A Lucky Matcha tea szülőhazája Kyoto

A Kyoto prefektúrából származó Lucky Matcha tea igazi, autentikus japán élményt ad neked is! Tudd meg cikkünkből, hogy mi köti össze őket!

Szeretettel és pozitív energiákkal megtöltött Lucky Matcha teánk – mint már bizonyára te is tudod – egyenesen Japánból érkezik, méghozzá nem is akárhonnan, hanem Kyoto tartományból. A matcha tárolásáról és eszközeiről már olvashattál nálunk, sőt, a hozzá kapcsolódó történeteket és legendákat is megismerhetted, most viszont a mi matchánk eredetének járunk utána!

Traditional Kyoto style green tea in a japanese tea house

Ceremoniális minőségű matcha tea

A legmagasabb minőségű matcha Kyoto környékén terem, ezért a Lucky Matchát is onnan szerezzük be. A területen a teacserje Samidori, Okumidori és Yabukita fajtáiról szüretelik hozzá az alapanyagot.

A szedés előtt 3 hétre lefedik a növényeket egy évszázadok óta mindig ugyanolyan módszerrel készül bambusz rácsra pakolt rizsszalmával kötött kévékkel. Az árnyékban nevelkedő teacserjék levelei sötétebbek lesznek és magasabb lesz a klorofill és theanin-tartalmuk is. Kézzel szüretelik őket, általában május elején vagy közepén. A szélsőséges időjárás miatt itt kicsit később, mint más tájakon. A rügyfakadást, azaz az áprilist követő időszak időjárása itt nagyon szélsőséges, roppant hűvös éjszakák váltakozhatnak a nappali, tűző napsütéssel. Utána már fülledten meleg és csapadékos az időjárás.

A leszüretelt leveleket gőzölik, majd lehűtik és így tárolják a tenchának nevezett készítményt. A matcha por gyártásához a tencha-ból vesznek elő kisebb adagoka. A tealeveleket gránitmalomkövekben porrá őrlik. Olyan finom port készítenek, hogy felhasadnak a levélben található sejtfalak, és később a vízben képesek feloldódni.

Kyoto prefektúra szinte teljesen Honshu régió és Japán közepén fekszik. A prefektúra 21%-a 2016 óta nemzeti parkként van számon tarva, így biztos, hogy igazán természetközeli matchát kapsz a Lucky Matcha formájában.

 A Bjódóin Templomnál kapható teák

A matcha tea pontos eredete

A két ősi főváros, Kiotó és Nara közt található Uji, a matcha tea igazi hazája. Az Uji-folyó partján fekvő város egész élete a matcha körül forog, lehet kapni matcha port és rengeteg matchás édességet vagy rament, sült tésztabatyut és fagyit.

A legtöbb étterem és bolt Ujiban valamilyen formában kínál teát. Különféle teákat árulnak például az Ometesandon, ami egy több száz méter sétány, és a Bjódóin Templomhoz vezet.

Rövid sétára a Bjódóintól található a Taihoan nyilvános teaház, ahol a látogatók részt vehetnek egy autentikus teaszertartáson. Itt matcha teát szolgálnak fel, a vendáglátó pedig megosztja a turistákkal a teaszertartás helyes etikettjét.

A Taihoan teaházzal szemben, a folyó túloldalán áll a Fukudzsuen Udzsicsa Kobo. Ez egy olyan műhely, melyben különféle teával kapcsolatos foglalkozásokat lehet kipróbálni, van például matcha-őrlő szakkör is. Itt bárki kipróbálhatja a matcha por gyártását. A gyakorlat egy kóstolóval zárul, ahol a résztvevők megízlelhetik a saját maguk által őrölt zöld tea levelekből készült teát.

Ha eddig nem lett volna elég, a továbbiakban láthatod, hogy még ennél is szorosabb a Lucky Matcha és Kyoto kapcsolata!

Fushimi Inari taisha is the head shrine of the kami Inari, located in Fushimiku, Kyoto, Kyoto Prefecture, Japan. The shrine sits at the base of a mountain also named Inari which is 233 metres above sea level, and includes trails up the mountain to many smaller shrines which span 4 kilometres and take approximately 2 hours to walk up.

Inari és a Lucky Matcha

Még egy kapcsolódási pont köti össze a Lucky Matchát és Kyotót a származáson kívül. Kyoto városában található ugyanis a híres Fusimi Inari-nagyszentély. Inari pedig a Lucky Matchát is díszítő rókaszellem, azaz kicune társa, vezetője a japán mítoszokban.

Inariról azt kell tudni, hogy a rizs és aratás védelmező szelleme, a szentélyt is azért emelték, hogy a tiszteletére rendezett szertartások után jó termést tudjanak betakarítani. A szentélyt több kicune veszi körül, akik a kapukat őrzik és Inari hírvivőjeként tartják őket számon.

A Fusimi Inari-nagyszentély az egyik legnagyobb sintó szentély a kiotói Inari-hegy lábánál. A 30 ezer Inari tiszteletére emelt épület imacsarnokához két út vezet, összesen körülbelül 10 000, cinóbervörösre festett torii vagyis szentélykapu alatt, amik fölé japán cédrusok magaslanak. Mára igazi turistalátványossággá vált, de több filmből is ismerős lehet, elég csak Az egy gésa emlékiratait említenünk.

A szentély 711-ben épült és mára az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Összegzés

A Lucky Matcha tea több szálon kötődik Kyoto prefektúrához és Kyoto városához is. Történeteik egybefonódnak, így ha a mi matcha teánkat választod, úgy érezheted, hogy – a jelen körülmények között is – sikerült meglátogatnod ezeket a csodás japán tájakat, miközben kicsit belekortyolhatsz és elmerülhetsz a japán kultúrában.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha