A teázásról mindenkinek egyértelműen a forró ital szürcsölgetése jut eszébe először, ez egyértelmű. De van, aki egy kicsit tovább gondolja a teabevitelt és különféle ehető formákban fogyasztja azt, amit a földi halandó inni szokott. Furcsa, nem? Lássuk, hogy tényleg olyan bizarr-e a jelenség!

1. Tea és hús – jó ötlet ez?
Kezdjük a legkülönösebb párosítással. Ki akarja a csirkét teába áztatni? A sült húsokat teával ízesíteni? Pedig az ötlet nem is olyan ördögtől való, mint első hallásra gondolnánk. Habár a nyugati világban még sokan csak az édes ízt párosítják gondolatban a teához, Kínában már régóta használják a teát, hogy a zsíros ételeket kicsit emészthetőbbé tegyék. A csirkeleveshez például zöld tealeveleket adnak, amitől a lé finom füves és krémes ízt kap.
Neked is összefutott a nyál a szádban? Más esetekben a sült húsokat ízesítik teával. A csirkéhez például ha vörös rooibost adsz, igazi thai hangulatú vacsorát adhatsz a barátaidnak. Egyébként, ha szeretnél kísérletezni, eláruljuk az egyik alapszabályt: marhahúshoz a fekete, a halhoz, pulykához és csirkéhez a fehér és rooibos, a sertéshez pedig a zöld tea illik.
2. Teás zabkása – a gyerekek réme?
A teát fűszerként is lehet használni, hiszen jellegzetes ízével az unalmas fogásokat is megújíthatjuk. Azért ne szórjuk bele mindenbe, hiszen akár el is ronthatjuk vele az ételt. A zabkását viszont kifejezetten zamatossá teheti. Pirítsd meg kicsit a zabot, hogy gazdagabb íze legyen, majd fekete oolong teát áztass be tejbe, mielőtt összekevered a kettőt. Azt vedd figyelembe, hogy ha teát adsz a zabkásához, az is felszív némi nedvességet, ezért több tejre vagy vízre lesz szükség! Tipp: először ne áruld el a családnak, hogy mivel turbóztad fel a reggelit, le fog esni az álluk!

3. Matchás sütik
Végre elérkeztünk az édességekhez! Biztos te is hallottál már róla, hogy a matcha port nem csak teához lehet használni, hanem elképesztően finom sütiket is lehet készíteni vele. Ha még nem mozogsz otthonosan a matcha világában, először egy egyszerűbb keksszel próbálkozz. 20 deka cukorral, 30 deka liszttel, 2 evőkanál matchával, 20 deka vajjal, 2 tojássárgájával és 1 mokkáskanál sütőporral csodát művelhetsz a konyhában! A tészta egy kis hűtőben töltött idő után 10 perc alatt meg is sül. Később jöhetnek a torták, habos sütemények, miegymás!
4. Undorító vagy mégsem? Sajtos tea
Igen, jól olvastad. A sajtos tea néhány éve kezdett el terjedni Tajvanból. Egyelőre még nem hódította meg a világot, amiért joggal okolhatjuk a nevét. Az íze ugyanis inkább a sajttortára hasonlít – a beszámolók szerint -, tehát semmi félnivalónk, nem trappista sajtos fura löttyről van szó, nyugodt szívvel megkóstolhatjuk. A zöld tea tetejére egy habos réteg kerül, ami krémsajtból, habtejszínből és tejből készül.
5. Buborékteás minden
A buboréktea olyan őrület, amiről biztos te is hallottál már, hiszen nálunk is kapható italról van szó. Szintén Tajvanból indult a jópofa tápiókagyöngyből készült ital karrierje, ami szó szerint végtelen ízben kapható. Ám valahol a buboréktea útján sötét dolog történt – amiről következő cikkünkben részletesebben olvashatsz majd – a buboréktea gyöngyei szó szerint minden fajta ételen elkezdtek megjelenni. Ma már kapható buborékteás pizza, buborékteás hot pot, buborékteás popcorn és buborékteás pirítós is létezik. Na ez bizarr!
Amint láthatod, remek ételeket lehet készíteni teából, de a kevesebb néha több! Nem kell mindenbe teát tenni, megfontoltan kísérletezz, nehogy úgy járj, mint Rachel a Jóbarátokban, amikor összeragadt a receptkönyv két lapja. Valahogy így születhetett ugyanis a buborékteás pizza receptje is. Legalábbis szerintünk.