testet megmozgató jógapóz fejleszti a koncentrációs képességünket, erősíti a nyakat, a gerincet és a törzset. 

Ardha csandrászana kültéren fiatal nő
Felüdülés a gerincnek a sok gép előtt eltöltött óra után

Hogy csináld: 

Jobb lábbal előre lépünk és a testsúlyunkat rá helyezzük. A térdet behajlítva jobb kézzel megtámaszkodunk a talajon úgy 30 cm távolságra a lábtól, ezalatt a bal kéz a csípőn marad. Kilégzünk és a tenyeret a jobb talppal együtt a talajra nyomjuk, a jobb lábat kinyújtjuk, a balt elemeljük a talajtól ezzel egy időben úgy, hogy végül párhuzamos legyen a talajjal. A bal sarokkal aktívan nyújtózunk, a jobb lábra ügyeljünk, hogy ne feszüljön túl. Enyhe feszülésnél kicsit hajlíthatjuk a térdet. A bal sarok és a gerinc egyenes vonalban nyújtózik a fejtetővel bezárólag. A bal vállat és könyököt hátrahúzva a mellkast kifelé fordítjuk, bal karral a plafon felé nyújtózunk. Amennyiben nagyon jó az egyensúlyérzéked, nézz a tenyeredbe, majd a bal karod felemelve az arcod fordítsd a mennyezet felé. Tartsd ki a pózt egy percig, majd ereszkedj vissza kilégzésre és ismételd meg a másik oldalon is!

Mivel öblítsd le a gyakorlatot? Igyál egy jó Kis Buddha Zöld Teát!

Oldalsó plank tartás – Vasisthászana

Ennek az egyensúly-póznak két érintkezési pontja is van a padlóval (a lábak és az egyik kéz), de ez korántsem  teszi könnyebbé. A vasisthászana sok koncentrációt igényel  és a tudatosság valódi próbája.

Vasisthászana oldalsó plank jógázó nő
A plank kistesója hatékonyan segít a koncentrálásban

Hogy csináld: 

Találj egy plank pózt, a lábaid érintsék a talajt. A testsúlyodat helyezd át a jobb kezedre. A padlón keress egy fix pontot , amire a figyelmedet irányítod. Gördülj a jobb oldaladra a lábbujjaidon és tedd a bal lábadat a jobbra, majd emeld ki magad a jobb karod segítségével: a csípő megemelkedik és vele együtt a bal kar is a plafon felé irányul. Tartsd ki öt, mély lélegzetvételig, majd ereszd le és ismételd meg a másik oldalon.

Mivel öblítsd le a gyakorlatot? Igyál egy jó Pu-Erh Fitness Fekete Teát

Összegzés

A tanulást megnehezítő, figyelemelterelő faktorok és a végtelen gép előtt való görnyedés nem csak a testet, de a lelket is megviselni. A lexikális tudás megszerzése mellett azonban fontos azzal is tisztában lenni, hogy  mi a jó a testünknek és mik azok a módszerek, amivel szellemünk frissességét megőrizhetjük. A jóga és a teafogyasztás két olyan megközelítés, ami segíthet túllendülni fáradtsági holtpontokon és együttes hatásukat kifejtve fokozottan dolgoznak azért, hogy sikerrel zárhasd a napot. Egészségedre!

A cikkben említett teákat akár azonnal megveheted:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha