A matcha története

A matcha tea története: így jut el Japánból a csészédig!

A matcha nem egyszerűen a legutóbbi kávépótló őrület vagy felkapott életstílusbeli kiegészítő, hanem egy ezeréves hagyomány hódítása a nyugati világban abból az időből, amikor még sárkányok éltek a Földön, ősi dinasztiák uralkodtak Kínában és a sógunok tartották kezükben Japánt. A legmenőbb helyeken ma kihagyhatatlan eleme a menüknek a zöld aranyból készült ételek és italok sora, mégis keveset tudunk az eredetéről. Ismerkedjünk meg tehát a matcha titokzatos történetével!

A matcha évezredes útja
A matcha évezredes útja

A matcha eredete, átalakulása és népszerűvé válása a századok során

A matcha tea eredete 7. és 10. század között uralkodó Tang dinasztiához vezethető vissza Kínában. A Tang dinasztia alatt alakult ki az a praktikus hagyomány, hogy a pörkölt tealeveleket téglaformában tárolták, így lehetővé téve a könnyebb szállítást és betakarítást. A tea a buddhista kolostorokban nagyban különbözött attól, ahogy ma ismerjük. A megpörkölt és felaprított leveleket összekeverték forró vízzel, egy csipetnyi sóval és így született meg a teapor. Bár az eljárás feltalálása a Tang dinasztia nevéhez fűződik, az őket követő Song dinasztiának (10-13. század) tulajdonítják annak népszerűvé válását. A Song dinasztia alatt az elkészítés módja némileg módosult: ekkor már először gőzölték, majd megszárították a tealeveleket és ezt öntötték fel forró vízzel egy nagy tálban. Ez az eljárás és az így előállított tea fogyasztása a zen buddhisták napi rituáléjának részévé vált, mely biztosította a számukra a szükséges napi energiát, az elme tisztaságát és a meditáció során is megmutatkoztak addig nem tapasztalt pozitív hatásai. 

Egy japán buddhista szerzetes, Eisai élete nagy részét a buddhizmus tanulmányozásával töltötte, mégpedig Kínában. A tanulóidőszak lezárulásával visszatelepült Japánba 1191-ben és nem csak  a  teamagokat vitte magával, hanem a  porrá őrölt tea elkészítésének tudományát is. Az Eisai által Japánba szállított tealeveleket illetve magokat és a belőlük származó teákat tartják a mai napig a legjobb minőségű japán tealeveleknek. Eisai a magokat Kiotóban ültette el, a Kamakura Sógun hazájában , így a tea Kamakura Sógun uralkodása alatt státusszimbólumnak számított és luxuscikknek tekintették, mivel csak igen limitált menyiségben állt rendelkezésre. A matchát Eisai a „halhatatlanok elixírjének” nevezte és biztatta a szerzeteseket a tea fogyasztására.

Szerezd be a matchát most:

A matchát sokáig inkább gyógyszernek, mint finomságnak tartották és a kezdeti időszakban kesernyés íze is volt. A 15-16. század folyamán azonban a japán teatermesztők véletlenül felfedeztek  egy új eljárást, a Tenchát, ami a növény árnyékban való növesztését jelenti. A tea így több klorofilt, vitamint és ásványi anyagot tart meg és a matcha tea egészségre való jótékony hatása kifejtheti maximális erejét az antioxidánsok segítségével. Rájöttek, hogyha a teát 20-30 napra leárnyékolják szüretelés előtt, úgy érett, édes ízt kapnak. Az eljárás folyamatosan fejlődött, míg a 19. században aranykezű termesztők képesek lettek olyan magas minőségű matcha előállítására, ami a maihoz hasonló , dús és selymes ízvilággal rendelkezik. 

Milyen a jó matcha?

A matcha annyiban különbözik legközelebbi rokonától, a zöld teától, hogy a tealeveleket gőzölik, kiszárítják, porrá őrölik és ezután öntik le forró vízzel engedve a tea koncentrált erejét egészségbombaként feloldódni a csészében. A legjobb választás tehát organikus tanúsítvánnyal bíró matchát fogyasztani, mint például a Lucky Matcha, hogy elkerüljük a permetezőanyagok szervezetbe kerülését. A por gazdag vitaminokban, aminosavakban és antioxidánsokban.

Matcha csakis a legkiválóbb vidékekről
Matcha csakis a legkiválóbb vidékekről

Amikor az ízre kerül a sor, a matcha por minősége a legfontosabb tényező.  A prémium minőségű matchát kora tavasztól szüretelik fiatal rügyekből, a finom őrlés pedig elengedhetetlen a bársonyos íz kiteljesedése érdekében. Amennyiben puristák vagyunk és a matchát a maga teljességében akarjuk élvezni, úgy csak a legtisztább, legjobb minőségű matcha port fogyasszuk teaként. Gasztronómiai célokra azonban kevésbé jó minőségű matcha is megfelelhet, ami lehet sütemények megbolondítója, a fagylaltban a zöld csík és lattéban az éberség záloga. 

A matcha felemelkedése a nyugati világban

A japán teaszertartáson keresztül a zen buddhista kolostorokban kulcsszerepet játszó matcha ma már mainstream-nek számít és számos gasztronómiai felhasználásával találkozhatunk. A matcha imádói szerte a világon magasztalják a zöld aranyat frissességéért és energetizáló attribútumaiért. A matcha éberré tesz és ezt a koncentrációra való erős hatását a nap folyamán egyenletesen elosztva, állandóan megtartja, ami a huszonegyedik századi ember életében kifejezett áldás. Amikor egyik helyről rohanunk a másikra és egyfolytában multitaskingolunk, a fókuszáltság képessége egy olyan adomány, ami nem csak produktívabbá, hanem nyugodtabbá is tesz. Talán ez a faktor is hozzájárul a matcha tea rendkívüli népszerűségének a modern világban. 

Vajon ez csak egy múló hóbort? Teszi fel a kérdést a Financial Times. Míg a Starbucks az elmúlt három évben matcha ízesítésű lattékkal és limonádékkal kísérletezik, a Lipton kétféle matcha ízesítésű teát is piacra dobott az Egyesült Államokban. Szakértők állítják, hogy bár a fogyasztói igények folyamatosan változnak, az emberek ráébrednek az egészségtudatosság fontosságára, így nem valószínű, hogy a matcha egyhamar veszíteni fog népszerűségéből.  

Japán legféltettebben őrzött titka ma már jégkrémekben, csokikban és fagylaltostölcsérekben köszön vissza, hogy csak egy párat említsünk azon élelmiszerek közül, amik egy csipetnyi matchával javítottak a termékük egészégmutatóin.

Matcha a pohárban, matcha a tányérban
Matcha a pohárban, matcha a tányérban

Amikor hagyományos matchát készítünk magunknak otthon bizonyosodjunk meg róla, hogy megvannak a szertartáshoz szükséges kellékeink, úgy, mint a matcha tál, a matcha bambusz teakeverő ecset és a matcha bambusz kanál. Felemelő érzés, amikor először sikerül elkészítenünk ezt a jádezöld italt !

A sietősöknek, akik mégis szeretnének a matcha jótékony hatásaiból részesülni ajánljuk , hogy tegyenek 2 grammnyi matcha port a smoothiejukba és már indulhatnak is! Időröl-időre otthon is elkészíthetjük a matcha lattét és kényeztető hatását az általunk preferált édesítővel hangsúlyozhatjuk ki. 

Összegzés

A matcha tiszta zöld tea és semmi más: japán hegyeiben a Camellia sinensis teacserjéből nyerik, szüret előtt árnyékban tartják, majd a felső leveleket és rügyeket kézzel szüretelve gőzölik és zárt helyen vagy árnyékban szárítják, hogy a Nap sugarai ne változtassák meg a tea összetételét. Az igazi matchát kézzel, kövön őrlik finom teaporrá. Gondosan, lezárt vákuumcsomagolásban tárolják, hogy megóvják az oxidációtól, majd a teaszertartás eszközeivel mennyei italt varázsolnak belőle, mint ahogy a Lucky Matcha is teszi. Hogy miért? Mert a matcha maga a megtestesült zöld egészség, a fókuszálás királya, a meditáció buddhista nyugalma, a kolostorok csendjének elhozója a mindennapi teendők közt megbúvó relaxáció elhozója. Az egykor csak a japán elit asztalán gőzölgő matcha tea ma már szinte mindannyiunk számára elérhetővé vált. A kísérletezőknek, gasztrofanatikusoknak kihagyhatatlan ízélmény, de az egészségükre tudatosan ügyelőknek is bevésődött a szótárába. Kóstold meg te is!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha