5 Tipikus hiba a Matcha szertartásnál

Segítünk, hogy ne kövesd el a matcha szertartások öt leggyakrabban előforduló hibáját!

A matcha elkészítése és fogyasztása tradicionális módon a matcha szertartás keretein belül történik. A matcha szertartás egy hagyományos japán eljárás, ami a kultúra szerves része, és amit évszázadok óta gyakorolnak, tökéletesítenek és adnak át generációról generációra. Európába és az amerikai kontinensre a matcha csak pár évvel ezelőtt robbant be így érthető, ha a szertartás elvégzésénél hibákat ejtünk. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legtipikusabb hibákat a matcha szertartásnál és tippeket adunk, hogyan is lehet őket elkerülni, hogy igazán élvezhesd ennek a zöld aranynak a fogyasztását!

Mennyei matcha – csináld jól!
Mennyei matcha – csináld jól!

A matcha szertartás során felmerülő tapasztalatok

1) A minőség a kulcs – főző matcha vagy matcha ceremonial

Biztos vagy benne, hogy magas minőségű matchát vásároltál? Ugyanis lehet kapni főzéshez való matchát is. Minél alacsonyabb minőségű a matcha, annál keserűbb az íze. Az eredeti, magas minőségű matcha ceremonial (matcha szertartásra használt matcha) egy japán zöld tea fajta, melyet hetekig árnyékban tartva termesztenek, mielőtt learatják. Az igazi matcha szüreteléséhez csak a cserje tetjén lévő puha, zsenge hajtásokat szedik le, melyek dúskálnak a klorofillban és az aminosavakban. Ezek a levelek adják a matchának a hamisítatlan, bársonyos ízt és csökkentik a keserűséget. A főzéshez használt matcha ezzel ellentétben több, érettebb levelet alkalmaz, amik keserűbbek is. Ez a kesernyésség elengedhetetlen a főzésnél, hogy a hozzáadott egyéb ízű termékek közül a matcha karakteres íze kitűnjön, ám pont ez a karakteresség az, ami a főzésre való matchát alkalmatlanná teszi a matcha szertartáshoz használt matcha tea elkészítésére.

2) A keverés nem kielégítő – nem habzik

A kiváló állagú matcha eléréséhez a matcha port addig kell bambusz keverőpálcával kevernünk, míg egy vastag, habos réteget nem kapunk a tetején aprócska buborékokkal. Amennyiben a folyadék kilátszik a buborékok alól vagy sok, nagyobb buborék található a felszínen, úgy folytassuk a keverést.

Ha azt érzékeljük, hogy a matcha nem habzik rendesen, akkor az időre figyeljünk. Legalább 2-3 percig kell a matchát habosítani, míg a tetején meg nem jelenik egy pasztellszínű réteg. Ajánlatos „W” vagy „M” alakban keverni.

Apró buborékok és vastag hab a jó keverés eredménye
Apró buborékok és vastag hab a jó keverés eredménye

3) A víz hőmérséklete nem megfelelő

Az ideális vízhőmérséklet a matcha szertartás során 80°C körül kell, hogy legyen. Amennyiben a vízforraló nem teszi lehetővé a hőmérséklet beállítását, úgy forraljuk fel a vizet hagyományosan, lábasban és adjunk hozzá egy kis hideg vizet, hogy lehűljön. Alternatív megoldásként áttöltögethetjük a vizet egyik pohárból a másikba, hogy lehűtsük és ujjunkkal ellenőrizzük a hőmérsékletet.

4) Az adag nem megfelelő

Túl sok matchát használtál túl kevés vízzel? Ez előfordulhat. Bár míg a higítás aránya teljesen az ízlésünkre van bízva idő, érdemes kikísérleteznünk a nekünk legjobban tetsző mennyiséget. Az emberek nagy többsége 1 gramm matchát használ 80 ml vízhez, 2 grammot pedig 120 ml-hez.

Megfelelő higítási arányok betartása a matcha szertartásnál
Megfelelő higítási arányok betartása a matcha szertartásnál

5) A matcha túlságosan keserű – hamisítvány

A matcha amit vettél egyszerűen csak porrá őrölt zöld tea? Gyanakodj, ha a matcha por túlontúl olcsó volt. Bár a matcha zöld tea por, ez nem jelenti azt, hogy minden zöld tea por matcha (ismerjük a mondókát a bogarakról és a rovarokról). Lehet szó egyszerűen arról, hogy az időt és szakértelmet igénylő fázisokat csak úgy átugrották a gyorsabb profit reményében, így a matchát nem tartották elég ideig árnyékos helyen, a leveleket nem szabadították meg az ereiktől (a levelek ereinek jellemzően kesernyésebb ízük van) vagy a matcha porba nem kizárólag a rügyeket tették, hanem elkeverték azokat érettebb levelekkel, így elveszítve az édeskés ízt. Az őrlésnél jelentkező „gyors megoldások” sem javítanak a minőségen. Ilyen lehet, ha nem gránit, hanem kerámia mozsárban őrlik a leveleket. A kerámia mozsár ugyanis jobban felmelegszik, így a matcha könnyebben megpörkölődik.

Összegzés

Most már tudjuk, hogy a jó minőségű matcha tea por elengedhetetlen a matcha szertartáshoz, azért különös körültekintéssel kell kiválasztanunk a megfelelő matcha port, hogy a legtöbbet hozhassuk ki az italból, ami az egészségünket, a közérzetünket és az életminőségünk javulását szolgálja. Matchát csakis a legkiválóbb forgalmazóktól érdemes beszerezni. Nálunk ceremoniális minőségben juthaszt hozzá:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lucky Matcha